Ιστορίες νοστιμιάς στην Κηφισιά από τον «Βασίλη»

Το κλασικό κηφισιώτικο στέκι συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία από το 1983, ανανεωμένο, με νέο, πιο ανάλαφρο ντεκόρ και κουζίνα με εμπειρία, που κατέχει τα μυστικά του τηγανιού και της σχάρας.

Ιστορίες νοστιμιάς στην Κηφισιά από τον «Βασίλη»

Καλές (και απαραίτητες) οι νέες αφίξεις, γοητευτικές οι μοντέρνες γευστικές σειρήνες, είναι όμως κι εκείνες οι φορές που το μέσα μας ορέγεται φαγητό που θα μας χαϊδέψει την ψυχή και το στομάχι με θαλπωρή και οικειότητα. Μια τέτοια βραδιά χαράξαμε πορεία προς τον «Βασίλη», ταβέρνα-κλασική αξία και από τις παλαιότερες της Κηφισιάς, όπου εδώ και λίγο καιρό πνέει ένα ευπρόσδεκτο αεράκι ανανέωσης.

Η νεότερη γενιά της οικογένειας έχει βάλει το χεράκι της με καίριες αισθητικές παρεμβάσεις, ορατές τόσο στη σάλα του παλιού αρχοντικού, η οποία αναπνέει πλέον σε ένα ανάλαφρο ύφος με ζεστές country πινελιές, όσο και στην αυλή που καμαρώνει κι αυτή για τα πιο μοντέρνα τραπεζοκαθίσματα που απλώνονται με τις απαραίτητες αποστάσεις, τα αντισηπτικά και τα συσκευασμένα μαχαιροπίρουνα κάτω από τα δέντρα. Ο κύριος Βασίλης, από την άλλη, εξακολουθεί να έχει το πρόσταγμα στην κουζίνα και να κρατά σχεδόν απαράλλακτο τον κατάλογο από το 1983, επιτρέποντας στις περισσότερες από τις καλοβαλμένες παρέες της περιοχής που βλέπουμε γύρω μας να παραγγείλουν χωρίς καν να τον ανοίξουν.

Ιστορίες νοστιμιάς στην Κηφισιά από τον «Βασίλη» - εικόνα 1

Στα ορεκτικά μιλάει το τηγάνι και αξίζει να το χαρείτε στεγνό και ολόξανθο, από τα μπουρεκάκια και τις φλογέρες μέχρι τα θαυμάσια τυροπιτάκια που γεμίζονται με καλής ποιότητας ανθότυρο. Πλάι τους παίρνουν θέση η πιρουνάτη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, τα χερίσια ντολμαδάκια με το τρυφερό αμπελόφυλλο και για τους μερακλήδες αφράτη γαρδούμπα που λιώνει στο στόμα. Είναι από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, μαζί με άλλα ωραία μαγειρευτά όπως οι λαχανοντολμάδες με το απαλό αβγολέμονο και το λεμονάτο κατσικάκι, πραγματικός αφρός που το κόβεις με το πιρούνι.

Από εκεί και πέρα, τα ηνία αναλαμβάνει η σχάρα που στέλνει στο τραπέζι διαλεχτά κρεατικά, ψημένα με μαστοριά και γνώση. Εμείς μπήκαμε στο ψαχνό με ζουμερά αρνίσια παϊδάκια και τιμήσαμε ακόμα το πολύ καλό μπιτόκ αλά ρους με το πεντακάθαρο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ένα πιάτο που θα θέλαμε να βρίσκουμε συχνότερα τώρα που η αστική κουζίνα δείχνει να επιστρέφει στα γαστριμαργικά πράγματα της πόλης. Από εδώ βέβαια δεν έλειψε ποτέ, όπως άλλωστε και η signature κρεμ καραμελέ του μαγαζιού που καταφθάνει απολαυστική και αστραφτερή σε άψογο σιρόπι καραμέλας για να γράψει τον πολύ ταιριαστό γλυκό επίλογο, παρέα με μεστή καρυδόπιτα και ελαφρύ ραβανί με παγωτό.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλης

Λεωφ. Κηφισίας 284, Κηφισιά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
06/11/2025

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.