Πρώτη γεύση από το Anthes, το νέο εστιατόριο της Σκούφου

Ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης επιστρέφει στα γευστικά δρώμενα της πόλης, με μια ξεχωριστή πρόταση στο ολοκαίνουριο και κομψότατο bar-resto του κέντρου.

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας

"Αν η γιαγιά μου είχε yuzu, να είσαι σίγουρος πως θα το χρησιμοποιούσε" μου λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης, ώστε -περίπου- να μου εξηγήσει το τι ακριβώς (θα) μαγειρεύει στο Anthes, σε μια απόπειρα σύνδεσης της ελληνικής παράδοσης με τς παγκόσμιες γεύσεις της κουζίνας του, προτού καν δοκιμάσω το οτιδήποτε. Το ολοκαίνουριο bar-restaurant του αθηναϊκού κέντρου και της οδού Σκούφου μπήκε στις ζωές μας στις αρχές Απριλίου και εμπιστεύεται για τη γευστική πτυχή του τον βραβευμένο σεφ. 

Anthes in Athens

Στον αριθμό 3 της Σκούφου στήνεται λοιπόν ένα ολόφρεσκο μέρος, σε γήινες αποχρώσεις και ζεστούς τόνους, με σύγχρονη αισθητική και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άποψη από τη Nine Design, απλωμένο σε δύο επίπεδα.

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το μπαρ

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Ο πάνω χώρος

Στον πρώτο χώρο συναντάς το μπαρ του Anthes (ένα ωραίο κόμπο από ίνοξ και μάρμαρο σε κεραμιδί χρώμα), με τραπέζια ακριβώς μπροστά του καθώς κι ένα ψυγείο κρασιών, ενώ κατεβαίνοντας τα σκαλιά περνάς στο κύριο dining room με την ανοιχτή κουζίνα από τη μία πλευρά και το αίθριο από την άλλη - εδώ υπάρχει επίσης και το (υπό διαμόρφωση ακόμη) κελάρι του μαγαζιού. 

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το αίθριο

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Στιγμιότυπο από το τραπέζι

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το κελάρι

Αφού τονώσεις ουρανίσκο και διάθεση με κάποιο από τα cocktails της ενδιαφέρουσας λίστας του Θάνου Τσεκούρα (που ίσως γνωρίζεις από το The Bank Job), περνάς στο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τη γαστρονομική πρόταση του σεφ Αναγνωστέλη, που τρέχει εδώ με τη βοήθεια της σεφ Κωνσταντίνας Παναγιωτοπούλου

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Οι σεφ Αναγνωστέλης και Παναγιωτοπούλου

Θα τιμήσεις μία fine comfort κουζίνα, που πατά σε ελληνική βάση και τοπικές ρίζες, σέβεται την εποχικότητα, ψάχνεται με μικρούς παραγωγούς, χρησιμοποιεί γαλλικές τεχνικές και εμπλουτίζεται με ιαπωνικά υλικά. Με μια πρώτη ματιά, ξεχωρίζεις αμέσως τις καλές παρασκευές της, τα ωραία dressings και τις σάλτσες και, γενικότερα, την προσοχή στη λεπτομέρεια. 

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Ο ταραμάς με το πράσο

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το ταρτάρ σε φύλλο τεμπούρα

Θεωρώ καλή αρχή το ωμό λαβράκι με ακτινίδιο και πουρέ αβοκάντο -δροσερό και ευχάριστο- όπως επίσης και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με ρίζα wasabi αν και στις δύο περιπτώσεις δε θα με ενοχλούσε προσωπικά μία ένταση παραπάνω.

Ο καπνιστός ταραμάς με πράσο από την πλευρά του είμαι βέβαιος πως θα αγαπηθεί - το ίδιο αναμένω και για το χαλούμι tempura με ολλαντέζ, μοσχολέμονο και μέντα.

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Το χαλούμι τεμπούρα

Θα σταθώ στα τηγανητά του Anthes καθώς και στο αντίστοιχο καλαμάρι, η κρούστα είναι ολόσωστη, τραγανή, την ίδια στιγμή που το εσωτερικό είναι τρυφερό - στην τελευταία περίσταση, το δημοφιλές θαλασσινό επιπλέει σε ένα ευχάριστο ντρέσινγκ λάιμ και κουρκουμά. 

Το νέο εστιατόριο Anthes στην οδό Σκούφου και το κέντρο της Αθήνας_Η γκιόζα με γαρίδα

'Έντονη σύνδεση με ένα καλοφτιαγμένο σαγανάκι με γαρίδες μου έβγαλε η gyoza με τη γέμιση του περίφημου θαλασσινού, συν ντοματίνι, μπισκ και σιφόν φέτας αλλά και μια κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης.

Δυνατή η τριλογία του αρνιού, όπως χαριτολογώντας τη συστήνει ο δημιουργός της. Αρχή με μια κριτσανιστή κρέπα με γέμιση που θα σε κάνει να ανατρέξεις στο χουνκιάρ (με pulled αρνί και κρέμα μελιτζάνας), την πληθωρικότατη "χανιώτικη" μακαρονάδα που χωρά όλα τα ρουστίκ στοιχεία που υπόσχεται το όνομά της σε ένα πιάτο με λιγκουίνι, προσούτο αρνιού και έναν κορυφαίο ζωμό αλλά και την αρνίσια στηθοπλευρά στη ρομπάτα με σάλτσα αγριομάραθου, που θα σε στείλει απευθείας στο τραπέζι της Λαμπρής, με εσάνς από οβελία.

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται ορθά κι ευχάριστα με κάποια από τις ετικέτες της αρκετά ενδιαφέρουσας λίστας κρασιών ενώ έξτρα πόντοι δίνονται για το πολύ καλό σέρβις.

Στο Anthes δείχνουν να επιδιώκουν τη δημιουργία ενός μέρους που θα βγάζει τη ζεστασιά του σπιτιού, εντός ενός πολύ κομψού πλαισίου - αν μη τι άλλο, τα πρώτα δείγματα γραφής και η φιλόξενη ατμόσφαιρα δείχνουν πως βρίσκονται σε σωστό δρόμο.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Anthes

Σκούφου 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.