
Η Πλατεία Αγίας Ειρήνης θεωρείται ένα κλασικό -πια- σημείο της πόλης όσον αφορά τα της εστίασης δρώμενα και δικαίως: Εκτός από την urban αισθητική και το mix n' match κοινό της, είναι από εκείνα τα spots της Αθήνας στα οποία μπορείς να περάσεις πραγματικά ολόκληρη την ημέρα σου: Από πρωινό καφέ σε brunch, μεσημεριανό, γλυκό, dinner και κοκτέιλ, έχοντας κουνηθεί μόλις ελάχιστα μέτρα από το ένα στο άλλο.
Σε περίπτωση που κινηθείς προς τα εκεί, αυτός ο οδηγός με τις must στάσεις θα σου δώσει την ώθηση που χρειαζόσουν για την επόμενη βόλτα.
Anther
Στην πολυσύχναστη γειτονιά του κέντρου, το ξενοδοχείο Perianth παρουσιάζει εδώ και λίγους μήνες το Anther, ένα φρέσκο γαστρονομικό προορισμό που παντρεύει την ελληνική δημιουργικότητα με την υψηλή αισθητική και τη μοντέρνα κουζίνα. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που, όπως και το όνομά του – εμπνευσμένο από την ελληνική λέξη ανθήρας – αντλεί έμπνευση από τα άνθη και την αναγέννηση, φέρνοντας στο τραπέζι το "νέο αίμα" της ελληνικής γευστικής σκηνής.

Με σχεδιασμό του χώρου από το αρχιτεκτονικό στούντιο En-route, το Anther πιάνει πόστο στο ισόγειο του arty καταλύματος, σε έναν φωτεινό και κομψό χώρο που αναπνέει μαζί με την πόλη. Κεντρικό στοιχείο του εστιατορίου είναι το κυκλικό terrazzo bar με σκαμπό από φυσικό ξύλο, ένας διακριτικός φόρος τιμής στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα. Η αισθητική αρτιότητα επεκτείνεται και στις λεπτομέρειες: οι στολές του προσωπικού είναι σχεδιασμένες από τον Άγγελο Μπράτη, ενώ τον φωτισμό έχει επιμεληθεί η βραβευμένη σκηνογράφος Ελευθερία Ντεκώ. Το εικαστικό στοιχείο ολοκληρώνει η επιβλητική τοιχογραφία Blossoms Blossoming της Ελένης Μπαγάκη, που "αναδύεται" μέσα από παστέλ αποχρώσεις και αγκαλιάζει τη σκάλα που οδηγεί στην κουζίνα.

Ο σεφ Νάσος Τσιρονίκος, με θητεία σε κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια, υπογράφει ένα μενού που σέβεται την ελληνική παράδοση αλλά δεν φοβάται να την επανεφεύρει. Χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα – κατά κύριο λόγο βιολογικές – όπως τυρί βολάκι από την Άνδρο, αβοκάντο Κρήτης και προσούτο Θράκης, χτίζοντας γεύσεις με σαφή τοπική ταυτότητα.



Ξεκινάς από το πρωινό, το brunch και το lunch, για να φτάσεις στη βραδινή πρόταση που αποκτά πιο εκλεπτυσμένη διάθεση, με πιάτα που αποτυπώνουν την ουσία της ντόπιας κουζίνας μέσα από τη ματιά του σήμερα: Δοκιμάζεις μακαρούνες με καπνιστή μελιτζάνα, κρέμα γραβιέρας και μανιτάρια, ψάρι φρικασέ με απαλή, ισορροπημένη γεύση και ψάρι ημέρας με ρεβίθια στη γάστρα. Κλείνεις εντυπωσιακά με crumble ελαιόλαδου με μους αβοκάντο, κακάο και φρούτα εποχής ή κρέμα λεμονιού με μπισκότο βανίλιας.
Info: Λιμπόνα 2 & Βασιλικής, τηλ. 214 6878080
Κώστας
All time classic ο 'Κώστας', κάνει σουβλάκι με τη γοητεία των ’60s. Βάζει την πίτα στην πλάκα, κόβει εκείνη τη στιγμή την ντομάτα επάνω της και πάνω στο μπιφτεκάκι προσθέτει μερακλίδικη καυτερή σάλτσα πιπεριάς και ντομάτας, που διαολίζει και γλυκαίνει το σύνολο. Πάντα είχε ουρά στον "Κώστα", τώρα ακόμη περισσότερο.
Info: Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, τηλ. 210 3232971
Naked
Ολοζώντανο και εξόχως δημοφιλές -όπως μαρτυρούν τα σχεδόν πάντα γεμάτα τραπέζια του- το "Naked" περνά εδώ και μερικούς μήνες σε μία νέα, πολύ ενδιαφέρουσα φάση. Οι Θάνος Κριμπούρας και Χριστίνα Φωκά είναι αυτοί που τρέχουν αποκλειστικά πια το σποτ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, που πιάνει προνομιακό πόστο, στο πέρασμα της οδού Βασιλικής.


Όλα πια ερμηνεύονται προς μία περισσότερο ξεκάθαρη κατεύθυνση: Ο χώρος έχει πειραχτεί τόσο όσο, ενώ ολικό είναι το rebranding που περιλαμβάνει από τα λογότυπα και merchandise μέχρι το ολικό φάσμα του image. Εν αρχή ην η μπάρα. Ξεκινώντας από την εν λόγω συνθήκη και τα όσα καταλήγουν στο ποτήρι, το κόνσεπτ βασίζεται στα classics, που αντιμετωπίζονται και τροποποιούνται υπό τη φιλοσοφία του "Naked". Σημαντικό πεδίο και το φαγητό με ένα ελληνοστροφές bar food μενού, με μπόλικο χειροποίητο στοιχείο.
Info: Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, τηλ. 210 3219310
Lazy Duck


Στεγασμένο σε ένα ιστορικό κτίριο, το μπαρ είναι ο απόλυτος συνδυασμός της παλιάς Αθήνας και του urban στυλ που ψάχνεις για την τέλεια after work έξοδο αλλά σίγουρα όχι μόνο για αυτήν. Εδώ, η ατμόσφαιρα σε αγκαλιάζει με την πρώτη, με μοντέρνα διακόσμηση, άνετους καναπέδες και πολυθρόνες και chillout, R&B και urban ρυθμούς στα ηχεία. Αν θέλεις να χαλαρώσεις μετά την ένταση της ημέρας, η λίστα των κοκτέιλ με κλασικά must και signature μίξεις είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.
Info: Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ. 210 3235388
Hoocut


Πίσω στον Ιανουάριο του 2018 οι (τότε συνέταιροι) Περικλής Κοσκινάς, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Κλεομένης Ζουρνατζής και Νίκος Καραθάνος -όλοι τους γνωστοί και με πολύ σημαντική πορεία στην εστιατορική Αθήνα- σύστηναν στο κοινό το "Hoocut", έχοντας στο μυαλό τους τον απολαυστικό επαναπροσδιορισμό του εθνικού street food. Το σουβλάκι προσεγγίστηκε με τρόπο σύγχρονο και ταυτόχρονα επιστρέφοντας στις ρίζες του. Εστιατορικά και παράλληλα όσο ακριβώς 'μερακλίδικα' έπρεπε. Το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει και τώρα στο Hoocut.
Info: Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, τηλ. 210 3240026
School Pizza Bar


