Οι 'Βερσαλλίες' έφεραν τη γεύση της μεσσηνιακής γης στην Αθήνα

Ο δεινός τροφοσυλλέκτης και μάστορας στην ανάδειξη της ατόφιας γεύσης με εύστοχους συνδυασμούς, ψησίματα στις φωτιές και τσουκάλια στον ξυλόφουρνο, Γιάννης Κούμανης, ήρθε με τα μπαγκάζια του γεμάτα στο Symposio at Ark.

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ

Η βραδιά της 7ης Νοεμβρίου στο Ark της Γλυφάδας ήταν μια αποκάλυψη του γευστικού πλούτου της μεσσηνιακής κουζίνας με ένα γευστικότατο δείπνο στο κομψό περιβάλλον του εστιατορίου της αθηναϊκής ριβιέρας.

βερσαλιες ark

Στον όμορφο χώρο του Ark και στην παρθενική βραδιά του φετινού Συμποσίου, με θέα τα ήρεμα νερά του κόλπου της Γλυφάδας, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τα πιάτα του Γιάννη Κούμανη από τις ονομαστές "Βερσαλλίες” της Καλαμάτας, μια κουζίνα με βαθιά ελληνικότητα, ρίζες στην παράδοση και τα εξαιρετικά υλικά του τόπου, που δύσκολα συναντάμε πλέον.

> Kάνε την κράτησή σου για το επόμενο event στο Symposio at Ark εδώ.

Ο δεινός τροφοσυλλέκτης και μάστορας στην ανάδειξη της ατόφιας γεύσης με εύστοχους συνδυασμούς, ψησίματα στις φωτιές και τσουκάλια στον ξυλόφουρνο, ήρθε με τα μπαγκάζια του γεμάτα: ραδίκια "λαδάκια” και μυρόχορτα μαζεμένα από τον ίδιο, λουκάνικο καλαματιανό, πέστροφα Ταϋγέτου ήταν μερικά από τα υλικά των πιάτων που δοκιμάσαμε. 

βερσαλιες ark

Στα "μαυρομάτικα Μεσσηνίας” ο συνδυασμός με του μικρόσπερμου φασολιού με χόρτα, πολλά μυρωδικά της εποχής και κομματάκια πέστροφας Ταϋγέτου έδενε σ΄ ένα πεντανόστιμο πιάτο, με τα "τσιπς” της πέτσας του ψαριού να χαρίζουν την τραγανή υφή τους. Στη συνέχεια, στην αέρινα τηγανισμένη "κουτσομούρα σαβόρο”, το γλυκύτατο σαβόρο με πετιμέζι και δενδρολίβανο έκρυβε σαν έκπληξη ένα καπνιστό συκωτάκι πέστροφας Ταϋγέτου.

Στα ορεκτικά πάλι, ήρθε το "στιφάδο κολοκύθας” ένα καλομαγειρεμένο φαγάκι με μελωμένα κρεμμυδάκια, κομματάκια κολοκύθας, αρώματα πορτοκαλιού και τα τραγανά κομματάκια καλαματιανού λουκάνικου να κάνουν γευστικό παιχνίδι στο πιάτο. 

βερσαλιες ark

Ο ‘Μαύρος χοίρος’ έδειξε τον ρόλο του κυρίως πιάτου: ένα γευστικότατο, αρωματικό φρικασέ με την ελαφριά πικράδα των άγριων χόρτων, το τρυφερό κρέας του χοίρου, σέλινο και κομματάκια πέτσας από γουρνοπούλα, ντυμένο με ένα λεμονάτο αυγολέμονο από το ζουμί του φαγητού.  

βερσαλιες ark

Η παράδοση έδωσε την έμπνευση και στο γλυκό, που είχε σαν βάση τις κουταλίδες, αυτές τις ιδιαίτερες καλαματιανές τηγανίτες. Στην "τάρτα κουταλίδας” αποτελούσαν τη βάση για μια custard από μανούρι που έδενε όμορφα με μαρμελάδα κολοκύθας και τραγανό φιστίκι Αιγίνης από πάνω.

βερσαλιες ark

Οι "Βερσαλλίες” σήμαναν την επιτυχημένη πρεμιέρα και για φέτος του θεσμού Σymposio at Ark, μια συνδιοργάνωση με  το αθηνόραμα, που προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε βραβευμένους σεφ απ΄ όλη την Ελλάδα, με κουζίνα που εκφράζει τον τόπο τους, φιλοξενούμενους στο κομψό περιβάλλον του Ark της Γλυφάδας από τον οικοδεσπότη chef Γιάννη Μπαξεβάνη και την ομάδα του. 

βερσαλιες ark

Στη συνέχεια του φετινού προγράμματος, το εστιατόριο Ark και το αθηνόραμα δίνουν το επόμενο ραντεβού στις 21 Νοεμβρίου με το βραβευμένο εστιατόριο Hellas της Ρόδου και τον σεφ Κυριάκο Ιακωβίδη, με ένα γαστρονομικό μενού, που εκφράζει τη ροδίτικη παράδοση με σύγχρονη έμπνευση. 

> Kάνε την κράτησή σου για το επόμενο event στο Symposio at Ark εδώ.

Διαβάστε Επίσης



 

Περισσότερες πληροφορίες

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.