Η επόμενη πίστα του "Βασίλαινας"

Το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί τα ατού του και επενδύει ακόμη περισσότερο στα βάθη της εκλεκτής θαλασσοφαγίας.

Η επόμενη πίστα του 'Βασίλαινας'

 "Καταθέτω το θαυμασμό μου στο πιάτο του". Στην είσοδο του εμβληματικού πια εστιατορίου, το ιδιόχειρο σημείωμα του Στράτη Μυριβήλη, από το 1957, καταλήγει στην κοινή όπως αποδεικνύεται διαπίστωση –όσο και επιβράβευση– για τα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα του ιστορικού για τα της γεύσης δρώμενα εστιατορίου, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Έναν αιώνα και μερικά χρόνια αργότερα, το σημαντικό εστιατορικό brand συνεχίζει να σερβίρει, αρχικά, φιλοξενία στην κομψή και πάντοτε ανοιχτόκαρδη σάλα του, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του αθηναϊκού κέντρου. Και έπειτα παραλαμβάνει τη σκυτάλη η περίφημη κουζίνα του.

Βασίλαινας /Ιλίσια / Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Κυρ-Γιάννη 2

Ο Θανάσης Βασίλαινας, εκτός από θαυμάσιος οικοδεσπότης, στέκεται καπετάνιος στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας εδώ, με τους ταλαντούχους σεφ Κυριάκο Χασάπογλου και Ντόμπρι Βασίλεβ να εκτελούν στην εντέλεια τα κομμάτια που συνθέτουν το νέο κάδρο της ευ τρώγειν πρότασης του εστιατορίου.

Το μενού στον "Βασίλαινα" διαφοροποιείται ανά εβδομάδα, ποντάρει στην εποχικότητα και την ψαριά της ημέρας και αξιοποιεί πλήρως τα καλούδια του αφρού και του βυθού, από το κεφάλι έως την ουρά. 

Βασίλαινας

ελληνικη κουζινα

Η ηθική ψαροφαγία που πρεσβεύει το εστιατόριο, καθώς πρώτο καθιέρωσε τη φιλοσοφία της head-to-tail αξιοποίησης της πρώτης ύλης, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δοκιμάσει, εκτός από ωμές παρασκευές, γαύρο sushi "ντολμαδάκι", καραμελωμένο κότσι από ουρά μαγιάτικου, κεμπάπ από κοιλιά τόνου, αλλά και τη signature σκορπίνα γιουβέτσι.

Μην προσπεράσετε την ταραμοσαλάτα του (αυτό όμως είναι κάτι που ήδη, πιθανότατα, γνωρίζετε), ενώ πάστα σεράνο από άλλες εποχές και χειροποίητος μπακλαβάς ολοκληρώνουν τη γευστική εμπειρία. Εάν πάλι θέλετε να γευθείτε όλα τα παραπάνω, δεν έχετε παρά να επιλέξετε το μενού γευσιγνωσίας, με όλες τις κοπές των ψαριών να καταφθάνουν σε αφθονία στη μέση του τραπεζιού.

Tip: H γυάλινη, walk-in κάβα στην κεντρική αίθουσα του εστιατορίου φιλοξενεί επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, οπότε μη διστάσετε να την εξερευνήσετε και να καταλήξετε στο κρασί που θα πλαισιώσει το γεύμα σας.


Info

Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, vassilenas.gr,
Vassilenas Restaurant,
@vassilenasrestaurant

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα από τα πιο φημισμένα μπιστρό του Λονδίνου έρχεται στο Παγκράτι

Το Ex Machina υποδέχεται το Bistro Freddie στις 29 Νοεμβρίου, για μια μοναδική βραδιά γεύσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/11/2025

Στο Ελ. Βενιζέλος, για ένα εστιατόριο-έκπληξη

Γνώριζες πώς μπορείς να απολαύσεις πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, μέσα από μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη ματιά, παρατηρώντας αεροπλάνα να πηγαινοέρχονται;

Ένα κεράκι στην τούρτα για το Bagatelle Athens

Το διάσημο global spot γιορτάζει 1 χρόνο παρουσίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τo Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Ολόφρεσκο μενού στο πιο προνομιούχο "Balcony" με θέα την Ακρόπολη

Κομψό μπαλκόνι στο Κουκάκι "μαγειρεύει" καινούργιες προτάσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.