Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Το εστιατόριο Pomo d' Oro στο Συμπόσιο at Ark © Λεωνίδας Τούμπανος

Μια βραδιά στο Ark της Γλυφάδας μπορεί έτσι κι αλλιώς να έχει τον χαρακτήρα μικρής γιορτής. Στις 12 Δεκεμβρίου όμως, απέκτησε και έντονο άρωμα Ιονίου. Αφορμή; Η άφιξη του Αριστοτέλη Μέγκουλα, σεφ-πατρόν του εξαιρετικού Pomo d’ Oro της Κέρκυρας, στο πλαίσιο του θεσμού Symposio at Ark, που εδώ και χρόνια μας συστήνει με συνέπεια τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες της ελληνικής περιφέρειας.

Ο βραβευμένος με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2025 από το αθηνόραμα Κερκυραίος σεφ άφησε για λίγο το ρομαντικό σκηνικό της Παλιάς Πόλης –εκεί, στην πλατεία Σκαραμαγκά, όπου το Pomo d’ Oro μοιάζει να συνομιλεί με την ιστορία– και έφερε στην αθηναϊκή ριβιέρα μια κουζίνα βαθιά τοπική, αλλά και απολύτως προσωπική.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τον Αριστοτέλη Μέγκουλα υποδέχτηκε ο executive chef του Ark, Γιάννης Μπαξεβάνης, με την άψογα συντονισμένη ομάδα του, αποδεικνύοντας ότι τέτοιες συνεργασίες μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά και με ουσία.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από την πρώτη κιόλας μπουκιά γίνεται σαφές ότι ο Μέγκουλας δεν "αναπαράγει" ακριβώς κερκυραϊκές συνταγές αλλά τις φιλτράρει μέσα από σύγχρονες τεχνικές, σεβόμενος όμως απόλυτα τον πυρήνα τους: Τις εποχικές πρώτες ύλες, τους μικρούς παραγωγούς του νησιού, το αργό μαγείρεμα και το σούγο – τη σάλτσα που στην Κέρκυρα είναι ολόκληρη φιλοσοφία.

> Επόμενη γευστική βραδιά στο Symposio, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026, όταν και το Ark θα υποδεχτεί τον σεφ Γιάννη Παπακωνσταντίνου και το εστιατόριο Broadway από την Κω. Κάνε την κράτησή σου εδώ.

Το καλωσόρισμα ήρθε με τη νερατζοσαλάτα "Μέρλιν", μια πανδαισία εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, κουμκουάτ, γκρέιπφρουτ, κλημεντίνες, περγαμόντο) με ταραμά μυρωδικών, καρύδια και καπνιστό σκουμπρί. Φρέσκια, αρωματική, με εκείνη την ισορροπία γλυκόξινου που ανοίγει ιδανικά την όρεξη.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο κρύο ορεκτικό "Με τόνο", το λεπτοκομμένο μοσχαράκι συναντά την ωριμασμένη κοιλιά τόνου σε ένα πιάτο απρόσμενα φίνο, με καρύκευμα κάππαρης που δένει τις γεύσεις χωρίς να τις σκεπάζει. Οι "Τηγανίτες της γιορτής" που ακολούθησαν –πατατένια τηγανίτα γεμιστή με μοσχαράκι σοφρίτο και πλούσιο σούγο– είχαν κάτι βαθιά comforting, σαν φαγητό γιορτινού κυριακάτικου τραπεζιού.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το πρώτο πιάτο, οι "Μπενίτσες", ήταν μια σπαγγετάδα με χταπόδι παστιτσάδο και μαγειρευτό σούγο, γεμάτη ένταση και βάθος. Ένα πιάτο που κουβαλά μνήμες νησιού και θαλασσινής κατσαρόλας, χωρίς ίχνος βαρύτητας.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στα κυρίως, η κουζίνα του Μέγκουλα έδειξε ξεκάθαρα τον διττό της χαρακτήρα: θάλασσα και στεριά. Το "Μαντούκι", μια σύγχρονη ανάγνωση του κερκυραϊκού μπουρδέτου, με ψάρι ημέρας, κρεμμυδόψωμο και πικάντικο σούγο, είχε καθαρότητα και ένταση.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εξίσου δυνατή στιγμή και το κρεατικό "Από το λιβάδι": λεμονάτη, αργοψημένη προβατίνα με τσιλίχουρδα, σέσκουλα και καμένο λεμόνι, ένα πιάτο βαθιά γήινο και ακριβώς όσο τολμηρό χρειάζεται.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το δείπνο έκλεισε όπως άρχισε: αυθεντικά κερκυραϊκά υπό μια πολύ δημιουργική ματιά. Η φογάτσα, αφράτη και αρωματική, συνοδευόταν από κρέμα κατσικίσιου γάλακτος με αρμπαρόριζα και περγαμόντο, αφήνοντας μια κομψή, αρωματική επίγευση.

Το εστιατόριο Pomo d’ Oro στο Ark και το Symposio at Ark 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Symposio at Ark μας χάρισε μια βραδιά που ξεπερνά ένα guest dinner και λειτουργεί σαν ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Κέρκυρα – με σεβασμό στην παράδοση, σύγχρονη ματιά και γεύση που μένει στη μνήμη.

> Επόμενη γευστική βραδιά στο Symposio, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026, όταν και το Ark θα υποδεχτεί τον σεφ Γιάννη Παπακωνσταντίνου και το εστιατόριο Broadway από την Κω. Κάνε την κράτησή σου εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

11 + 1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Που θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, bar αλλά και δίπλα στο κύμα.

Στο Matsuhisa Athens για γιορτινό omakase

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο υποδέχεται τις γιορτές με δυο εξαιρετικά μενού αλλά και αρκετές ακόμη γευστικές προεκτάσεις.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Σκούρα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα, σε μια εορταστική βραδιά οινογευσίας.

Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.

Η ελληνική γαστρονομική παράδοση γιορτάζει στο "Ark"

Με μια γιορτινή joie de vivre αλλά πιστό στην κλασική του ταυτότητα, το "Ark" γίνεται το απόλυτα κοσμοπολίτικο σκηνικό των ημερών, σε αρμονία με τη μαγευτική θαλασσινή του τοποθεσία.

"Bungalow 7": Τα Αστέρια Γλυφάδας λάμπουν γιορτινά

Oι πιο λαμπερές μέρες του χρόνου ανοίγουν τη βαθιά νόστιμη αγκαλιά του "Bungalow 7" με 2 ειδικά σχεδιασμένα ρεβεγιόν menus γεμάτα fusion ανατροπές.