Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Pino πιτσαρία στη Γλυφάδα @pino_athens

Το ολόδικό του στέκι εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες στη Γλυφάδα ο Luca Piscazzi, σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos". "Pino" γράρει ο τίτλος στην ταμπέλα, από το παιδικό παρατσούκλι του Ιταλού σεφ, πίτσα ρομάνα είναι το κεντρικό θέμα, την οποία έχουμε ξεχάσει στην Αθήνα (αν την είχαμε γνωρίσει ποτέ στ’ αλήθεια), και η παράδοση της ρωμαίικης κουζίνας είναι το γενικότερο μοτίβο αυτής της μοντέρνας τρατορίας, που εκτός από τραγανά ζυμάρια με εκλεκτά toppings, σαν την αγαπημένη του Piscazzi (και ντίβα των απανταχού pizzeria της Ρώμης) funghi rossa (με μανιτάρια, pesto και σάλτσα από ντοματίνια San Marzano), σερβίρει classics της πατρίδας του της Ρώμης, όπως το μαγιάτικο crudo amatriciana ή η saltimboca alla romana, αλλά και πιάτα βγαλμένα από τα παιδικάτα του σεφ, σαν το ριζότο alla Bolognese και η καπνιστή carbonara της γιαγιάς του. Περισσότερα, όμως, ας μας πει ο ίδιος.

> Το "Pino” είναι το παιδικό μου παρατσούκλι. Σημαίνει "πεύκο", δεν ξέρω γιατί μου το είχαν κολλήσει, όμως έδωσα το όνομα αυτό στο εστιατόριο γιατί θέλω να είναι κατευθείαν σαφές πώς όλη η εμπειρία εδώ είναι πάρα πολύ κομμάτι του εαυτού μου.

> Ουσιαστικά είναι μια τρατορία Romana. Η πίτσα της Ρώμης είναι το κεντρικό μας θέμα, που είναι πολύ διαφορετική από τη ναπολετάνικη: είναι λιγότερο ψωμένια, πολύ λεπτή και χωρίς cornicione, χωρίς στεφάνη δηλαδή. Και τα toppings είναι παντού, όχι μόνο στη μέση. Το κομμάτι τις περισσότερες φορές στέκεται μόνο του, δε λυγίζει, δεν είναι πολύ μαστιχωτό και μαλακό. Για μένα είναι η καλύτερη πίτσα, γιατί με αυτή μεγάλωσα. Είναι πολύ πιο ελαφριά. Και πιστεύω ότι αυτό δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε.

Pino πιτσαρία στη Γλυφάδα
@pino_athens

Pino πιτσαρία στη Γλυφάδα
@pino_athens

> Εκτός από την πίτσα όμως έχουμε κι άλλα: έχουμε μερικά fritti, κάποια ορεκτικά, ζυμαρικά, την πίτσα μας και γλυκά. Είναι ένα μικρό, ολοκληρωμένο μενού, με αρκετές πινελιές από την παιδική μου ηλικία με τη γιαγιά μου, που είναι Ρωμαία. Έχω κάποιες συνταγές δικές της, έχω και κάποια άλλα πράγματα, ίσως από διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας, κι έτσι το μενού μπορεί να είναι λίγο μιξ, αλλά κυρίως είναι ρωμαίικο.

> Η αγαπημένη μου από τις πίτσες μας είναι η Funghi Rosa. Έχει μόνο σάλτσα ντομάτας και μανιτάρια και λίγη κρεμώδη σάλτσα. Πολύ απλή. Είναι η κλασική πίτσα που τα αρτοποιεία και οι πιτσαρίες στη Ρώμη τη σερβίρουν πρωί πρωί.

> Τα fritti μας, τα τηγανητά μας δηλαδή, είναι Suppli και Sanpietrini. Τα Suppli είναι το πιο γνωστό street food στη Ρώμη. Είναι αραντσίνι, αλλά μόνο με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα στη μέση. Και τα Sanpietrini είναι fritti με ζυμαρικά, κροκέτες δηλαδή, αλλά σε σχήμα κύβου - το όνομά τους προέρχεται από την πέτρα με την οποία είναι στρωμένοι οι δρόμοι της Ρώμης.

