Η συναρπαστική ερμηνεία της διάσημης γαστρονομίας της Σαντορίνης από τον εμπειρότατο σεφ Βασίλη Ζαχαράκη της γαστροταβέρνας «Selene Meze & Wine», το άλλο μισό της διάσημης «Σελήνης» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, βρέθηκε στις 8 Μαρτίου στην καρδιά του τρίτου γαστρονομικού event του Φεστιβάλ Symposio at Ark που οργανώνει το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark».
Ήταν μια πολύ ξεχωριστή βραδιά για όλους όσοι βρέθηκαν στον πολυτελή, κοσμοπολίτικο χώρο του Ark. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η παρουσία του χαρισματικού Γιώργου Χατζηγιαννάκη, έπαιξε ίσο ρόλο στα θετικά vibes που απλώνονταν στη σάλα, με τις υπέροχες μουσικές από το μουσικό ντουέτο που ερμήνευσε τραγούδια σε τζαζ και σόουλ ύφος και την υποβλητική θαλασσινή θέα που μια φαινόταν, μια κρυβόταν ανάλογα με τη διάθεση της σελήνης…
Η ανοιχτή κουζίνα, ζούσε στο δικό της δυνατό ρυθμό, καθώς η μπριγάδα του Γιάννη Μπαξεβάνη και ο ίδιος ο σεφ ως host της βραδιάς, συνεργάζονταν με τον σεφ του «Selene Meze & Wine», Βασίλη Ζαχαράκη, στην προετοιμασία για το ειδικό μενού που σε λίγο θα έφθανε στα τραπέζια μας.
Για τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη που άνοιξε το δρόμο στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, η γαστροταβέρνα «Selene Meze & Wine» εκφράζει το όραμά του για το πως θα έπρεπε να είναι η ελληνική ταβέρνα. Παίρνοντας το λόγο ο αγαπητότατος σεφ -patron της θρυλικής «Σελήνης», μίλησε με θέρμη για την απόλυτη ανάγκη που υπάρχει ώστε το φαγητό στα εστιατόρια και τις ταβέρνες να αποδίδει την ψυχή του τόπου και να τιμάει τα ελληνικά προϊόντα, και ακόμα είπε εμφατικά πως οι ξένοι επισκέπτες θέλουν να δοκιμάσουν και να πάρουν μαζί τους τις γευστικές μνήμες του τόπου που βρίσκονται.
Πολύ συγκινητική ακούστηκε η δήλωση του εμπειρότατου και ταυτόχρονα σεμνότατου σεφ Βασίλη Ζαχαράκη (δικό του ήταν το καταπληκτικό εστιατόριο «Νυχτέρι» στο Καμάρι της Σαντορίνης) ότι ο Χατζηγιαννάκης υπήρξε πάντοτε για αυτόν το πρότυπο του και πως τώρα που η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να συνεργάζονται αισθάνεται τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
To καλωσόρισμα του σεφ ήταν ένας ονειρεμένος «ντοματοκεφτές με γαρίδα και λευκό ταραμά», πραγματικός προάγγελος καλοκαιριού και αμέσως μετά ακολούθησε η «κυκλαδίτικη γούνα (φιλέτο κολιού) μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο και μους καπνιστής μελιτζανοσαλάτας» -το βελούδινο φιλέτο έλιωνε στο στόμα και το κάπνισμα της μελιτζανοσαλάτας ανέβαζε όμορφα την ένταση.
Κυρίως πιάτο και χαρακτηριστικό δείγμα της γαστρονομικής ταυτότητας του σεφ, η «πανσέτα με τριλογία φάβας» (φάβα -κρέμα, κανονική φάβα και φάβα -αφρός με τόνκα): Ένα θεσπέσια νόστιμο πιάτο, με τη φάβα να μετατρέπεται σε έδεσμα υψηλής γαστρονομίας και την πανσέτα να συνοδεύεται από ένα ολοκαίνουριο μαγικό προϊόν που δημιούργησε ο Βασίλης Ζαχαράκης ειδικά για τη SANTO, την Ένωση Παραγωγών Θηραϊκών Προϊόντων: πελτές ντομάτας διπλής συμπύκνωσης με ελαιόλαδο και μέλι, αρωματισμένος με μαστίχα και πιπερόριζα! Γεύση για βασιλιάδες...
Για επιδόρπιο, ήλθε ο «χαλβάς με ζελέ μέλι -θυμάρι, κρέμα πορτοκάλι και παγωτό κανέλα» όπου ξεχώρισαν τα, πιο -ελληνικά -δεν –γίνονται, αρώματα του ζελέ, ενώ το σύνολο, λεπταίσθητο και φρέσκο έκλεισε το δείπνο με τη φρεσκάδα της άνοιξης που είναι πλέον εδώ.
Το Φεστιβάλ «Symposio at Ark» θα συνεχίσει να φέρνει στην Αθήνα τα βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της περιφέρειας δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε μέσα από τα μενού τους μερικά από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής μαγειρικής σκηνής.
Επόμενο event, την Πέμπτη 15/3 με τον βραβευμένο σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό από το εστιατόριο «On the Verandah» στις Σπέτσες, το οποίο στεγάζεται στο εμβληματικό ξενοδοχείο του νησιού «Poseidonion Grand», να έρχεται στην Αθήνα.
Ακολουθεί την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, το event με τον εξαίρετο και πολυβραβευμένο σεφ Δημήτρη Παμπόρη από το εστιατόριο Bubo Fine Dining στο ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής, να παρουσιάζει ένα σπέσιαλ μενού μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Κρατήσεις online www.symposioatark.gr και τηλεφωνικά στο εστιατόριο Ark, 2108948882 .
Χορηγοί του Symposio at Ark είναι η Diners, το Ούζο 12 και η Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη.