© Εβίτα Σκουρλέτη
Τα microbakeries της Αθήνας λοιπόν. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μυρωδιά της φρεσκοψημένης ζύμης έχει αρχίσει να αντικαθιστά το βουητό των βιομηχανικών φούρνων σε όλη την Αθήνα. Μια νέα γενιά αρτοποιών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αρχικά σεφ, φέρνουν σταδιακά την επανάσταση στον άρτο, πειραματίζονται με προζύμι, δημητριακά, αλεύρι και διάφορες άλλες πρωτότυπες γεύσεις, εργάζονται σε μικρούς χώρους, ψήνουν σε περιορισμένες ποσότητες και αντιμετωπίζουν το καθημερινό ψωμί ως μια δημιουργία εστιατορίου υψηλής ποιότητας.
Η μακρά ζύμωση, το φυσικό προζύμι και τα αλεύρια που αλέθονται σε πέτρινους μύλους αντί να επεξεργάζονται σε εργοστάσια είναι τα βασικά ‘όπλα’ της κοινότητας των νέων Αθηναίων bakers, οι οποίοι εστιάζουν στην ποιότητα και την ατομικότητα, στις χειροποίητες δημιουργίες, στον πολυμορφικό χαρακτήρα του μαγαζιού τους και φυσικά στο virality των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κάπως έτσι λοιπόν εξαπλώνεται η μόδα της εποχής στην εστίαση, τα γνωστά πλέον micro bakeries με τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν. Το έχουμε άλλωστε αναλύσει περαιτέρω εδώ. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με τις νέες προσθήκες και τους λόγους που προκαλούν εντύπωση.
Zyme
Το Zyme μετρά έναν περίπου χρόνο παρουσίας στο κέντρο του Πειραιά, αποτέλεσμα της σύμπραξης του project manager Λευτέρη Σουχαΐμπ (που ίσως γνωρίζεις από εξόχως επιτυχημένα προηγούμενα projects) με μία ομάδα συνεργατών και του Γιώργου Ιωάννου. Ο τελευταίος είναι ένας πραγματικός τεχνίτης του ζυμαριού, με άριστη γνώση και ευελιξία να παίζει τόσο σε ελληνικές όσο και σε ιταλικές κατευθύνσεις αυτού.



Panzerotti, focaccia πεϊνιρλί και πλήθος άλλων ζυμοσκευασμάτων επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα ενός premium ιταλικού bakery (από τις 07.30 καθημερινά), στο οποίο μάλιστα σερβίρεται και ένα πολύ ενδιαφέρον ελληνόστροφο brunch. Στο δεύτερο σκέλος της λειτουργίας του (από το απόγευμα), το Zyme υπηρετεί το κόνσεπτ της spritzερίας. Μάλιστα, ακολουθώντας zero waste τακτικές, ότι μένει από το πρωινό section μετατρέπεται σε tapas που συνοδεύει τα ποτά, μαζί με αλλαντικά, τυριά κ.α. Info: Δραγάτση 10, Πειραιάς
Batard
To τελευταίο πρότζεκτ από τους σεφ Δήμος Μπαλόπουλος και Γιώργος Κηρύκος, οι οποίοι επεκτείνουν τη συνεργασία τους και πιο μακριά από περίφημα εστιατόρια. Στα ελάχιστα τετραγωνικά του "Batard" βρίσκεις το δικό τους, 48ωρης ωρίμανσης ψωμί με φυσικό προζύμι και άλευρα έρχονται από το κτήμα Αθανασόπουλου, στη Ναύπακτο.


Βρίσκεις, προφανώς, και σάντουιτς σε 6 προτάσεις (όλα ζεστά), με highlights τα Pistachio-Mortadella και Chicken Caesar's Crunch, μαζί με σφολιάτες, buns (δοκιμάζεις χωρίς φόβο και πάθος το μυρωδάτο ρολό με κάρδαμο και την πληθωρική babka - μια πλεξούδα με bitter σοκολάτα και κακάο), μπριός και λίγα γλυκά. Βρίσκεις και πολύ καλό καφέ από το The Roosters. Όλα για take away. Info: Πύρρωνος 23, Παγκράτι, 210 7518573
Alouatou
Το όνομα alouatou σημαίνει ‘ζύμωση’ στα βλάχικα και είναι σίγουρα η λέξη-κλειδί για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Το χειροποίητο ψωμί φυσικά μοστράρει περήφανα στη βιτρίνα, όμως σύμφωνα με τη δημιουργική ομάδα πίσω από το εγχείρημα, πρωταγωνίστριες είναι οι πίτες.
Φτιαγμένες ακολουθώντας τις συνταγές των γιαγιάδων τους, οι πίτες ψήνονται με χωριάτικο, παραδοσιακό φύλο πάνω σε μεγάλα ταψιά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι το προϊόν που θα ‘φύγει’ πιο γρήγορα από τα ράφια. Θα βρεις κλασική τυρόπιτα με φέτα και γραβιέρα, κιμαδόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κοτόπιτα αλλά και την ιδιαίτερη (και πολύ νόστιμη) μακαρονόπιτα.


