Το "Πλωμάρι" συναντά Καθαρο - Δευτεριάτικα τον "Τραβόλτα"

Νέο – παραδοσιακοί και κλασσικοί μεζέδες περιωπής ταιριάζουν με το εξαιρετικό απόσταγμα του «Ούζου Πλωμαρίου»

Τραβόλτα

Με την Καθαρή Δευτέρα προ των πυλών το μυαλό σκέφτεται πως θα δώσει πιο γκουρμέ σενάρια στο παραδοσιακό εδεσματολόγιο διαλέγοντας σαρακοστιανούς μεζέδες με τσαχπινιά και αρμονίες με ποτό που να ταξιδεύουν τον ουρανίσκο σε οικεία μονοπάτια  αλλά μέσα από καινούργιες διαδρομές. Γι αυτό ακριβώς διαλέγουμε ένα από τα εμβληματικά εστιατόρια εκλεκτικής ψαροφαγίας σαν το "Τραβόλτα" και ένα ξεχωριστό ούζο σαν το "Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" για να βάλουμε καθαροδευτεριάτικο  άρωμα μπροστά μας.

Τραβόλτα

Η στενή συνεργασία του Βαγγέλη Λιάκου με τον Ανέστη Λαζάι  καταλήγει σε ένα πολύ ερεθιστικό ρεπερτόριο με αρκετούς νεωτερισμούς. Ας αρχίσουμε λοιπόν απ αυτούς και πρωτοκαθεδρία έχουν τα ονομαστά κοντοσούβλια.  Το πρώτο πρέπει λοιπόν είναι τα ψητά περασμένα στο σουβλί  κομμάτια του καλαμαριού, άψογα ψημένα χαϊδεύουν με ορεκτική μυρωδιά κάρβουνου  τη γοητευτική γλύκα της σάρκας τους και… στα έξτρα του σερβιρίσματος θα πρέπει να προσθέσουμε το συνδυασμό μελάνι – ελαιόλαδο – κάπαρη – καυτερή πιπεριά που κάνει αυτή τη σπεσιαλιτέ ακόμη πιο ερεθιστική, σοφιστικέ και καυτερούτσικη. Κι αυτή η γευστική ένταση χτίζει απολαυστικές γέφυρες με το έντονο, κομψό άρωμα του "Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" που το εξαιρετικό του απόσταγμα με γλυκιά και πικάντικη αρμονία ντύνει με τη  μεγάλη γλυκανισάτη αίσθηση μαστίχας της επίγευσής του το καλαμάρι. Στο κοντοσούβλι του ζουμερού και νόστιμου μπαρμπουνιού τώρα, αντί για μελάνι υπάρχει μια εντυπωσιακή βουρτσιά από παντζάρι που συντονίζεται  με κρεμμύδι – φρέσκο κρεμμύδάκι – κάπαρη – ελαιόλαδο – αλμύρα που η αρωματική του γεύση φλερτάρει με το ούζο. 'Όσο απίστευτο και αν φαίνεται είναι δύσκολο να βρεις κορυφαίο ψητό χταπόδι στην Αθήνα ∙ στο "Τραβόλτα" το χαίρεσαι χυμώδες, μαστιχωτό, με τσαγανό, να μοσχοβολάει ιώδιο, και μαζί του το ούζο λέει ένα μεγάλο ταμάμ.

Πλωμάρι

Το γλυκανισάτο ρευστό δεν λέει όχι στα ωμά ψαρικά ειδικά αν  πρόκειται για το χαριτωμένο βουτυράτο φαγκρί που το συνδυάζουν με μετρημένη κάψα ουασάμπι και νοστιμάδα σόγιας, και φυσικά του αρέσει πολύ το κορυφαίο καπνιστό χέλι Γείτονα με γλυκοφάγωτη και γήινη φάβα Σχοινούσας. Δεν λέει τέλος όχι στη θεαματική πεντατράγανη τσιπούρα που τα ζουμερά κομμάτια της με την "κρούστα" έχουν τη δύναμη να αντιμιλήσουν στο "Ούζου Πλωμαρίου". Στις ξεχωριστές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού σημειώστε επίσης τη σφυρίδα φρικασέ με βελούδινα ξυνή σάλτσα, και την τσιπούρα χουνκιάρ. Τα προκλητικά εκμέκ και κιουνεφέ ταιριάζουν πολύ με μια μαστίχα "M Dry". 

