Πρώτη γεύση από το "Grande Dame" στην Πλάκα

Στο ολοκαίνουργιο «σπίτι» του στο κέντρο της πόλης, ο Γιάννης Σολάκης ψήνει στην ανοικτή φωτιά όπως παλιά και εκσυγχρονίζει αγαπημένες σπεσιαλιτέ των ταβερνών και των αστικών εστιατορίων.

grandedame1

"Πάμε μπροστά κοιτάζοντας πίσω" είναι το motto του ολοκαίνουργιου "Grande Dame" όπως μου το περιγράφει ο δημιουργός του και γνωστός σεφ Γιάννης Σολάκης το βράδυ που επισκέπτομαι το μαγαζί. Ο χώρος, στο ισόγειο ενός ατμοσφαιρικού νεοκλασικού με μακρά ιστορία στην οδό Νίκης, παντρεύει αρμονικά τα κλασικά στοιχεία με τις πιο μοντέρνες πινελιές σε ένα στιλάτο mix’n’match με αστική πατίνα.

Ψηλόλιγνα λουλουδιασμένα βάζα με ολόφρεσκα άνθη απλωμένα σε διάφορα σημεία, γύψινες ροζέτες από τις οποίες κρέμονται βαρύτιμοι πολυέλαιοι περικυκλωμένοι από σύγχρονα φωτιστικά, γοητευτικό ασπρόμαυρο πλακάκι από τα παλιά στο πάτωμα που ήρθε ξανά στο φως, μικρές και μεγάλες ροτόντες και τραπέζια που στρώνονται με υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και βαριά μαχαιροπίρουνα. Στο έμπα σε υποδέχεται ένα μικρό μπαρ, επενδεδυμένο με μαλακό δέρμα για να ακουμπάς αναπαυτικά και να απολαμβάνεις το κρασί σου, ενώ προχωρώντας στα ενδότερα ανακαλύπτεις ακόμα την υαλόφρακτη κάβα του εστιατορίου καθώς και το εντυπωσιακό chef’s table από ξύλο τριανταφυλλιάς μπροστά στην ανοικτή κουζίνα.

solakis

Εντός της, ο Σολάκης ανάβει μεγάλες φωτιές σε μια tailor made εγκατάσταση που του επιτρέπει να κάνει αρχέγονα ή low-tech, όπως τα αποκαλούμε σήμερα, ψησίματα χρησιμοποιώντας τα κάρβουνα, τη φλόγα και τον καπνό. Δεν είναι όμως μόνον αυτό το κοίταγμα προς τα πίσω που μου έχει περιγράψει νωρίτερα, μια και δοκιμάζοντας τα πιάτα του συνειδητοποιώ πως αφετηρία του έχει το εδεσματολόγιο κάποιας παλιάς ταβέρνας ή αστικού εστιατορίου, που έρχεται στο σήμερα πιο ανάλαφρο και εκσυγχρονισμένο. Ταραμοσαλάτα με ούζο και φιλέ αμυγδάλου που βαθαίνουν πολύ τη γεύση της, έντονα κυμινάτο χούμους με τραγανό ρεβύθι και ρόδι, αθηναϊκή σαλάτα πλασαρισμένη αλλιώς -ολοζώντανο baby gem, κενέλ μαγιονέζας με αρακά και πατάτα, λαβράκι μαρινέ σε στιλ gravlax- αλλά και με την κλασική πληθωρική της νοστιμιά παρούσα. 

grandedame2

Απόλαυσα ακόμα την πιο ανάλαφρη εκδοχή του σεφ για τις κλασικές γαρίδες Μικρολίμανο, με τροφαντές γαρίδες καλής ποιότητας στη σχάρα συνοδεία γλυκοφάγωτης σάλτσας ντομάτας με φέτα και ούζο, όπως και το χταπόδι που καπνίζεται à la minute και σερβίρεται με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και μαρμελάδα ντομάτας. Ο λαιμός μαύρου χοίρου κατέβηκε από τη σχάρα μελωμένος και τρυφερός έχοντας για παρέα μαγιονέζα μαύρου σκόρδου που του πήγαινε πολύ αλλά και εξαιρετικές τηγανιτές πατάτες με παλαιωμένη γραβιέρα που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, ενώ στα μαγειρευτά το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με κους κους και βερίκοκα είναι πραγματικό τρυφερούδι που λιώνει στο στόμα. Αφράτο ραβανί με μαρμελάδα φράουλας και σούπερ τραγανό κανταΐφι με παγωτό βανίλια παίζουν δυνατά στο γλυκό φινάλε, παρέα με τις καλοφτιαγμένες υφές σοκολάτας που θα εκτιμήσουν οι choco lovers του τραπεζιού. 

Νίκης 46, Πλάκα, 6936060481, τιμή: € 26 – 38

( + ) To κόνσεπτ "old is the new new" που υλοποιείται επιτυχημένα από την ατμόσφαιρα του χώρου ως το φαγητό του. 

( - ) Το καρπάτσιο από λαβράκι με εσπεριδοειδή, φύτρες κόλιανδρου και αγγούρι θέλει καλύτερη ισορροπία στα αρτύματα για να μην εξαφανίζεται το ψάρι. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Grande Dame

Νίκης 46, Πλάκα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

04/11/2025

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.

Στο Cookie Spot για κορυφαία cookies και εξαιρετικό καφέ

Στο μέρος που κανείς δε σταμάτησε ποτέ στο ένα μπισκότο, υπάρχει και εξίσου θελκτικός καφές.

To διαφορετικό από τα συνηθισμένα brunch της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για... "Bottomless Brunch + Βeats".

Η Λήμνος "κατεβαίνει" στην Αθήνα και πιάνει τραπέζι στον 'Τσίφτη'

Mια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

Μια παριζιάνικη ταβέρνα στρώνει τραπέζι μαζί με τον Οικονόμου

Η Taverna Paris έρχεται σήμερα από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering.