
Μια ανάσα από τη βαβούρα του πιο εμπορικού δρόμου του Χαλανδρίου, σε έναν ήσυχο πεζόδρομο της Ηρακλείου, μια τζαμαρία φωτισμένη ζεστά τραβάει την προσοχή. Είναι το πρώτο στοιχείο που σε προδιαθέτει για το τι θα ανακαλύψεις μόλις μπεις στη "La Bottega Da Marco": έναν χώρο που ισορροπεί άψογα ανάμεσα στο κομψό και το φιλόξενο. Ανοιχτόκαρδο, χαλαρό και με τη γνήσια ατμόσφαιρα μιας bottega, δηλαδή ενός πολυμορφικού εργαστηρίου γεύσης, εδώ τα πάντα βουίζουν ιταλικά διατηρώντας το περίφημο ταπεραμέντο.
Καθόλου παράταιρο αν σκεφτεί κανείς πως η ομάδα της "La Bottega Da Marco" είναι μια ιταλιάνικη νησιώτικη σύμπραξη όπου ο Marco Serra από τη Σαρδηνία – σεφ, ιδιοκτήτης και άνθρωπος που θα σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου συνεργάζεται με τον σεφ Francesco Saccheri από τη Σικελία. Στην -πιο ιταλική πεθαίνεις- ομάδα, όλα λειτουργούν στα πρότυπα της κουζίνας της Μπότας.

Με σφραγίδα προεύλευσης
Ξεκινάμε από το ζεστό χώρο, που αν δεν γνώριζα πως είναι εστιατόριο θα πίστευα πως υπηρετεί με διάχυτη αίσθηση κομψότητας τον όρο wine bistrο. Από το ξύλο σε φυσικούς τόνους, την εντυπωσιακή "βιβλιοθήκη" κρασιών με την πλούσια συλλογή, την ανοιχτή κουζίνα με το δυνατό τέμπο και το minimal chic τζάκι στο βάθος, όλα συνθέτουν ένα περιβάλλον που σε καλεί να καθίσεις να απολαύσεις το φαγητό σου μαζί με κρασί – έστω και για λίγο. Το "έστω" βέβαια δύσκολα ισχύει, γιατί η εμπειρία δεν είναι για βιαστικούς.

Χωρίς το γαστρονομικό κομμάτι της να χάνει έναντι του οινικού, η "La Bottega Da Marco" κάνει και τα δύο πρωταγωνιστές με φόντο την παραδοσιακή Ιταλία. Μπορεί να το λες παραδοσιακό ιταλικό εστιατόριο -και είναι- αλλά η ιστορία του δεν ολοκληρώνεται στην ανοιχτή του κουζίνα. Η πραγματική του γοητεία κρύβεται στην απόλυτη πίστη του στην αυθεντικότητα. Και όταν λέμε αυθεντικότητα, δεν εννοούμε απλώς συνταγές από τη Nonna αλλά... logistics με ιταλικό πάθος. Ο ίδιος ο Marco φροντίζει να γεμίζει τα ψυγεία με όλους τους μικρούς θησαυρούς της ιταλικής γης. Από τυριά και αλλαντικά στο μικρό in house deli, μέχρι τα ζυμαρικά, τα μυρωδικά και ασφαλώς τα κρασιά, εδώ δεν μιλάμε απλώς για "ιταλικό φαγητό". Μιλάμε για γνήσια ιταλική γεύση, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά χωρίς να χάνει ούτε μια νότα από την προφορά της.
Αυτό είναι και ένας από τους λόγους που το μενού ανανεώνεται κάθε 40 μέρες, ώστε να αντικατοπτρίζει τη φάση της σεζόν και τη φρεσκάδα των διαθέσιμων προϊόντων. Έτσι όλα είναι 100% ιταλικά και προσεγμένα, από τα ελαφριά antipasti μέχρι τα risotti και τις κρεατοφαγικές επιλογές. Πρώτη επαφή με τις εμβληματικές γεύσεις της γείτονος χώρας κάνουμε με τις αγκινάρες με αυγοτάραχο και pane carasau (ένα παραδοσιακό, τραγανό ψωμί από τη Σαρδηνία) σε μια δροσερή νατουραλιστική σύνθεση.

Αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε το deli με τα τυριά και τα αλλαντικά, είναι ιδανικό και για aperitivo μετά τη δουλειά δοκιμάζοντας ένα ωραίο πλατό αλλαντικών ή τυριών συνοδεία κάποιου κρασιού από αμπελώνες της Σικελίας. Τα πέντε είδη pinsa romana που προτείνουν αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, με βάση τα διαθέσιμα υλικά και τη δημιουργική διάθεση της ομάδας. Αν θέλεις κάτι έξτρα, μπορείς να ζητήσεις την pinsa ακριβώς στα μέτρα σου και θα στην ετοιμάσουν επί τόπου.
Παράλληλα, οι πάστες και τα ριζότι αντηχούν το σουξέ τους μέσα από comfort συνταγές στο πνεύμα της εποχής – όπως ένα ριζότο με ραγού γαρίδας και την μπισκ της να επιβραβεύει το ιώδιο ή τα ραβιόλι με σπανάκι, ρικότα, αρνίσιο ραγού και θυμαρολέμονο. Φυσικά, η αυθεντική carbonara είναι πάντα στο μενού. Στα κυρίως, οι επιλογές είναι σταθερές και κλασικές: osso buco, tagliata, ρολό αρνιού και φρέσκο ψάρι. Στο φουλ της σπιτικής γεύσης φτάνουν και τα γλυκά με grandi protagonisti το υπέροχο τιραμισού αλλά και την torta della nonna, μια τάρτα με κρέμα λεμόνι, κουκουνάρι και καραμελωμένες φλούδες λεμονιού.

Κάθε μήνα, ετοιμάζουν κι ένα θεματικό tasting menu οκτώ πιάτων, με διαφορετικό concept και δημιουργική προσέγγιση – ιδανικό για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στις διάφορες σχολές και εκδοχές της ιταλικής κουζίνας. Ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνο του είναι το κρασί, όπως έχουμε ήδη επισημάνει. Ο Marco εισάγει προσωπικά τις φιάλες από οινοποιούς που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Όταν σερβίρει ένα ποτήρι, σπάνια περιορίζεται στο "λευκό ή κόκκινο" – θα σου πει την ιστορία πίσω από κάθε ετικέτα.
Η "La Bottega Da Marco" δεν είναι μόνο για βραδινές εξόδους. Από τις 9.00 το πρωί προσφέρει καλό καφέ – σε εννέα εκδοχές – και ένα brunch menu αλά ιταλικά που έχει φρέσκια ciabatta και pancakes με κρέμα caprinο και σπανάκι, oιδανικά για να ξεκινήσεις τη μέρα με γεύση Ιταλίας. Φεύγοντας, δύσκολα θα αντισταθείς να πάρεις μαζί σου κάποιο τυρί ή αλλαντικό από τη βιτρίνα των deli – μικρές πολυτέλειες που κρατούν τη γεύση της επίσκεψης για λίγο παραπάνω.

La Bottega Da Marco, Ηρακλείου 8, Χαλάνδρι, 210 6838138, IG: @labottegadamarco, FB: La Bottega da Marco