Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι © Λεωνίδας Τούμπανος

Όπως το Figlmüller στη Βιέννη. Όπως η Trattoria Madonnina στο Μιλάνο. Όπως το Relais de l'Entrecôte στο Παρίσι (και μερικές ακόμη ιντελεξουέλ πόλεις της Ευρώπης). Ακριβώς το ίδιο feeling οικείας comfortiάς, διαχρονικότητας και απροσποίητης νοστιμιάς σου βγάζει και το Καφενείο του Κολωνακίου, στην επόμενη ζωή του, που ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες, αυτή τη φορά από την πολύ αξιόλογη ομάδα που βρίσκεται πίσω από μερικά εκ των σημαντικότερων αθηναϊκών χιτ. 

Στη Λουκιανού και τον αριθμό 26, ακριβώς απέναντι από το Brunello, το γνώριμο όνομα επιστρέφει στην καθημερινότητα της πόλης και είναι λες και ξανάνιωσε, με ανανεωμένο πρόσωπο, καλογυαλισμένο αλλά και οικείο, να αφορά και πάλι Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας. Διατηρεί όμως ατόφιο το κλασικό του στυλ και παρουσιάζει μια εύκολα αντιληπτή και αρκετά νόστιμη γευστική πρόταση, με την αξιόλογη σεφ Κυριάκη Φωτοπούλου. 

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η τελευταία, γευσιπλάστρια με γνώση και σεβασμό για την ελληνική κουζίνα, έχει εμπειρία από το Κτήμα Σιγάλα και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, δουλεύει με εποχικές πρώτες ύλες και διαμορφώνει μενού βασισμένα στον ρυθμό της φύσης. Τα πιάτα της έχουν τον οικείο χαρακτήρα της ελληνικής οικογενειακής γευστικής διεργασίας, με τεχνική που αναδεικνύει την καθαρότητα των υλικών. 

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις δύο 'βάρδιες' του κολωνακιώτικου σουξέ: Το μεσημέρι, το Καφενείο μένει πιστό στη λογική του μαγειρείου, με φαγητό της κατσαρόλας και έμφαση στην απλότητα. Το βράδυ, η ατμόσφαιρα αλλάζει και το μενού θυμίζει ελληνικό μπιστρό, με μεζέδες και πιάτα για μοιρασιά.

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 16
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Επιλογές σαν την κοτόσουπα και τα γιουβαρλάκια με κουρκουμά, το μοσχαρίσιο συκώτι και οι κολοκυθοκεφτεδες, το φιλέτο και οι λαχανοντολμάδες ξεχωρίζουν ήδη - κάποια από αυτά τα πιάτα γίνονται μάλιστα και sold out, δίχως αυτό να σημαίνει πως η γεμάτη κάρτα δεν κρύβει περαιτέρω (ευχάριστες) εκπλήξεις.

Έξτρα πόντοι για το πολύ καλό, άμεσο κι ευγενικό σέρβις καθώς και για την προσεγμένη λίστα κρασιών. 

Το Καφενείο 1987 στο Κολωνάκι 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

 

  • Το "Καφενείο" πρωτοάνοιξε το 1987, σε μια περίοδο που το Κολωνάκι ζούσε -ή πιο ορθά, συνέχιζε να χτίζει- την πιο 'λαμπερή' του φάση. Πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Στα τραπέζια του δε μοιράζονταν μόνο γεύματα, αλλά και ιδέες. Πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι συναντιόνταν τα μεσημέρια, αντάλλασσαν απόψεις και έδιναν στον μικρό αυτό χώρο τον χαρακτήρα αυτού που λέμε 'ζωντανού στέκιου'. Για χρόνια υπήρξε σταθερό σημείο της κοσμικής Αθήνας, φυσικά, μέχρι που οι ρυθμοί άλλαξαν και η αίγλη του άρχισε να ξεθωριάζει.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Καφενείο

Λουκιανού 26, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα All Day Resto Bar με κάτι από Νάξο στο Παγκράτι

Πιάτα εμπνευσμένα από την εγχώρια γαστρονομία με twist αλλά και μια, γενικότερη, πολύ αξιόλογη ολοήμερη πρόταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
17/12/2025

11+1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Πoύ θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, μπαρ και δίπλα στο κύμα.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

"Villa Grigio 46": Brunch αλά ιταλικά

To aperitivo bar στο Παλαιό Φάληρο τιμά την κουλτούρα των aperitif αλλά και του brunch.

Το brunch που έγινε iconic επιστρέφει στο NEW Hotel

To NEW Hotel επαναφέρει το brunch που καθόρισε μια αγαπημένη συνήθεια και σύστησε στους Αθηναίους τη χαρά του κυριακάτικου πρωινού με στυλ.

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.