Πρώτη γεύση από το Anthes, το νέο εστιατόριο της Σκούφου

Ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης επιστρέφει στα γευστικά δρώμενα της πόλης, με μια ξεχωριστή πρόταση στο ολοκαίνουριο και κομψότατο bar-resto του κέντρου.

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας

"Αν η γιαγιά μου είχε yuzu, να είσαι σίγουρος πως θα το χρησιμοποιούσε" μου λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης, ώστε -περίπου- να μου εξηγήσει το τι ακριβώς (θα) μαγειρεύει στο Anthes, σε μια απόπειρα σύνδεσης της ελληνικής παράδοσης με τς παγκόσμιες γεύσεις της κουζίνας του, προτού καν δοκιμάσω το οτιδήποτε. Το ολοκαίνουριο bar-restaurant του αθηναϊκού κέντρου και της οδού Σκούφου μπήκε στις ζωές μας στις αρχές Απριλίου και εμπιστεύεται για τη γευστική πτυχή του τον βραβευμένο σεφ. 

Anthes in Athens

Στον αριθμό 3 της Σκούφου στήνεται λοιπόν ένα ολόφρεσκο μέρος, σε γήινες αποχρώσεις και ζεστούς τόνους, με σύγχρονη αισθητική και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άποψη από τη Nine Design, απλωμένο σε δύο επίπεδα.

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το μπαρ

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Ο πάνω χώρος

Στον πρώτο χώρο συναντάς το μπαρ του Anthes (ένα ωραίο κόμπο από ίνοξ και μάρμαρο σε κεραμιδί χρώμα), με τραπέζια ακριβώς μπροστά του καθώς κι ένα ψυγείο κρασιών, ενώ κατεβαίνοντας τα σκαλιά περνάς στο κύριο dining room με την ανοιχτή κουζίνα από τη μία πλευρά και το αίθριο από την άλλη - εδώ υπάρχει επίσης και το (υπό διαμόρφωση ακόμη) κελάρι του μαγαζιού. 

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το αίθριο

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Στιγμιότυπο από το τραπέζι

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το κελάρι

Αφού τονώσεις ουρανίσκο και διάθεση με κάποιο από τα cocktails της ενδιαφέρουσας λίστας του Θάνου Τσεκούρα (που ίσως γνωρίζεις από το The Bank Job), περνάς στο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τη γαστρονομική πρόταση του σεφ Αναγνωστέλη, που τρέχει εδώ με τη βοήθεια της σεφ Κωνσταντίνας Παναγιωτοπούλου

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Οι σεφ Αναγνωστέλης και Παναγιωτοπούλου

Θα τιμήσεις μία fine comfort κουζίνα, που πατά σε ελληνική βάση και τοπικές ρίζες, σέβεται την εποχικότητα, ψάχνεται με μικρούς παραγωγούς, χρησιμοποιεί γαλλικές τεχνικές και εμπλουτίζεται με ιαπωνικά υλικά. Με μια πρώτη ματιά, ξεχωρίζεις αμέσως τις καλές παρασκευές της, τα ωραία dressings και τις σάλτσες και, γενικότερα, την προσοχή στη λεπτομέρεια. 

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Ο ταραμάς με το πράσο

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το ταρτάρ σε φύλλο τεμπούρα

Θεωρώ καλή αρχή το ωμό λαβράκι με ακτινίδιο και πουρέ αβοκάντο -δροσερό και ευχάριστο- όπως επίσης και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με ρίζα wasabi αν και στις δύο περιπτώσεις δε θα με ενοχλούσε προσωπικά μία ένταση παραπάνω.

Ο καπνιστός ταραμάς με πράσο από την πλευρά του είμαι βέβαιος πως θα αγαπηθεί - το ίδιο αναμένω και για το χαλούμι tempura με ολλαντέζ, μοσχολέμονο και μέντα.

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το χαλούμι τεμπούρα

Θα σταθώ στα τηγανητά του Anthes καθώς και στο αντίστοιχο καλαμάρι, η κρούστα είναι ολόσωστη, τραγανή, την ίδια στιγμή που το εσωτερικό είναι τρυφερό - στην τελευταία περίσταση, το δημοφιλές θαλασσινό επιπλέει σε ένα ευχάριστο ντρέσινγκ λάιμ και κουρκουμά. 

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Η γκιόζα με γαρίδα

'Έντονη σύνδεση με ένα καλοφτιαγμένο σαγανάκι με γαρίδες μου έβγαλε η gyoza με τη γέμιση του περίφημου θαλασσινού, συν ντοματίνι, μπισκ και σιφόν φέτας αλλά και μια κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης.

Δυνατή η τριλογία του αρνιού, όπως χαριτολογώντας τη συστήνει ο δημιουργός της. Αρχή με μια κριτσανιστή κρέπα με γέμιση που θα σε κάνει να ανατρέξεις στο χουνκιάρ (με pulled αρνί και κρέμα μελιτζάνας), την πληθωρικότατη "χανιώτικη" μακαρονάδα που χωρά όλα τα ρουστίκ στοιχεία που υπόσχεται το όνομά της σε ένα πιάτο με λιγκουίνι, προσούτο αρνιού και έναν κορυφαίο ζωμό αλλά και την αρνίσια στηθοπλευρά στη ρομπάτα με σάλτσα αγριομάραθου, που θα σε στείλει απευθείας στο τραπέζι της Λαμπρής, με εσάνς από οβελία.

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται ορθά κι ευχάριστα με κάποια από τις ετικέτες της αρκετά ενδιαφέρουσας λίστας κρασιών ενώ έξτρα πόντοι δίνονται για το πολύ καλό σέρβις.

Στο Anthes δείχνουν να επιδιώκουν τη δημιουργία ενός μέρους που θα βγάζει τη ζεστασιά του σπιτιού, εντός ενός πολύ κομψού πλαισίου - αν μη τι άλλο, τα πρώτα δείγματα γραφής και η φιλόξενη ατμόσφαιρα δείχνουν πως βρίσκονται σε σωστό δρόμο.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Anthes

Σκούφου 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.