
Η βραδιά ήταν μαγική. Τραπέζια πάνω στο κύμα, περιβάλλον του ονείρου και γεύσεις που ταξίδεψαν ένα πολυπληθές κοινό στο κυκλαδίτικο νησί, με τα πιάτα του Αντώνη Ψάλτη. Καλεσμένος του Symposio at Ark για μια βραδιά με τηνιακές γεύσεις, ο σεφ-πατρόν του δημοφιλέστατου εστιατορίου της Χώρας της Τήνου μας κατέκτησε με τη βαθιά νοστιμιά και την αμεσότητα της μαγειρικής του, που ακολουθεί την παράδοση μ΄ ένα σύγχρονο βλέμμα.
Στο επίκεντρο, τα αξεπέραστα υλικά της τηνιακής γης, όπως τα περίφημα άνυδρα μικρόσπερμα ρεβίθια, τα φασόλια, οι άγριες αγκινάρες, η λούζα, τα τηνιακά τυριά.

Στο "καλωσόρισμα”, η ευγενική τηνιακή λούζα έδενε περίφημα με την παραδοσιακή γλίνα σε πιο λεπτή εκδοχή, δουλεμένη με αγελαδινό βούτυρο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη. Στα ορεκτικά, ένας έξοχος σε γεύση και υφή μαρινάτος γαύρος ήρθε επάνω σε γλυκοφάγωτη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πετιμέζι, ένας επιτυχημένος συνδυασμός.
Σειρά είχε η άγρια τηνιακή αγκινάρα επάνω σε πουρέ από μικρόσπερμα τηνιακά φασόλια και καρότο, τραγανό άχυρο πατάτας και μερικά ωμά, τρυφερά μπιζελάκια από το νησί που έκαναν την έκπληξη στο πιάτο.


Από τα κυρίως πιάτα, όσοι επέλεξαν το ψάρι γεύτηκαν εξαιρετικό φιλέτο συναγρίδας ή ροφού ψητό, με σέσκουλα και τα πεντανόστιμα μικρόσπερμα ρεβίθια της Τήνου, ένα πιάτο "γη και θάλασσα”, που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Αντώνη Ψάλτη.

Το κρέας πάλι, ήταν ένα κλασικό "κυριακάτικο” φαγητό, καλομαγειρεμένο, με πλούσια, βαθιά γεύση: κοκκινιστό μοσχαράκι με μελωμένο τραχανά, φρέσκο δυόσμο και κατσικίσιο τηνιακό τυρί.



Η βραδιά έκλεισε μ΄ ένα αντάξιο του ύφους επιδόρπιο: μια μυρωδάτη, πλούσια κρέμα από πέτρωμα -το ανάλατο τηνιακό τυρί- αρωματισμένη με μαστίχα και τζελ πορτοκαλιού. Τη συνόδευε ένα "γλυκό τυροπιτάκι”, το παραδοσιακό έδεσμα του νησιού που γίνεται από το ίδιο γλυκό τυρί μέσα σε φύλλο "τσιμπητό”.
Ήταν μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση στο κομψό περιβάλλον του Ark της Γλυφάδας, στο πλαίσιο του θεσμού Symposio at Ark, που προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ξεχωριστούς σεφ απ΄ όλη την Ελλάδα, με κουζίνα που εκφράζει τον τόπο τους.

Το εστιατόριο Ark και ο οικοδεσπότης σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης δίνουν το επόμενο ραντεβού στις 29 Μαΐου με τον Άγγελο Ναουμίδη από το εστιατόριο Ναουμίδης, επάνω στη μαγική λίμνη Βεγορίτιδα. Τα ιδιαίτερα προϊόντα της λίμνης και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος ολόγυρα, θα πρωταγωνιστήσουν.
Info
Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 2108948882.
Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr