Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό

Τροφή για σκέψη σε ένα νόστιμο τηλεοπτικό παραμύθι για όλους, τις Δευτέρες στο Νational Geographic Channel

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό

Παμπάλαιες αλλά και πολύ σύγχρονες ιστορίες για την τροφή – ή αλλιώς τροφή για σκέψη, που δίνει γνώση και συνειδητοποίηση σε ένα νόστιμο τηλεοπτικό παραμύθι για όλους.

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό - εικόνα 1

Ποια νομίζετε ότι είναι τελικά η σπουδαιότερη μορφή ενέργειας; Όπως λέει και ο φίλος του Ferran Adria και διακεκριμένος σεφ Jose Andres, ακόμη κι αν δεν έχεις βενζίνη, μπορείς να πας και με τα πόδια στη δουλειά σου, χωρίς το φαγητό και την ενέργεια που μας δίνει όμως, είμαστε ένα τίποτα… Φιλοσοφημένες κουβέντες, από αυτές που δεν συναντάς συχνά στην τηλεόραση και καρυκεύουν την καινούργια εκπομπή του National Geographic Channel «EAT: The story of food». Μήπως τελικά το φαγητό είναι το κίνητρο πίσω από σχεδόν όλα όσα έχουμε καταφέρει ως είδος και παρόλα αυτά ένα από τα πιο αδικημένα κομμάτια της Ιστορίας;

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό - εικόνα 2
O Nobuyuki Matsuhisa

Γνωρίζετε λ.χ. ότι ο πρώτος ακτιβισμός, το πρώτο μποϊκοτάζ προϊόντος από καταναλωτές, ξεκίνησε το 1791 με την απόρριψη του αιτήματος κατάργησης της δουλείας από το αγγλικό κοινοβούλιο; Τότε 300.000 Εγγλέζοι πολίτες αρνήθηκαν να αγοράσουν τη «σκλαβοζάχαρη» που είχε παραχθεί σε φυτείες ζαχαροκάλαμου του Νέου Κόσμου από ανθρώπους που δούλευαν, ζούσαν και πέθαιναν σε άθλιες συνθήκες. Να γιατί αυτή η σειρά κρύβει διαμαντάκια γνώσης και συνειδητοποίησης που δεν τα έχουμε υποψιαστεί καν. Η ιστορία της τροφής, όπως καταλαβαίνετε, είναι θέμα που δεν μπορεί να εξαντληθεί σε έξι ωριαία επεισόδια («Οι καινοτόμοι του φαγητού», «Σαρκοφάγα», «Ζαχαρώδη», «Θαλασσινά», «Ένοχες απολαύσεις», «Τα συστατικά της ζωής» οι τίτλοι), αλλά έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Κυρίως όταν πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα αλλάζοντας οπτικές γωνίες.

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό - εικόνα 3

Μαθαίνεις, ας πούμε, γιατί σφάζονται οι πολυεθνικές εταιρείες για το παγκόσμιο stomach share, όρο του μάρκετινγκ που περιγράφει ψυχρά κι επιστημονικά την οικονομίστικη αντιμετώπιση της διατροφής, και γιατί προσπαθούν συχνά με πολύ βίαιες μεθόδους επεξεργασίας των φρέσκων υλικών να τα κάνουν όσο το δυνατόν ελκυστικότερα. Ευτυχώς και δυστυχώς, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως ο χρωματογράφος αέριας μάζας, ο οποίος εφευρέθηκε για άλλους σκοπούς την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μπορεί να αναλυθεί με θαυμαστή ακρίβεια από ποιες ενώσεις αποτελείται π.χ. το άρωμα της φράουλας, να ανασυντεθεί από το μηδέν στο εργαστήριο και να χρησιμοποιηθεί για να αρωματιστούν εδώδιμα προϊόντα. Είναι τόσο αναπτυγμένη πλέον η βιομηχανική νοοτροπία στην αντιμετώπιση της τροφής, που τα διαθέσιμα αρώματα ξεπερνούν κάθε φαντασία – φτιάχνεται ακόμη και «γεύση wok» για να δοθεί αυτή η αίσθηση σε φαγητά που δεν έχουν περάσει καν από το κινέζικο τηγάνι!

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό - εικόνα 4

Το «EAT: The story of food» μας φέρνει σε επαφή και με τις μόδες, όπως η νέα αμερικάνικη γευστική υστερία που ακούει στο όνομα «cronut». O εξαιρετικά δημιουργικός Γάλλος ζαχαροπλάστης Dominique Ansels είχε τη φαεινή να διασταυρώσει τα donuts με τα croissants και η εφεύρεσή του χαλάει κόσμο. Διαπιστώνεις τη δύναμη που έχουν αλλά και τη δημιουργικότητα με την οποία μπορούν να ποτίζουν το παγκόσμιο γευστικό τοπίο νέες δυνάμεις όπως οι food bloggers. Βλέπουμε τον διάσημο Mathew Ramsey να φτιάχνει porn burger (αυτό είναι το όνομα του blog του) με γκουρμέ υλικά, π.χ. λιωμένο Gruyere, σάλτσα ντεμιγκλάς με μαύρη τρούφα, burger από βοδινό που έχει βοσκήσει μόνο χορτάρι, μαρμελάδα κολοκύθας και κρεμμυδιού και παν­τζάρια τουρσί – όλα μέσα σε τραγανό τυρόψωμο. Κάποιες φορές ο τρόπος με τον οποίο η εκπομπή προσεγγίζει ευαίσθητα και ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, όπως ο αειφόρος τρόπος ψαρέματος, είναι πολύ έξυπνος.

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό - εικόνα 5

Παίρνει συνέντευξη από ερασιτέχνες ψαράδες, που γι’ αυτούς η σημασία και η χαρά της ψαριάς είναι μεγάλες και ας έχει ως επί το πλείστον ταπεινά ψάρια. Μιλάει στη συνέχεια για την trash bouillabaisse, όπως την αποκαλούν κάποιοι, κι εκθειάζει τελικά την παραδοσιακή της γεύση, η οποία στηρίζεται ακριβώς στη μεγάλη ποικιλία ψαριών και οστράκων. Μένουν έτσι έκθετοι όσοι έχουν σε εκτίμηση μόνο τη λεγόμενη αριστοκρατία των θαλασσών και με την εξοντωτική αλίευση του τόνου και άλλων ιχθύων οδηγούν σε καταστροφικά για την αειφορία αποτελέσματα. Σε περίπτωση, πάλι, που έχετε την απορία αν οι μεγάλοι σεφ τρώνε junk food, θα πάρετε τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο σε αυτήν την ερώτηση αλλά και στο γιατί αυτό το φαγητό οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε εξάρτηση και η παιδική βουλιμία θερίζει στην Αμερική.

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό - εικόνα 6

Θέλοντας να τιμήσει τους καινοτόμους της γαστρονομίας, το «EAT: The story of food» αφιέρωσε μεγάλο τμήμα επεισοδίου του στον Αύγουστο Εσκοφιέ, τον μεγάλο σεφ που εκδημοκράτισε τη γαλλική κουζίνα καταγράφοντας πρώτος αυτός συστηματικά τις συνταγές της από το τέλος του 19ου αιώνα και ανοίγοντας ­ουσιαστικά το δρόμο για τη restaurant business όπως την ­ξέρουμε σήμερα.

Γιατί το «Eat: The story of food» δεν είναι άλλη μια εκπομπή για το φαγητό - εικόνα 7
O Graham Elliot

Ίσως όμως μία από τις σημαντικότερες διαστάσεις του φαγητού είναι κοινωνική. Είναι η αιτία για μερικές από τις καλύτερές μας στιγμές και σίγουρα από τις πιο σημαντικές του πολιτισμού μας, καθώς γύρω από το τραπέζι μοιραζόμαστε εμπειρίες, ανταλλάσσουμε ιδέες, επικοινωνούμε, μαθαίνουμε. Το τραπέζι είναι το τελευταίο οχυρό της κοινωνικότητάς μας και το οικογενειακό γεύμα, το οποίο απειλείται από τους ασφυκτικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, είναι καιρός να γίνει αδιαπραγμάτευτη αξία. Η σειρά προβάλλεται στο National Geographic Channel στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, hol και Cyta Hellas τις Δευτέρες, ενώ επαναλαμβάνεται και άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"