Την τολμηρή fusion ελληνική κουζίνα του βραβευμένου σεφ Νικόλα Σταυρακάκη από το εστιατόριο Elia’s στη Σκιάθο, απόλαυσαν την 1η Μαρτίου περισσότεροι από 100 συνδαιτημόνες στο δεύτερο event του Φεστιβάλ «Sympοsio at Ark» που οργανώνει το αθηνόραμα και το πολυτελές εστιατόριο Ark στη Γλυφάδα.
Το κοσμοπολίτικο σκηνικό του εστιατορίου σε διακριτικούς εξωτικούς τόνους, οι δημοφιλείς επιτυχίες από το διεθνές ρεπερτόριο σε εξαιρετική απόδοση από φωνή και πιάνο, ο φωτισμός που σε προδιέθετε για μια χαλαρή βραδιά υψηλών απαιτήσεων έδωσαν τον τόνο στη happy διάθεση του κόσμου που γέμισε σιγά -σιγά τα τραπέζια. Ολόφωτη η ανοιχτή η κουζίνα, βρισκόταν σε άλλο, βιμπράτο μήκος κύματος, καθώς η μπριγκάδα του σεφ του Ark Γιάννη Μπαξεβάνη (ο ίδιος έλειπε εκτός Ελλάδας) μαζί με το νεαρό σεφ Νικόλα Σταυρακάκη ετοίμαζαν πυρετωδώς τα άκρως ιδιαίτερα πιάτα του μενού.
Και πραγματικά, δεν είναι και πολύ συνηθισμένος ο ...γάμος του εμβληματικού κρητικού γαμοπίλαφου με τον απίθανα γευστικό κρεατοζωμό με τον αχινό που μοσχοβολάει θάλασσα! Όμως, ο σεφ Νικόλας Σταυρακάκης, πριν προσγειωθεί στο πανέμορφο εστιατόριο Elia’s μέσα στους ολάνθιστους κήπους του ξενοδοχείου «Mandraki Village Boutique Hotel», είχε μαθητεύσει σε τριάστερα εστιατόρια στις γαστρονομικές μητροπόλεις ολόκληρου του κόσμου, διαμορφώνοντας έτσι το ιδιαίτερο μαγειρικό του ύφος. Ο ίδιος ο σεφ, μίλησε για την αγάπη του στην κρητική κουζίνα -έχει γεννηθεί στα Χανιά-, και τις επιρροές που έχει ενσωματώσει στο μαγειρικό ύφος από την εμπειρία του δίπλα σε διεθνείς αστέρες της κουζίνας, ανάμεσά τους και ο πρωτοπόρος σεφ του «Noma» στην Κοπεγχάγη René Redzepi αλλά και σε μυθικές πόλεις του γαστρονομικού γίγνεσθαι όπως η Νέα Υόρκη με την multi culti κουζίνα της.
To μενού που είχε ετοιμάσει ο σεφ, αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο το γαστρονομικό του ύφος που συνδυάζει με εκλεπτυσμένο τρόπο χαρακτηριστικές πρώτες ύλες και εδέσματα από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη και προϊόντα από τη Σκιάθο, με γιαπωνέζικες τεχνικές κι εδέσματα, δημιουργώντας μια ιδιότυπη fusion ελληνική κουζίνα.
Το δείπνο ξεκίνησε με το «Γαμοπίλαφο αχινού με στακοβούτυρο γαρίδας», ένα πιάτο που συνδύασε αναπάντεχα αλλά αριστοτεχνικά, γεύσεις που σφραγίζουν την ελληνική κουζίνα σε μια δυνατή συμπύκνωση νοστιμιάς. Δεύτερο πιάτο, ένα αλλιώτικο «Χανιώτικο καλιτσούνι σε μορφή σαλάτας, με ζυμάρι τσικουδιάς». Ήταν ένα αποδομημένο χορτοκαλίτσουνο, με τα τρυφερά χόρτα πασπαλισμένα με μαυροσούσαμο να περιβάλλονται από ένα υπέροχο λεπτότατο τραγανό φύλλο αρωματισμένο με τσικουδιά.
Πρωταγωνιστική θέση στο μενού είχε το signature πιάτο του Σταυρακάκη «Γύρος σαν Ramen με σιγοψημένη πανσέτα και noodles φαγοπύρου». Η δημοφιλέστατη παγκοσμίως γιαπωνεζο -κινέζικη σούπα, βάζει εδώι τολμηρά στο παιχνίδι τον δικό μας «πιο -πολύ -δεν -γίνεται» ελληνικό γύρο στη μορφή γλυκύτατης παντσέτας δίπλα στα μαστιχωτά noodles φαγοπύρου και το μελάτο αβγό και κατακτάει τον ουρανίσκο.
Το λεπτεπίλεπτο επιδόρπιο «Σιμιγδαλένιος χαλβάς με κατσικίσιο γάλα, σιρόπι παντζαριού με τριαντάφυλλο και παγωτό από Κουκουναριές» ήταν στην πραγματικότητα ένας φόρος τιμής στη Σκιάθο: κατσικίσιο γάλα από παραγωγούς του νησιού, γεύση πεύκου με έμπνευση από τη θρυλική παραλία Κουκουναριές, και, για άλλη μια φορά, η φαντασία και η δεξιοτεχνία του σεφ Νικόλα Σταυρακάκη κατόρθωσαν και μοντάρισαν άψογα τα φαινομενικά αταίριαστα υλικά. Ήταν μια γαστρονομική διαδρομή που κατόρθωσε μέσα σε δύο ώρες να μας μεταφέρει από τα Χανιά στην Ιαπωνία και πάλι πίσω στη Σκιάθο χωρίς να αφήσει στιγμή την κόκκινη κλωστή της ελληνικής κουζίνας. Μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική εμπειρία για όσους δεν έχουν βρεθεί στο πολύ ρομαντικό και πολύ ατμοσφαιρικό εστιατόριο «Elia’s», μέσα στους ολάνθιστους κήπους του ξενοδοχείου «Mandraki Village Boutique Hotel» πίσω από την παραλία Κουκουναριές, τη πιο διάσημη παραλία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Φεστιβάλ «Sympοsio at Ark» θα συνεχίσει να φέρνει στην Αθήνα τα βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της περιφέρειας δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε μέσα από τα μενού τους μερικά από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής μαγειρικής σκηνής.
Επόμενο event, την Πέμπτη, 8 Μαρτίου. Η γαστροταβέρνα «Σελήνη Meze» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη και ο ταλαντούχος σεφ Βασίλης Ζαχαράκης παρουσιάζουν τη συναρπαστική γαστρονομία της Σαντορίνης. Κρατήσεις on line www.symposioatark.gr.
Χορηγοί του Symposio at Ark είναι η Diners, το Ούζο 12 και η Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη.