Πρώτη γεύση από το ανανεωμένο "The Artist"

Ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα καλλιτεχνεί πλέον την κομψή ελληνική του κουζίνα στο ατμοσφαιρικό rooftop εστιατόριο του Ψυρρή.

theartist1

Είχα την τύχη να είμαι από τους πρώτους που απόλαυσε πριν λίγα χρόνια την υπέροχη θέα από την ταράτσα του όμορφου ξενοδοχείου "The Artist" στου Ψυρρή και με την ίδια χαρά επιστρέφω για να δοκιμάσω το ολοκαίνουργιο μενού που πλέον δημιουργεί ο ταλαντούχος σεφ Έλβι Δημήτρης Ζύμπα. "Όταν έκλεισε πριν λίγο καιρό ο κύκλος του "Alficon” και βρισκόμουν σε αναζήτηση για το επόμενο βήμα, οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν με τον Παναγιώτη Σούλη (σ.σ. ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου) και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε" μου εξηγεί το βράδυ που επισκέπτομαι το εστιατόριο. 

theartist2

Το καινούργιο μενού έχει δεν έχει μια βδομάδα που σερβίρεται και παρά τα όποια αναμενόμενα μικρά στραβοπατήματα της αρχής οι γεύσεις αποπνέουν ήδη μια σιγουριά που περιμένεις από μια ωριμότερη κουζίνα. Βοηθάει βέβαια το γεγονός πως ο σεφ έχει φέρει μαζί του αρκετά από τα μέλη της ομάδας που είχε στο πάλαι ποτέ εστιατόριο του Παγκρατίου, ενώ και ο ίδιος βρίσκεται διαρκώς εκεί επιβλέποντας τα πάντα. Ο κατάλογος προτείνει γύρω στα 15 πιάτα που απηχούν την οπτική του για τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενός menu degustation 6 σταδίων στα € 65 ή € 85 με wine pairing. 

Δοκίμασα αρκετά από αυτά, θα ήθελα να σταθώ όμως σε ορισμένα που εκφράζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μαγειρικό ύφος του Δημήτρη που συνδυάζει εύστοχα την οικειότητα με ορισμένα fine στοιχεία. Το τρυφερότατο και σχεδόν ωμό χτένι που έρχεται στο κέλυφος του, με μια στιλπνή κρέμα μανιταριών κι ένα τσάι από διάφορες ρίζες που παντρεύει τη θάλασσα με το βουνό. Ο ντολμάς με το al dente αμπελόφυλλο που γεμίζεται με πλιγούρι και γαρνίρεται με απαλό σκουμπρί και δροσιά πορτοκαλιού φτιάχνοντας έναν προχώ τσιπουρομεζέ επιπέδου. Το άψογα ψημένο ορτύκι που συνδυάζεται αναπάντεχα με μαυρομάτικα φασόλια (κρέμα και ολόκληρα) και τραγανή ρόκα. 

theartist3

Κάποια λίγα, πάλι, χρειάζονται μια μικρή προσοχή στις λεπτομέρειες προκειμένου να εκφράσουν πλήρως τη δυναμική τους, όπως για παράδειγμα το βουτυρένιο λαβράκι κομμένο σε στιλ sashimi που σερβίρεται παρέα με μια σος που ναι μεν προσφέρει τη λιπαρότητα που του χρειάζεται αλλά όχι κάποια ένταση όπως του ούζου που υπόσχεται η εκφώνηση. Είμαι σίγουρος πως ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ του μαγαζιού, που οσονούπω θα ανανεωθεί και αισθητικά με καινούργιες καρέκλες και τραπέζια τόσο στο εστιατορικό κομμάτι της ταράτσας όσο και στο έτερον της ήμισυ που λειτουργεί ως cocktail bar με ενδιαφέρουσες προτάσεις διά χειρός του Αχιλλέα Τσιριγκάκη, ενώ για την ευρυθμία όλου του χώρου φροντίζει ο F&B Manager Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η θέα παραμένει δυνατό χαρτί, συνταιριάζοντας το αστικό τοπίο με το φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης και τους ήρωες του βωβού κινηματογράφου σε χαρακτηριστικές σεκάνς ταινιών που προβάλλονται αδιάκοπα στην πλάτη μιας αντικρινής πολυκατοικίας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
01/11/2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.