Διαβάστε Επίσης

> Έχουμε μια κλασική καρμπονάρα της γιαγιάς μου, πιο αυγουλένια στην κρέμα και λίγο καπνιστή στην επίγευση. Μετά έχουμε πάστα cacio e pepe, ραβιόλια με ουρά μόσχου, crudo με μαγιάτικο σε στιλ αματριτσιάνα. Οπότε όλα συνδέονται με τη Ρώμη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

> Γενικά το φαγητό είναι πολύ απλό, παραδοσιακό, με μια μικρή πινελιά κάπου κάπου. Είναι σίγουρα πιο comfort από αυτό που κάνουμε στο "Pelagos", το κλίμα όμως είναι πολύ σύγχρονο. Έχουμε ένα ωραίο κοκτέιλ μπαρ, έχουμε ωραία μουσική, δεν είναι μια παραδοσιακή, τυπική ιταλική τρατορία. Είναι κάτι πιο μοντέρνο. Νομίζω είναι κάτι που έλειπε από τη Γλυφάδα.

> Ο βασικός λόγος που έκανα το "Pino" είναι γιατί βαρέθηκα να βρίσκω παντού ναπολετάνικη πίτσα κι αποφάσισα ότι πρέπει να φτιάξω ένα μέρος όπου να μπορώ να τρώω ρομάνικη. Αστειεύομαι, φυσικά, αν και είναι αλήθεια. 'Όμως δες, ποτέ δεν είχα θελήσει να ανοίξω κάτι για μένα. Νομίζω τώρα ήρθε η στιγμή και η γυναίκα μου είναι δίπλα μου να με βοηθάει, πράγμα πολύ σημαντικό.

Pino πιτσαρία στη Γλυφάδα
@pino_athens

Κύπρου 18, Γλυφάδα, 2108941777, www.pino.gr
Τετάρτη - Κυριακή, 7μμ - 12πμ
IG: @pino_athens

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ovio και Cupola στηρίζουν με τα ξεχωριστά πιάτα τους τα Παιδικά Χωριά SOS

Το 50% των εσόδων από τα ξεχωριστά πιάτα των εστιατορίων Ovio και Cupula διατίθεται στα Παιδικά Χωριά SOS.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
15/12/2025

'Onuki': Το πρώτο εστιατόριο του 'The Ilisian' είναι εδώ

Με επικεφαλής τον βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο σεφ, Σταμάτη Σκριάπα, το εν λόγω σποτ παρουσιάζει μία sui generis ιαπωνική κουζίνα, γαρνιρισμένη με μυστήριο και κοσμοπολιτισμό.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα Taco Bell πάνε και Πανόρμου

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, το νέο κατάστημα στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 73 ξεκινά τη λειτουργία του, φέρνοντας την αναγνωρίσιμη αισθητική και το μενού του brand σε μία ακόμη γειτονιά της πόλης.

Sunday Brunch στο "ORA": Η πιο εκλεπτυσμένη Κυριακάτικη συνήθεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Στο "One&Only Aesthesis", εκεί όπου η θάλασσα γίνεται καμβάς πολυτέλειας, οι Κυριακές αποκτούν δικό τους ρυθμό.

"Focal": Ρεβεγιόν με φόντο την Ακρόπολη

Για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κομψό rooftop εστιατόριο του ριζικά ανανεωμένου ξενοδοχείου "Electra Rhythm Athens", του ομίλου "Electra Hotels and Resorts", ανοίγει τις πόρτες του προσφέροντας ραφιναρισμένες γεύσεις με τη φινέτσα που αρμόζει στο πνεύμα των ημερών.

Στο Libertine Drinkery ζει ο μικρόκοσμος μιας γειτονιάς

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι που μας μαθαίνει τι σημαίνει all-day φιλοξενία.