Στους μυημένους για τα εντός των ελληνικών συνόρων εστιατορικά δρώμενα, το όνομα Onuki δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε άγνωστο. Κι αυτό, γιατί το ιαπωνικό εστιατόριο στην Costa Navarino ξεχωρίζει για τη θαυμάσια κουζίνα του και είναι βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο, από τον σημαντικότερο γαστρονομικό θεσμό της χώρας.
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, κομψά στιλιζαρισμένοι χώροι με καθαρές γραμμές, μία απλόχωρη βεράντα με θέα στη θάλασσα, ανατολή και δύση δημιουργούν ατμόσφαιρα μοντέρνας πολυτέλειας στο 'πελοποννησιακό' Onuki, εκεί όπου ο έμπειρος σεφ Σταμάτης Σκριάπας διανύει την τελευταία διετία περίοδο εξαιρετικής φόρμας, με φινετσάτες προτάσεις και πιάτα που έχουν πολλά να πουν σε μάτι και ουρανίσκο. Άψογα κοψίματα και κορυφαία πρώτη ύλη σε ωμά και σούσι, ιδιαίτεροι νεωτερισμοί στα "ζεστά".

Αυτά αλλά και ένα πολύ καινοτόμο κόνσεπτ που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και θα εξελιχθεί πλήρως σε βάθος χρόνου- φέρνει και στη γειτονιά του (πρώην) Χίλτον, ο γευσιπλάστης Σταμάτης Σκριάπας, με το ομώνυμο εστιατόριο, που ανοίγει την γκάμα των spots εστίασης στο The Ilisian, κάνοντας πρεμιέρα μόλις μερικά 24ωρα πριν.
Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια -αυθεντική ιαπωνική κουζίνα, με έμφαση στη λεπτομέρεια, την ακρίβεια, την τεχνική και την απλότητα της γαστρονομικής κουλτούρας της Άπω Ανατολής. Το μενού δε, είναι σε τεράστιο βαθμό διαφορετικό από το αδερφό εστιατόριο της Costa Navarino.

Δίπλα στην εμβληματική πισίνα του συγκροτήματος και με προνομιακή θέα σε αυτήν, το αθηναϊκό Onuki παρουσιάζει όλα όσα συγκέντρωσε στα πολλά ταξίδια του το τελευταίο διάστημα στην Ιαπωνία ο Σταμάτης Σκριάπας. "Ο προσανατολισμός βρίσκεται σε μίνιμαλ προσεγγίσεις, σε μια καθαρή κουζίνα που ποντάρει πάρα πολύ σε κορυφαία πρώτη ύλη" μου λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας μου πώς κατόρθωσε να εισάγει κατ' αποκλειστικότητα λαχανικά, φρούτα αλλά και άλλες πρώτες ύλες από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς και πώς επέλεξε προσεκτικά μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Η γαστρονομική ταυτότητα του εστιατορίου αντλεί έμπνευση από διαφορετικές περιοχές της Ιαπωνίας, με umami δημιουργίες που επαναπροσεγγίζουν κλασικές συνταγές και αναδεικνύουν παραδοσιακές μεθόδους. Τα υλικά επιλέγονται επίσης με βάση την εποχικότητα και αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ακρίβεια. Έτσι, εδώ βρίσκεις πια καθημερινά περίπου 20 είδη ψαριών στο sushi bar, φρέσκια γαρίδα και εξίσου φρέσκο τόνο αλλά και wasabi, χτένια από το Χοκάιντο, fish of the day και 4 επιλογές σε κρέας.

"Δουλέυουμε το εν λόγω πρότζεκτ για σχεδόν 2 χρόνια, έχοντας δοκιμάσει πολλά και πειραματιστεί αρκετά στην Ιαπωνία. Μέχρι και το tableware φτιάχτηκε αποκλειστικά για εμάς από Γιαπωνέζα κεραμοποιό. Η όλη διαδικασία χρειάστηκε μπόλικο R & D και χρόνο. Η αρχή όμως έγινε και πρόκειται για ένα κόνσεπτ που θα εμπλουτίζεται σταδιακά. Σκέψου, έχουν ετοιμαστεί και κάποια θεματικά πρότυπα που θα τρέξουν από τον Φεβρουάριο - προς το παρόν, ωριμάζουν και θα βγουν προς τα έξω στην ώρα τους" συμπληρώνει ο σεφ και συνιδιοκτήτης πια του Onuki.
Το εξόχως ιαπωνίζον kizuna concept εδώ θα ενισχύει, τόσο μέσω της γεύσης αλλά και της γενικότερης διαδικασίας, τη σχέση μεταξύ σεφ-σάλας-επισκέπτη, σε έναν χώρο πανέμορφο και μητροπολιτικό που υπογράφει το διεθνώς αναγνωρισμένο στούντιο Yabu Pushelberg, σε ένα μιξ ιαπωνικού μινιμαλισμό με σύγχρονες αθηναϊκές αναφορές. Η ανοικτή κουζίνα επικοινωνεί με τη βεράντα της πισίνας, ενώ οι πιο ιδιωτικοί χώροι του δεύτερου ορόφου προσφέρουν ένα ήρεμο περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην κάβα, με επιλογές από ιαπωνικά αποστάγματα, σπάνια whiskies, shōchū μικρών παρτίδων και χειροποίητα saké. Τα cocktails κινούνται στην ίδια φιλοσοφία, αξιοποιώντας αρώματα όπως yuzu, shiso και εποχικά άνθη.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
