"Malabar": 10 νόστιμα χρόνια αλά Γιακαλής

Το μενού που σερβίρεται αυτήν την εποχή στο όμορφο εστιατόριο του ξενοδοχείου «The Margi» της Βουλιαγμένης έχει χαρακτήρα επετειακό, σταχυολογώντας χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή.

malabar1

Την πρώτη του δεκαετία συμπληρώνει φέτος ο Παναγιώτης Γιακαλής στο τιμόνι του όμορφου "Malabar" αλλά και στον ρόλο του executive chef του πολυτελούς ξενοδοχείου "The Margi" της Βουλιαγμένης που το φιλοξενεί. Μια δεκαετία γόνιμη αν μη τι άλλο, μια και η συνεργασία του πολύ ταλαντούχου σεφ με τους αδερφούς Αγιοστρατίτη που έχουν το ξενοδοχείο γέννησε επιπλέον το χρυσοσκουφάτο ρεστοράν "Patio" σε μια κρυμμένη αυλή εντός του, αλλά επεκτάθηκε και έξω από αυτό, με τη δημιουργία των εστιατορικών instant hit "Krabo" και "Akti" στη Βουλιαγμένη, και βεβαίως της Margi Farm στα Καλύβια. Αυτή η τελευταία μάλιστα βρίσκεται σε φάση μεγάλης επέκτασης και θα μας συστηθεί εκ νέου αγνώριστη τον Μάιο, ενώ μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται προσεχώς και στο "Malabar" όπως μου εκμυστηρεύεται ο σεφ το βράδυ που επισκέπτομαι το εστιατόριο. 

malabar2

Μπροστά μου έχει καταφτάσει εντωμεταξύ μια υπέροχη κοτόσουπα με λαχανικά γλασέ που θυμίζει βουτυράτο πικάντικο βελούδο κι έχει για συνοδεία τραγανή μπρουσκέτα με ένα εξίσου βελούδινο πατέ από το συκώτι του πουλερικού. Πρόκειται για ένα πιάτο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021 και φιγουράρει ψηλά ψηλά στο πλούσιο φετινό μενού που έχει χαρακτήρα επετειακό, κάνοντας στάσεις σε χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του σεφ που αναγράφονται στον κατάλογο με τη χρονιά της εμφάνισης τους και συνδυάζουν όμορφα το comfort στοιχείο με πινελιές έντεχνες στη λογική της μοντέρνας μπιστρονομίας: πιτάκια με εξαιρετικό μπακαλιάρο tempura, αγιολί και ταρτάρ παντζαριού που θυμίζουν τραπέζι της 25ης Μαρτίου τυλιγμένο σε tacos (2019), πικάντικο μοσχαρίσιο ταρτάρ με μουστάρδα Dijon που κάθεται πάνω σε κρακελαριστό "ψωμί" από τερίνα πατάτας (2020), τραγανά σπαράγγια με jamon, παρμεζάνα και αυγό σε κρούστα ψωμιού, που προσφέρουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τις υφές (2014). 

malabar3

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των ζυμαρικών δεν γίνεται να μη σταθώ στην πληθωρική νοστιμιά του κριθαρότου με παντζάρι που δυναμιτίζεται με κρέμα σκόρδου και καπνιστό χέλι και βεβαίως στα εξαιρετικά χειροποίητα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και δυνατή τρούφα που αμφότερα ξεκίνησαν την καριέρα τους το 2012 και ειδικά το δεύτερο δεν έπαψε στιγμή να σερβίρεται στο εστιατόριο, αποτελώντας πια σήμα κατατεθέν του. Από την άλλη, το χεράκι αρνιού με πουρέ ρεβυθιού, ελιές και ντομάτα κονφί (2013) ναι μεν εκπέμπει φινετσάτη γεύση γης αλλά το κρέας δείχνει να αποζητά λίγη παραπάνω υγρασία, οπότε χαίρομαι περισσότερο το ζουμερό και χυμώδες χριστόψαρο που έρχεται ψημένο ολόσωστα, πάνω σε ένα ευγενικώς ξινό φρικασέ μανιταριών (2017). 

Το γλυκό φινάλε έχει κι αυτό τα δικά του θέλγητρα, είτε προτιμήσετε το μιλφέιγ με φίνα κρέμα εσπεριδοειδών και παγωτό Grand Marnier (2014) είτε την tarte tatin με τα έξοχα καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας και την αλμυρή καραμέλα που της πηγαίνει πολύ (2021). 

Περισσότερες πληροφορίες

Malabar

(ξεν. «The Margi») Λητούς 11, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
15/09/2025

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.