
"Αν η γιαγιά μου είχε yuzu, να είσαι σίγουρος πως θα το χρησιμοποιούσε" μου λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης, ώστε -περίπου- να μου εξηγήσει το τι ακριβώς (θα) μαγειρεύει στο Anthes, σε μια απόπειρα σύνδεσης της ελληνικής παράδοσης με τς παγκόσμιες γεύσεις της κουζίνας του, προτού καν δοκιμάσω το οτιδήποτε. Το ολοκαίνουριο bar-restaurant του αθηναϊκού κέντρου και της οδού Σκούφου μπήκε στις ζωές μας στις αρχές Απριλίου και εμπιστεύεται για τη γευστική πτυχή του τον βραβευμένο σεφ.
Anthes in Athens
Στον αριθμό 3 της Σκούφου στήνεται λοιπόν ένα ολόφρεσκο μέρος, σε γήινες αποχρώσεις και ζεστούς τόνους, με σύγχρονη αισθητική και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άποψη από τη Nine Design, απλωμένο σε δύο επίπεδα.


Στον πρώτο χώρο συναντάς το μπαρ του Anthes (ένα ωραίο κόμπο από ίνοξ και μάρμαρο σε κεραμιδί χρώμα), με τραπέζια ακριβώς μπροστά του καθώς κι ένα ψυγείο κρασιών, ενώ κατεβαίνοντας τα σκαλιά περνάς στο κύριο dining room με την ανοιχτή κουζίνα από τη μία πλευρά και το αίθριο από την άλλη - εδώ υπάρχει επίσης και το (υπό διαμόρφωση ακόμη) κελάρι του μαγαζιού.



Αφού τονώσεις ουρανίσκο και διάθεση με κάποιο από τα cocktails της ενδιαφέρουσας λίστας του Θάνου Τσεκούρα (που ίσως γνωρίζεις από το The Bank Job), περνάς στο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τη γαστρονομική πρόταση του σεφ Αναγνωστέλη, που τρέχει εδώ με τη βοήθεια της σεφ Κωνσταντίνας Παναγιωτοπούλου.

Θα τιμήσεις μία fine comfort κουζίνα, που πατά σε ελληνική βάση και τοπικές ρίζες, σέβεται την εποχικότητα, ψάχνεται με μικρούς παραγωγούς, χρησιμοποιεί γαλλικές τεχνικές και εμπλουτίζεται με ιαπωνικά υλικά. Με μια πρώτη ματιά, ξεχωρίζεις αμέσως τις καλές παρασκευές της, τα ωραία dressings και τις σάλτσες και, γενικότερα, την προσοχή στη λεπτομέρεια.


Θεωρώ καλή αρχή το ωμό λαβράκι με ακτινίδιο και πουρέ αβοκάντο -δροσερό και ευχάριστο- όπως επίσης και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με ρίζα wasabi αν και στις δύο περιπτώσεις δε θα με ενοχλούσε προσωπικά μία ένταση παραπάνω.
Ο καπνιστός ταραμάς με πράσο από την πλευρά του είμαι βέβαιος πως θα αγαπηθεί - το ίδιο αναμένω και για το χαλούμι tempura με ολλαντέζ, μοσχολέμονο και μέντα.

Θα σταθώ στα τηγανητά του Anthes καθώς και στο αντίστοιχο καλαμάρι, η κρούστα είναι ολόσωστη, τραγανή, την ίδια στιγμή που το εσωτερικό είναι τρυφερό - στην τελευταία περίσταση, το δημοφιλές θαλασσινό επιπλέει σε ένα ευχάριστο ντρέσινγκ λάιμ και κουρκουμά.

'Έντονη σύνδεση με ένα καλοφτιαγμένο σαγανάκι με γαρίδες μου έβγαλε η gyoza με τη γέμιση του περίφημου θαλασσινού, συν ντοματίνι, μπισκ και σιφόν φέτας αλλά και μια κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης.
Δυνατή η τριλογία του αρνιού, όπως χαριτολογώντας τη συστήνει ο δημιουργός της. Αρχή με μια κριτσανιστή κρέπα με γέμιση που θα σε κάνει να ανατρέξεις στο χουνκιάρ (με pulled αρνί και κρέμα μελιτζάνας), την πληθωρικότατη "χανιώτικη" μακαρονάδα που χωρά όλα τα ρουστίκ στοιχεία που υπόσχεται το όνομά της σε ένα πιάτο με λιγκουίνι, προσούτο αρνιού και έναν κορυφαίο ζωμό αλλά και την αρνίσια στηθοπλευρά στη ρομπάτα με σάλτσα αγριομάραθου, που θα σε στείλει απευθείας στο τραπέζι της Λαμπρής, με εσάνς από οβελία.
Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται ορθά κι ευχάριστα με κάποια από τις ετικέτες της αρκετά ενδιαφέρουσας λίστας κρασιών ενώ έξτρα πόντοι δίνονται για το πολύ καλό σέρβις.
Στο Anthes δείχνουν να επιδιώκουν τη δημιουργία ενός μέρους που θα βγάζει τη ζεστασιά του σπιτιού, εντός ενός πολύ κομψού πλαισίου - αν μη τι άλλο, τα πρώτα δείγματα γραφής και η φιλόξενη ατμόσφαιρα δείχνουν πως βρίσκονται σε σωστό δρόμο.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.