Όταν βραδιάζει, ο φούρνος μετατρέπεται σε ένα μικρό, γοητευτικό μπιστρό το οποίο σερβίρει κλασικά κοκτέιλ με την υπογραφή του Στέφανου Κουρή και πιάτα ελληνικής παραγωγής αλλά διεθνούς έμπνευσης. Αν περάσεις από το Αlouatou το Σάββατο, το πιο πιθανόν είναι να βρεις και λαχταριστές πίτσες. Info: Ασκληπιού 87, Εξάρχεια, 6942 933506
Φαρίν Μουά
Βιομηχανικό περιβάλλον με μεγάλες τζαμαρίες, τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο και ανοιχτό εργαστήριο για την οικειότητα με τον επισκέπτη. Εκτός από προζυμένιο ψωμί και focaccia, εδώ θα βρεις ‘μπαμπάτσικα’ σάντουιτς, χειροποίητες πίτες και γλυκά: από cheesecake, κρουασάν μέχρι ρολάκια κανέλας και τάρτες. Αν το βρεις πριν γίνει sold out, προτείνουμε να δοκιμάσεις σίγουρα το προζυμένιο καρβέλι με γεύση σοκολάτας-χαρουπιού και το ελιόψωμο με σκόρδο και ρίγανη. Info: Ερυθραίας 2, Περιστέρι
Ok Fyne

Το σημείο, γνώριμο από το Theory, έχει μεταμορφωθεί με έναν τρόπο που τιμά το παρελθόν, αλλά κοιτάζει το μέλλον. Η μέρα ξεκινά με φρεσκοψημένα προζυμένια ψωμιά και φοκάτσιες, κρουασάν, soft cookies, cinnamon rolls (από τα καλύτερα), πίτες και cheesecake, συνεχίζει με σάντουιτς στον φούρνο, και μετά τις έξι το απόγευμα περνά σε aperitivo mode για να φιλοξενήσει όσους θέλουν να χαλαρώσουν μετά την δουλειά. Info: Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, 21 0680 1633
Toad
Ανηφορίζοντας προς την Κηφισιά θα βρεις το ‘βατραχάκι’ Toad που ήδη έχει αποκτήσει την φήμη ότι σερβίρει ένα από τα πιο λαχταριστά cinnamon rolls της αγοράς και μάλιστα σε πολλαπλές γεύσεις. Στην βιτρίνα του φιγουράρουν επίσης καρβέλια προζυμένιου ψωμιού σε παραλλαγές όπως εκείνη με μέλι και ντίνκελ, την οποία προτείνουμε με ενθουσιασμό. Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις και το bun με τσορίθο και μοτσαρέλα αν το πετύχεις, ενώ από τις γλυκές προτάσεις ξεχωρίζει εκείνο με φιστίκι και λευκή σοκολάτα. Info: Γορτυνίας 3, Κηφισιά
No Crumbs
Η pastry chef Λίζα Κερμανίδου, η οποία έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο Λονδίνο, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της bakery ‘παιδί’ στο Παγκράτι, και υπόσχεται ότι πραγματικά δεν θα μείνει ψίχουλο. Η Λίζα, που εργαστεί μεταξύ άλλων στο Café Kitsuné του Λονδίνου έχει ως σκοπό να εφαρμόσει τις τεχνικές και τη φιλοσοφία που γνώρισε στην μεγαλούπολη, βάζοντας το δικό της στίγμα και στην αθηναϊκή σκηνή, μέσα από διαφορετικά είδη ψωμιού, κρουασάν, buns και άλλα πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα. Περιμένουμε το επίσημο άνοιγμα με αγωνία και όρεξη. Info: Υμηττού 225, Παγκράτι

