Γεύση και άρωμα Τήνου με το "Μικρό Καράβι" να πιάνει λιμάνι στη Γλυφάδα

Το βραβευμένο “Μικρό Καράβι”, με καπετάνιο τον Αντώνη Ψάλτη, έδεσε στη Γλυφάδα για να στρώσει τα τραπέζια του Ark με τα πεντανόστιμα προϊόντα και τη γευστική παράδοση του αγαπημένου νησιού.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark © Λεωνίδας Τούμπανος

Η βραδιά ήταν μαγική. Τραπέζια πάνω στο κύμα, περιβάλλον του ονείρου και γεύσεις που ταξίδεψαν ένα πολυπληθές κοινό στο κυκλαδίτικο νησί, με τα πιάτα του Αντώνη Ψάλτη. Καλεσμένος του Symposio at Ark για μια βραδιά με τηνιακές γεύσεις, ο σεφ-πατρόν του δημοφιλέστατου εστιατορίου της Χώρας της Τήνου μας κατέκτησε με τη βαθιά νοστιμιά και την αμεσότητα της μαγειρικής του, που ακολουθεί την παράδοση μ΄ ένα σύγχρονο βλέμμα.

Στο επίκεντρο, τα αξεπέραστα υλικά της τηνιακής γης, όπως τα περίφημα άνυδρα μικρόσπερμα ρεβίθια, τα φασόλια, οι άγριες αγκινάρες, η λούζα, τα τηνιακά τυριά.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο "καλωσόρισμα”, η ευγενική τηνιακή λούζα έδενε περίφημα με την παραδοσιακή γλίνα σε πιο λεπτή εκδοχή, δουλεμένη με αγελαδινό βούτυρο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη. Στα ορεκτικά, ένας έξοχος σε γεύση και υφή μαρινάτος γαύρος ήρθε επάνω σε γλυκοφάγωτη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πετιμέζι, ένας επιτυχημένος συνδυασμός.

Σειρά είχε η άγρια τηνιακή αγκινάρα επάνω σε πουρέ από μικρόσπερμα τηνιακά φασόλια και καρότο, τραγανό άχυρο πατάτας και μερικά ωμά, τρυφερά μπιζελάκια από το νησί που έκαναν την έκπληξη στο πιάτο.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από τα κυρίως πιάτα, όσοι επέλεξαν το ψάρι γεύτηκαν εξαιρετικό φιλέτο συναγρίδας ή ροφού ψητό, με σέσκουλα και τα πεντανόστιμα μικρόσπερμα ρεβίθια της Τήνου, ένα πιάτο "γη και θάλασσα”, που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Αντώνη Ψάλτη.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρέας πάλι, ήταν ένα κλασικό "κυριακάτικο” φαγητό, καλομαγειρεμένο, με πλούσια, βαθιά γεύση: κοκκινιστό μοσχαράκι με μελωμένο τραχανά, φρέσκο δυόσμο και κατσικίσιο τηνιακό τυρί.  

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η βραδιά έκλεισε μ΄ ένα αντάξιο του ύφους επιδόρπιο: μια μυρωδάτη, πλούσια κρέμα από πέτρωμα -το ανάλατο τηνιακό τυρί- αρωματισμένη με μαστίχα και τζελ πορτοκαλιού. Τη συνόδευε ένα "γλυκό τυροπιτάκι”, το παραδοσιακό έδεσμα του νησιού που γίνεται από το ίδιο γλυκό τυρί μέσα σε φύλλο "τσιμπητό”.

Ήταν μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση στο κομψό περιβάλλον του Ark της Γλυφάδας, στο πλαίσιο του θεσμού Symposio at Ark, που προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ξεχωριστούς σεφ απ΄ όλη την Ελλάδα, με κουζίνα που εκφράζει τον τόπο τους.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Ark και ο οικοδεσπότης σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης δίνουν το επόμενο ραντεβού στις 29 Μαΐου με τον Άγγελο Ναουμίδη από το εστιατόριο Ναουμίδης, επάνω στη μαγική λίμνη Βεγορίτιδα. Τα ιδιαίτερα προϊόντα της λίμνης και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος ολόγυρα, θα πρωταγωνιστήσουν.


Info

Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 2108948882. 
Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
18/11/2025

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για το "Φίτα"

Η sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου δείχνει να διανύει περίοδο φόρμας στη δεύτερη ζωή της, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.

Sunday Table: Στο The Dolli's Rooftop Restaurant στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι

Οι Κυριακές γίνονται νόστιμα εκλεπτυσμένες, σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας.

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.