Μακαρονάδες χωρίς πολλά πολλά

Αλλά με γεύση. Βαθιά, αληθινή και ουσιαστική. Τις βρίσκεις στα εστιατόρια της Αθήνας.

Μακαρονάδες χωρίς πολλά πολλά @manaritaverna

'Έχoυμε ένα soft spot στην καρδιά μας για τους τύπους που έκαναν λιγότερο πληθωρικές και περισσότερο νόστιμες τις μακαρονάδες στα εστιατόρια. Απέδειξαν πως αρκούν λίγα και καλά για να αποθεωθεί η pasta της απόλυτης comfortιάς. Τουλάχιστον στο μάτι, όπου δεν παρατηρείς πια υπερφορτωμένα πράγματα. Τίποτα περιττό, όλα μετρημένα. Η νοστιμιά σε αυτές τις μακαρονάδες είναι βαθιά, σχεδόν υπόγεια – ίσως και γι’ αυτό ακριβώς απογειωτική.

Τέτοιοι μάστορες είναι –μεταξύ άλλων– ο Άρης Βεζενές, με την περίφημη πια "ορφανή" μακαρονάδα (που μαγειρεύεται σε ζωμό κρέατος και σερβίρεται εντυπωσιακά) στο χιτ που λέγεται Μανάρι ή ο Άνταμ Κοντοβάς με τη δική του επίσης "ορφανή" pasta στο Ex Machina, που έχει όμως εντελώς διαφορετικό προφίλ: Εδώ παίζουν χοντρά σπαγγέτι που θυμίζουν noodles, μέσα σε σάλτσα κακαβιάς φτιαγμένη από καπνιστά ψαροκόκαλα, συν χειροποίητη XO sauce, σκόνη γαρίδας και κουμκουάτ.

Η ορφανή μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς στο εστιατόριο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά στο Παγκράτι
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πάμε τώρα στα λινγκουίνι με λαβράκι που μαεστρικά φτιάχνει ο Αλέξανδρος Κοσκινάς στο Taverna 37 του Four Seasons, Astir Palace Hotel Athens. Καθόλου δεν προετοιμάζεσαι από την απλή εκφώνηση του καταλόγου για το βάθος της νοστιμιάς, αλλά και την αίσθηση του μέτρου, της ακρίβειας και της λεπτότητας που έχει αυτή η "μπολονέζ ψαριού" με τέλεια βρασμένο ζυμαρικό, χοντροκομμένο λαβράκι να ψήνεται κρυμμένο από κάτω του και σος λεμονιού με τυρί και αυγοτάραχο να αγκαλιάζει το σύνολο με φινέτσα. Είναι από τις καλύτερες στιγμές του εστιατορίου αλλά και μια απόδειξη πως αυτή η επονομαζόμενη ταβέρνα μπορεί να υποστηρίξει στο μέλλον και πιο "εστιατορικά" πιάτα εφόσον το αποφασίσει. 

Η μακαρονάδα με αυγοτάραχο στο Ιώδιο
@iodio_athens

Παραμένοντας στις θαλασσινές μακαρονάδες, δε γίνεται να μην υπάρξει αναφορά στη μανιάτικη μακαρονάδα με calamarata και αυγοταράχο στο Ιώδιο. Εδώ μόνο σαν ιδέα υπάρχει η παραδοσιακή τσουχτή της Μάνης, όμως κατά τα λοιπά πρόκειται για ένα εξαιρετικό πιάτο, με το αυγοτάραχο κομμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει στην υφή παστό αλλαντικό και λίγη κρέμα τρούφας κρυμμένη από κάτω να ενοποιεί το σύνολο.

Διαβάστε Επίσης

Άξια αναφοράς στην εν λόγω λίστα και η  "χανιώτικη" μακαρονάδα του Ιπποκράτη Αναγνωστέλη στο Anthes. Πληθωρικότατη σε βάθος και γεύση, παραδίδει τα ρουστίκ στοιχεία που υπόσχεται το όνομά της σε ένα πιάτο με λιγκουίνι, προσούτο αρνιού και έναν κορυφαίο ζωμό.

Αυτού του είδους οι μακαρονάδες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μια μικρή -γευστική και πάντοτε εντός των αθηναϊκών τειχών- επανάσταση. Υπενθυμίζουν πως η δύναμη της γεύσης δε βρίσκεται στον εντυπωσιασμό, αλλά στην ουσία. Και πως το απλό –όταν είναι καλοφτιαγμένο– μπορεί να είναι και το πιο συγκλονιστικό.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Taverna 37

(ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens»), Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Manari

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Ιώδιο

Λουκιανού 36, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Anthes

Σκούφου 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
05/09/2025

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

Blue Door Taverna: Η ψυχή της κρητικής φιλοξενίας στην Ελούντα

Η ταβέρνα που ζωντανεύει την παράδοση ενός παλιού ψαρόσπιτου και μεταμορφώνεται σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου η κρητική κουζίνα, η φιλοξενία και η θάλασσα γίνονται μία εμπειρία.