Tο "School Pizza Bar” είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια του κέντρου για αυθεντικές ιταλικές σπεσιαλιτέ. Χαλαρό, comfort, με ωραίες μουσικές να παίζουν στα ηχεία και ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει μέσω της διακόσμησης στα ανέμελα σχολικά χρόνια, αυτό το πόστο αξίζει να βρίσκεται σταθερά στην λίστα σου. Μπορείς να επιλέξεις από μια πλούσια γκάμα από ορεκτικά, ζυμαρικά, risotti, πίτσα και κυρίως πιάτα και να τα συνοδέψεις με ένα ποτήρι κρασί.
Info: Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, τηλ. 210 3251444
Raki Meze
Χαλαρή ατμόσφαιρα (ιδανική για παρεΐστικες μαζώξεις), μεζεκλίκια με οικείες γεύσεις υπό τους ήχους τσουγκρισμάτων και ωραίες μουσικές δίνουν τον τόνο στο γνωστό στέκι του Ομίλου Καστελόριζο και το καλοκαίρι. Οι παραδοσιακές νοστιμιές με ελληνικό πρόσημο και οι ολόφρεσκες πρώτες ύλες πρωταγωνιστούν, οπότε εδώ θα βρείς μεζέδες περιωπής, σωστά φτιαγμένους. Μην φύγεις πριν δοκιμάσεις το λαβράκι σωτέ με τσιγαριστά χόρτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού.
Info: Αθηναΐδος 10, τηλ. 210 3221865
Ma Che Vuoi


Spritzeria, ιταλικό εστιατόριο ή πιτσαρία; Όπως και να το πεις, είσαι μέσα γιατί το γουστόζικο αυτό spot στην Καλαμιώτου αγαπά την ιταλική κουζίνα και την κουλτούρα του spritz και το δείχνει απροκάλυπτα. Ποτά κλασικά σε σωστά φτιαγμένες εκδοχές αλλά και ωραίες παραλλαγές πρωταγωνιστούν στο ποτήρι, τα ζυμαρικά είναι πάντα φρέσκα και ημέρας ενώ από τον φούρνο που δεσπόζει στη σάλα απολαμβάνεις χειροποίητες πίτσες με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης ναπολιτάνικης φιλοσοφίας με γαρνιτούρες και άλευρα που εισάγονται από την Ιταλία.
Info: Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 3248762
Λίγο πιο πέρα...
Amber
Αύρα κομψότητας, feelgood vibes, mainstream μουσικές και ένα θαυμάσια διαμορφωμένο εσωτερικό που τιμά το όνομά του, δηλαδή κεχριμπάρι, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του "Amber Athens", που τραβούν αρχικά το μάτι. Διατηρεί all-day χαρακτήρα με εξαιρετικό brunch από το πρωί (δοκίμασε οπωσδήποτε τις αβγοφέτες με ψητά μήλα και καραμελωμένο μπέικον), μενού βασισμένο στην μοντέρνα ελληνική κουζίνα και ένα ενημερωμένο μπαρ με προσεγμένα κλασικά ποτά και ευφάνταστα signature cocktails.
Info: Κολοκοτρώνη 38-40 & Λεωχάρους, τηλ. 210 3227757
Ζουμπουρλού
Και το γλυκό για το τέλος! Η "Ζουμπουρλού" είναι ένα σήμα-κατατεθέν μαγαζί του αθηναϊκού κέντρου και μια σίγουρη λύση για τους πεινασμένους και όσους αναζητούν ένα φιλόξενο σποτ για να απολαύσουν τον καφέ τους ή ένα καλοφτιαγμένο γλυκό. Η αρχοντική οικοδέσποινα από την Κωνσταντινούπολη έφερε τις παραδοσιακές της νοστιμιές και στο Σύνταγμα, σε έναν άνετο και οικείο χώρο, όπου μπορείς να απολαύσεις brunch (προτείνουμε το κρουασάν με scrambled eggs, το γνωστό σε όλους croque madame, αλλά και τα πιο ασυνήθιστα pancakes tacos) καθώς και τα λαχταριστά γλυκά που έκαναν την Ζουμπουρλού τόσο δημοφιλή από την αρχή της λειτουργίας της.
Info: Φιλελλήνων 4, τηλ. 210 3226087
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.