"Κόλλιας" & "Ψαράκια και Θαλασσινά" γράφουν μαζί νέα σελίδα στη Γλυφάδα

Τα δύο δυνατά ονόματα της θαλασσινής γαστρονομίας εγκαινίασαν με δυναμισμό τη συνεργασία τους σ’ ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των νοτίων προαστίων.

Κόλλιας & Ψαράκια και Θαλασσινά

Η ισχύς εν τη ενώσει είναι ρητό επιβεβαιωμένο, οπότε μόνο νέα δυναμική υπόσχεται η στενή συνεργασία δύο ονομάτων με ιστορία στις θαλασσινές γεύσεις. Από τη μία, η οικογένεια του Τάσου Κόλλια που έχει 30χρονη φήμη στο είδος και από την άλλη η οικογένεια Κοντιλιέρη που έχει επίσηε περγαμηνές στο γήπεδο της προσιτής ψαροφαγίας με τεσσερα "Ψαράκια και Θαλασσινά" στην ευρύτερη Αθήνα. Ο γάμος τους στεγάζεται σ’ ένα πολύ όμορφο πόστο στη Γλυφάδα, μια παλιά μονοκατοικία που επιζεί ανάμεσα στις πολυκατοικίες.

Η εντυπωσιακή ξύλινη στέγη που μαγνητίζει το μάτι με το που μπαίνεις είναι μπιζουδάκι, στη μέσα μεγάλη σάλα, μάλιστα, έχουν κρεμάσει μια βάρκα. Γοητευτική πέτρα και ξύλο, λοιπόν, φτιάχνουν μια αγκαλιά που μαζί με το τζάκι και τον ωραίο κήπο που περικυκλώνει το κτίριο σε κάνουν να θες να είσαι συχνά εκεί. Κι αυτό φαίνεται επειδή μια βδομάδα μετά το άνοιγμά του, Κυριακή μεσημέρι, το μαγαζί είναι γεμάτο. Σε λίγο καιρό, η μπάρα αριστερά της εισόδου θα ζωντανέψει ως oyster bar με διάφορα όστρακα και αρκετά ωμά. Εκεί δίπλα της βρίσκεται και η δυνατή ψαριέρα που, φορτωμένη με ολόφρεσκα αστέρια, δίνει έμπνευση. Από εκεί προέκυψε ένα ωραιότατο καρπάτσιο φαγκριού μαριναρισμένο σε λεμόνι και σερβιρισμένο με ντομάτα, σέλερι και ελαιόλαδο. Πάντοτε βέβαια το καλωσόρισμα είναι νοστιμότατη ψαρόσουπα σερβιρισμένη σε φλιτζανάκι του εσπρέσο. 

Κόλλιας & Ψαράκια και Θαλασσινά

Στον "Κόλλια" ανέκαθεν τα ορεκτικά είχαν την τιμητική τους, με έξτρα ζωντανή παρουσίαση, και η παράδοση συνεχίζεται με πάνω από δέκα προτάσεις. Από εκεί διάλεξα μερακλίδικη ταραμοσαλάτα, πικάντικη τυροκαυτερή, σαλατούλα με φύκια wakame αρτυμένη με σουσάμι και λίγη σόγια που χαρίζει umami νοστιμάδα και δροσιά. Μόνο το κριθαράκι με τη σουπιά και το μελάνι της δεν με ικανοποίησαν, γιατί είχαν παραβράσει. Αξίζει να τιμήσετε το μιρμιζέλι της Καλύμνου∙ έρχεται σαν ντάκος με καλυμνιώτικες κρίθινες κουλούρες αρωματισμένες με γλυκάνισο και, πάνω τους, μια χωριάτικη με κάππαρη και κοπανιστή από το νησί να τσιμπάει. Η δημοφιλής σπεσιαλιτέ του "Κόλλια" με το ψάρι που ψήνεται στο αλάτι διευρύνεται με ψάρι ψημένο και σε ζύμη μυρωδικών. Τα χρυσοτηγανισμένα τραγανά ψάρια και τα σχαριστά εναλλάσσονται λαχταριστά στα τραπέζια, αλλά κινήθηκα σε άλλη συχνότητα. Δοκίμασα δηλαδή αχνιστό γαύρο με μυρωδικά που όμως θέλει λεμονάκι και ίσως καυτερό μπούκοβο για εκείνους που τους αρέσουν τα πικάντικα. Δοκίμασα και μια μακαρονάδα, που συνήθως τη φτιάχνουν σύζουμη με σκορπίνα, με φρέσκο μπακαλιάρο∙ ωραίο το ζυμαρικό που χρειάζεται όμως λεμόνι και πιο πυκνή τη σάλτσα του για να σε ταρακουνήσει όπως σίγουρα μπορεί να το κάνει.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Barbarossa Athens" δικαιώνει τη φήμη του παριανού brand με τη διεθνή παρουσία

Η αθηναϊκή έδρα του παριανού "Barbarossa", αγκαλιασμένη από ατμόσφαιρα χυτής πολυτέλειας, σερβίρει κουζίνα ελληνόστροφη και κοσμοπολίτικη, με έμφαση κυρίως στους θησαυρούς της θάλασσας και δευτερευόντως στη φαντεζί διαχείρισή τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
31/08/2025

"Zamana": μια νέα, νόστιμη beach side εμπειρία στα Χανιά

Στην παρθένα παραλία της Απτέρας, μια ανάσα από την πόλη των Χανίων, το "Domes Zeen Chania" εμπλουτίζει τη φαρέτρα φιλοξενίας του με μια νέα πρόταση που ξαναγράφει τους κώδικες του beach life, συνδυάζοντας boho κοσμοπολιτισιμό και γεύσεις πλουτισμένες με το άρωμα της φωτιάς.

Barbarossa Athens

Γαστρονομική καρδιά του "91 Athens Riviera", η αθηναϊκή έδρα του παριανού "Barbarossa" δικαιώνει τη φήμη του διεθνούς πλέον brand, σερβίροντας κουζίνα ελληνόστροφη και κοσμοπολίτικη, με έμφαση κυρίως στους θησαυρούς της θάλασσας και δευτερευόντως στη φαντεζί διαχείρισή τους.

"Pandeli": 125 χρόνια "κουζίνα αλά πολίτα" στο θρυλικό ρεστοράν της Κωνσταντινούπολης

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το εμβληματικό εστιατόριο, που κάποτε σέρβιρε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα φιγουράρει στα Bib Gourmand του Οδηγού Michelin.

Στο TwentyFive του Γιώργου Τσούλη για steaks στην ακροθαλασσιά

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο του γνωστού σεφ και του μπασκετμπολίστα Άλεκ Πίτερς και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας από την comfort και παιχνιδιάρικη κρεατοφαγική του πρόταση στην αναλυτική μας κριτική.

Sumosan

Το αγαπημένο ασιατικό των διεθνών A-listers "πάτησε" στην αθηναϊκή ακτογραμμή με πόστο στο πολυτελές O&O Aesthesis, και μολονότι οι γεύσεις του είναι σε αιχμηρό επίπεδο, λίγο καλύτερο κούρδισμα στη συνολική εμπειρία θα το βοηθήσει να αφήσει αποτύπωμα αντάξιο της φήμης του.

Εδώ απολαμβάνεις την καλύτερη μητροπολιτική θέα της Αθήνας αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο ατού του

Στο "Mappemonde", το rooftop εστιατόριο και μπαρ του ξενοδοχείου "Athens Capital Hotel-MGallery" γεύσεις, ποτά και περιβάλλον ακολουθούν fine χορογραφία.