Αυτή την περίοδο της Σαρακοστής η τάση προς το ούζο αγγίζει τη διάθεση μας εντελώς φυσιολογικά, εδραιωμένη μέσα από χρόνια παραδοσιακής ουζομεδεδοποσίας με σαφή θαλασσινή νηστήσιμη κατεύθυνση. Το σκηνικό λουλουδιαστά αρώματα της Άνοιξης, λιβάνι και γλυκάνισος είναι κεντημένο μέσα στο DNA μας και δεν χάνουμε ευκαιρία να το ενεργοποιούμε. Γι αυτό ακριβώς διαλέξαμε ένα ούζο με καταξιωμένη ποιότητα σαν το "Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" προκειμένου να πειραματιστούμε λίγο με καινούργιες προτάσεις αρμονίας. Το έντονο και κομψό του άρωμα ακτινοβολεί γλυκάνισο, φρέσκο μάραθο, μαστίχα, κόλιανδρο και εσπεριδοειδή, και το εξαιρετικό του απόσταγμα είναι αρμονικό με γλυκές και πικάντικες μετρημένες εντάσεις απαλή υφή, μεγάλη επίγευση με γλυκανισάτη αίσθηση μαστίχας.

Τραβόλτα

Μέσα στη Σαρακοστή τα παραδοσιακά της εδέσματα ταιριάζουν ταμάμ με ούζο. Επειδή όμως όλες αυτές οι αρωματικές γεύσεις που κουβαλάει στα μπαγκάζια του - γλυκάνισος, πιπέρι, χαμομήλι, φλούδες εσπεριδοειδών, κόλιαντρος, μάραθος και μαστίχα δοκιμάζοντας "Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" - έχουν μια ζωηρή δυναμική δεν βάζουμε δίπλα του ό,τι κι ό,τι. "Ο  μεζές ν΄ αντιμιλάει" αυτό είναι το σύνθημά μου στις αρμονίες με το ούζο, και μέσα από την κόντρα αυτή φαί και ποτό αγκαλιάζουν το ένα το άλλο. Κλασικό παράδειγμα αποτυχίας ή επιτυχίας το χταπόδι. Αν είναι παραβρασμένο και πλαδαρό το ούζο τον καταπίνει κυριολεκτικά  κι εμείς ξενερώνουμε. Ένα χταπόδι στακάτο στη σχάρα που μοσχοβολάει θάλασσα αντιθέτως το ούζο κεντάει όπως και με: γαρίδες και καραβίδες, σουπιές και καλαμάρια που έχουν αρπάξει γεύση με γρήγορο πέρασμα στη θράκα ή στο τηγάνι παραμένοντας λαχταριστά ζουμερά, ταραμοσαλάτες και μελιτζάνες καπνιστές, σκορδαλιά και μπακαλιάρο τηγανητό μαζί με παντζάρια πιπερωμένα, γούνα λιόκαυτη, σαρδέλα παστή  ή και στα κάρβουνα, γαβράκι τηγανητό. Να έχετε πάντως υπ όψιν ότι το ούζο αγαπάει πολύ τα καυτερά, οπότε δεν λέει όχι ούτε σε ξένες ιδέες που είναι όμως πολύ δημοφιλείς. 'Ένα θαλασσινό σεβίτσε λ.χ. με ζωμό εσπεριδοειδών, φρέσκο κορίανδρο και τσίλι καυτερό, ένα μεζέ που να έχει κάρυ, ένα καρύκευμα με ουασάμπι πάνω σε θαλασσινά, μύδια αχνιστά ας πούμε, γιατί όχι. Σας έχω και κάτι ωραίο για το τέλος. Απλώστε λίγη μαρμελάδα λεμονιού και φετούλες τζίντζερ πάνω σε παραδοσιακό σουσαμένιο χαλβά και περάστε το για λίγο  από γκρίλ να μαλακώσει ∙ κάνει στράκες συνοδεύοντάς το με ούζο!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.