Στο Cinq Sens η γαλλική φινέτσα συναντά τη χιώτικη φρεσκάδα

Το μικρό μπιστρό του Παγκρατίου, γοητεύει με συνωμοτική ατμόσφαιρα και κουζίνα που συνδυάζει γαλλική κομψότητα και ελληνικές αναφορές.

Εστιατόριο Cinq Sens στο Παγκράτι Λεωνίδας Τούμπανος

Έχει κάτι το συνωμοτικό αυτό το μικρό μπιστρό του Παγκρατίου. Κρυμμένο σε μια στενή κάθετο της Φιλολάου, μακριά απ’ τις πιάτσες και καμουφλαρισμένο απ’ την ανεπεισοδιακή όψη της γειτονιάς του, στεγασμένο σε ισόγειο πολυκατοικίας, δυο τρία σκαλιά κάτω απ’ το πεζοδρόμιο, έτσι που να δίνει ωραία κατασκοπική γωνιά για χάζι στην ήρεμη κίνηση έξω απ’ τις μεγάλες τζαμαρίες, το εστιατόριο αυτό δεν θα το έβρισκες αν δεν ερχόσουν επί τούτου. Αυτό είναι όμως και το μεγαλύτερό του παράσημο: ότι έχει, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, χτίσει τη δική του στρατιά πιστών, χωρίς να βασίζεται σε τίποτε άλλο από τη γευστική αλήθεια που σερβίρει στα πιάτα του ο σεφ και συνιδιοκτήτης Παντελής Μηνιώτης.

Εστιατόριο Cinq Sens στο Παγκράτι
Λεωνίδας Τούμπανος

Με δυνατή προϋπηρεσία στο Παρίσι σε μισελενάτα εστιατόρια ("Frédéric Simonin" 1*, "Restaurant du Palais Royal" 2* με τον δικό μας Φίλιππο Χρονόπουλο, "Épicure" του Éric Frechon 3*), αλλά και πριν απ’ αυτό στην ψαροταβέρνα "Αγριδιώτισσα" της οικογένειας του στη Χίο, ο Μηνιώτης γνωρίστηκε με τη γαλλική κουλτούρα ξεκινώντας αρχικά απ’ την γαλλική φιλολογία, που αποτελούσε το αντικείμενο των σπουδών του. Σύντομα όμως βρήκε την έκφρασή του στη μαγειρική και, κάπως καρμικά, τα βήματά του τον οδήγησαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όμως, άρχισε να σκέφτεται την επιστροφή του στην Ελλάδα, την οποία και σχεδίασε μέσα από τα μονοπάτια της μπιστρονομίας.

Ο σεφ Παντελής Μινιώτης στο εστιατόριο Cinq Sens στο Παγκράτι
Λεωνίδας Τούμπανος

Αυτή τη μαγειρική σχολή της καθημερινής καλοφαγίας υπηρετεί, λοιπόν, στο Cinq Sens, ραφιναρισμένη όμως με τις εμπειρίες του από την μακρά προϋπηρεσία του στο fine dining, αλλά και με μερικές πινελιές που φέρνουν στην επιφάνεια τη χιώτικη καταγωγή του. Το μενού, που ανανεώνεται τακτικά ακολουθώντας τις εποχές και τα προϊόντα τους, βασίζεται εν πολλοίς σε ελληνικά βιολογικά προϊόντα (συν κάποια που του στέλνει ο πατέρας του από το νησί), αλλά και σε εκλεκτές πρώτες ύλες από τη Γαλλία, όπως οι πάπιες, τα κίτρινα κοτοπουλάκια και τα χτένια Saint-Jacques.

Εστιατόριο Cinq Sens στο Παγκράτι
Λεωνίδας Τούμπανος

Αυτά τα τελευταία, τροφαντά και ζουμερά μετά από μαστόρικο σοτάρισμα, αποτελούν και τη βάση ενός από τα πιο νόστιμα ορεκτικά που θα βρείτε στον κατάλογο: συνδυασμένα με μια πυκνής νοστιμιάς κρέμα από κουνουπίδι, αλλά και αχλάδι κονφί και ζαμπαγιόν από ελληνικό ξύδι Xeres δίνουν δροσιστικές τσιμπιές οξύτητας, είναι ένα πιάτο που αποπνέει μαγειρική άνεση και τεχνική αρτιότητα, ενώ πολύ σωστό και ισορροπημένο είναι και το μοσχαρίσιο ταρτάρ (από ελληνικό μοσχαράκι), που φέρνει φαρδιά πλατιά επάνω του τα διαπιστευτήρια της παριζιάνικης προϋπηρεσίας του σεφ.

Εστιατόριο Cinq Sens στο Παγκράτι
Λεωνίδας Τούμπανος

Εστιατόριο Cinq Sens στο Παγκράτι
Λεωνίδας Τούμπανος

Νόστιμη χειμωνιάτικη λιχουδιά, ιδανική γι’ αυτές τις κρύες μέρες είναι η τάρτα με σιγομαγειρεμένα κάστανα και κρεμμύδια, σκεπασμένη από αφρό από μετσοβόνε – ένα πιάτο προικισμένο με λιχούδικη θαλπωρή – ενώ από τα κυρίως, που περιλαμβάνουν προτάσεις όπως το ψάρι ημέρας (από την τράτα του πατέρα του σεφ) αυγολέμονο, με pok choi και ελιά, ή ο μαύρος χοίρος με σελινόριζα και κάστανο, αν θέλετε να μείνετε σε καθαρό γαλλικό τέμπο, μπορείτε να προτιμήσετε το μοσχαράκι Bourguignon ή την πάπια με (χιώτικο) πορτοκάλι, αμφότερα ιδωμένα, όμως, από τη λοξή δημιουργική οπτική του σεφ. Και φυσικά για φινάλε μην προσπεράσετε την κρέμα μαστίχας με χιώτικο μανταρίνι, μαρέγκες και crumble αμυγδάλου.

Cinq Sens, Πύρρου 38 Παγκράτι,  211 0034063

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
12/09/2025

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.