Γεύση και άρωμα Τήνου με το "Μικρό Καράβι" να πιάνει λιμάνι στη Γλυφάδα

Το βραβευμένο “Μικρό Καράβι”, με καπετάνιο τον Αντώνη Ψάλτη, έδεσε στη Γλυφάδα για να στρώσει τα τραπέζια του Ark με τα πεντανόστιμα προϊόντα και τη γευστική παράδοση του αγαπημένου νησιού.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark © Λεωνίδας Τούμπανος

Η βραδιά ήταν μαγική. Τραπέζια πάνω στο κύμα, περιβάλλον του ονείρου και γεύσεις που ταξίδεψαν ένα πολυπληθές κοινό στο κυκλαδίτικο νησί, με τα πιάτα του Αντώνη Ψάλτη. Καλεσμένος του Symposio at Ark για μια βραδιά με τηνιακές γεύσεις, ο σεφ-πατρόν του δημοφιλέστατου εστιατορίου της Χώρας της Τήνου μας κατέκτησε με τη βαθιά νοστιμιά και την αμεσότητα της μαγειρικής του, που ακολουθεί την παράδοση μ΄ ένα σύγχρονο βλέμμα.

Στο επίκεντρο, τα αξεπέραστα υλικά της τηνιακής γης, όπως τα περίφημα άνυδρα μικρόσπερμα ρεβίθια, τα φασόλια, οι άγριες αγκινάρες, η λούζα, τα τηνιακά τυριά.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο "καλωσόρισμα”, η ευγενική τηνιακή λούζα έδενε περίφημα με την παραδοσιακή γλίνα σε πιο λεπτή εκδοχή, δουλεμένη με αγελαδινό βούτυρο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη. Στα ορεκτικά, ένας έξοχος σε γεύση και υφή μαρινάτος γαύρος ήρθε επάνω σε γλυκοφάγωτη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πετιμέζι, ένας επιτυχημένος συνδυασμός.

Σειρά είχε η άγρια τηνιακή αγκινάρα επάνω σε πουρέ από μικρόσπερμα τηνιακά φασόλια και καρότο, τραγανό άχυρο πατάτας και μερικά ωμά, τρυφερά μπιζελάκια από το νησί που έκαναν την έκπληξη στο πιάτο.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από τα κυρίως πιάτα, όσοι επέλεξαν το ψάρι γεύτηκαν εξαιρετικό φιλέτο συναγρίδας ή ροφού ψητό, με σέσκουλα και τα πεντανόστιμα μικρόσπερμα ρεβίθια της Τήνου, ένα πιάτο "γη και θάλασσα”, που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Αντώνη Ψάλτη.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρέας πάλι, ήταν ένα κλασικό "κυριακάτικο” φαγητό, καλομαγειρεμένο, με πλούσια, βαθιά γεύση: κοκκινιστό μοσχαράκι με μελωμένο τραχανά, φρέσκο δυόσμο και κατσικίσιο τηνιακό τυρί.  

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η βραδιά έκλεισε μ΄ ένα αντάξιο του ύφους επιδόρπιο: μια μυρωδάτη, πλούσια κρέμα από πέτρωμα -το ανάλατο τηνιακό τυρί- αρωματισμένη με μαστίχα και τζελ πορτοκαλιού. Τη συνόδευε ένα "γλυκό τυροπιτάκι”, το παραδοσιακό έδεσμα του νησιού που γίνεται από το ίδιο γλυκό τυρί μέσα σε φύλλο "τσιμπητό”.

Ήταν μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση στο κομψό περιβάλλον του Ark της Γλυφάδας, στο πλαίσιο του θεσμού Symposio at Ark, που προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ξεχωριστούς σεφ απ΄ όλη την Ελλάδα, με κουζίνα που εκφράζει τον τόπο τους.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Ark και ο οικοδεσπότης σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης δίνουν το επόμενο ραντεβού στις 29 Μαΐου με τον Άγγελο Ναουμίδη από το εστιατόριο Ναουμίδης, επάνω στη μαγική λίμνη Βεγορίτιδα. Τα ιδιαίτερα προϊόντα της λίμνης και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος ολόγυρα, θα πρωταγωνιστήσουν.


Info

Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 2108948882. 
Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το ουζερί-μύθος του αθηναϊκού κέντρου

Καλούδια του αφρού και του βυθού, αποστάγματα φίνα και ατμόσφαιρα ανεμελιάς συνθέτουν το σκηνικό στην πλατεία Βικτωρίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
12/05/2025

Όλα τα εστιατορικά νέα των νησιών γι' αυτό το καλοκαίρι

Σαλπάρουμε για τα ελληνικά πελάγη της γεύσης, με καπετάνιους τους σεφ που θα νοστιμίσουν το θέρος.

Τι μαγειρεύει ένας Κολομβιανός στην Αθήνα;

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική, με προσεγμένες nikkei και chifa προτάσεις.

Πάρτι με spritz και πίτσες στο κέντρο

Με την υπογραφή του Louza και του Mozz:art.

Πώς μεταφράζεται η γαστροταβέρνα Θεσσαλονίκης στα αθηναϊκά;

Το "Σεράμικο" του Κεραμεικού έχει μια πολύ καλή απάντηση, το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου", δηλαδή, που μιξάρει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς. Διαβάστε την κριτική μας!

Τι τρώει ο Πάπας και οι Καρδινάλιοι μέσα στο Κονκλάβιο;

Ισχύει ότι οι μερίδες τους μειώνονται όταν αργούν να βγάλουν απόφαση;

TwentyFive: Το εστιατόριο των Alec Peters & Γιώργου Τσούλη στο Μικρολίμανο

Το fine comfort steakhouse στον Πειραιά έκανε ντεμπούτο στα της εστίασης δρώμενα και ήδη συζητιέται.