Μακαρονάδες χωρίς πολλά πολλά

Αλλά με γεύση. Βαθιά, αληθινή και ουσιαστική. Τις βρίσκεις στα εστιατόρια της Αθήνας.

Μακαρονάδες χωρίς πολλά πολλά @manaritaverna

'Έχoυμε ένα soft spot στην καρδιά μας για τους τύπους που έκαναν λιγότερο πληθωρικές και περισσότερο νόστιμες τις μακαρονάδες στα εστιατόρια. Απέδειξαν πως αρκούν λίγα και καλά για να αποθεωθεί η pasta της απόλυτης comfortιάς. Τουλάχιστον στο μάτι, όπου δεν παρατηρείς πια υπερφορτωμένα πράγματα. Τίποτα περιττό, όλα μετρημένα. Η νοστιμιά σε αυτές τις μακαρονάδες είναι βαθιά, σχεδόν υπόγεια – ίσως και γι’ αυτό ακριβώς απογειωτική.

Τέτοιοι μάστορες είναι –μεταξύ άλλων– ο Άρης Βεζενές, με την περίφημη πια "ορφανή" μακαρονάδα (που μαγειρεύεται σε ζωμό κρέατος και σερβίρεται εντυπωσιακά) στο χιτ που λέγεται Μανάρι ή ο Άνταμ Κοντοβάς με τη δική του επίσης "ορφανή" pasta στο Ex Machina, που έχει όμως εντελώς διαφορετικό προφίλ: Εδώ παίζουν χοντρά σπαγγέτι που θυμίζουν noodles, μέσα σε σάλτσα κακαβιάς φτιαγμένη από καπνιστά ψαροκόκαλα, συν χειροποίητη XO sauce, σκόνη γαρίδας και κουμκουάτ.

Η ορφανή μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς στο εστιατόριο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά στο Παγκράτι
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πάμε τώρα στα λινγκουίνι με λαβράκι που μαεστρικά φτιάχνει ο Αλέξανδρος Κοσκινάς στο Taverna 37 του Four Seasons, Astir Palace Hotel Athens. Καθόλου δεν προετοιμάζεσαι από την απλή εκφώνηση του καταλόγου για το βάθος της νοστιμιάς, αλλά και την αίσθηση του μέτρου, της ακρίβειας και της λεπτότητας που έχει αυτή η "μπολονέζ ψαριού" με τέλεια βρασμένο ζυμαρικό, χοντροκομμένο λαβράκι να ψήνεται κρυμμένο από κάτω του και σος λεμονιού με τυρί και αυγοτάραχο να αγκαλιάζει το σύνολο με φινέτσα. Είναι από τις καλύτερες στιγμές του εστιατορίου αλλά και μια απόδειξη πως αυτή η επονομαζόμενη ταβέρνα μπορεί να υποστηρίξει στο μέλλον και πιο "εστιατορικά" πιάτα εφόσον το αποφασίσει. 

Η μακαρονάδα με αυγοτάραχο στο Ιώδιο
@iodio_athens

Παραμένοντας στις θαλασσινές μακαρονάδες, δε γίνεται να μην υπάρξει αναφορά στη μανιάτικη μακαρονάδα με calamarata και αυγοταράχο στο Ιώδιο. Εδώ μόνο σαν ιδέα υπάρχει η παραδοσιακή τσουχτή της Μάνης, όμως κατά τα λοιπά πρόκειται για ένα εξαιρετικό πιάτο, με το αυγοτάραχο κομμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει στην υφή παστό αλλαντικό και λίγη κρέμα τρούφας κρυμμένη από κάτω να ενοποιεί το σύνολο.

Διαβάστε Επίσης

Άξια αναφοράς στην εν λόγω λίστα και η  "χανιώτικη" μακαρονάδα του Ιπποκράτη Αναγνωστέλη στο Anthes. Πληθωρικότατη σε βάθος και γεύση, παραδίδει τα ρουστίκ στοιχεία που υπόσχεται το όνομά της σε ένα πιάτο με λιγκουίνι, προσούτο αρνιού και έναν κορυφαίο ζωμό.

Αυτού του είδους οι μακαρονάδες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μια μικρή -γευστική και πάντοτε εντός των αθηναϊκών τειχών- επανάσταση. Υπενθυμίζουν πως η δύναμη της γεύσης δε βρίσκεται στον εντυπωσιασμό, αλλά στην ουσία. Και πως το απλό –όταν είναι καλοφτιαγμένο– μπορεί να είναι και το πιο συγκλονιστικό.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Taverna 37

(ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens»), Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Manari

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Ιώδιο

Λουκιανού 36, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Anthes

Σκούφου 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
22/10/2025

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.