Τα Top Notch εστιατόρια της Αθήνας

Εξαιρετικά γευστικά ινστιτούτα της πόλης που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch στη φετινή απονομή των κορυφαίων γαστρονομικών βραβείων της χώρας.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα Top Notch εστιατόρια της Αθήνας

Για ακόμη μια χρονιά, ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας ξεχώρισε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και τα βράβευσε σε μια ξεχωριστή τελετή. Οι Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν αλλά και μαζί με αυτούς και τα βραβεία Top Notch, σε εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν από τη γευσιγνωστική επιτροπή του "αθηνοράματος" με 14,75/20 έως 14,99/20. Εκείνα δηλαδή που βρίσκονται στα πρόθυρα –ανεβάζοντας στροφές και εξελίσσοντας τις επιδόσεις τους– να κατακτήσουν την ανώτατη γαστρονομική διάκριση, δηλαδή τον Χρυσό Σκούφο, για τον οποίο η μίνιμουμ βαθμολογία είναι 15/20.

Στην Αθήνα, 6 μέρη κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη διάκριση. Τα παρακάτω:

Bungalow 7

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Bungalow 7 1

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Bungalow 7 2

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar-restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης, που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απω-ανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος και μια ξεχωριστή κάρτα για sushi ολοκληρώνουν την εικόνα.

Ex Machina

Απλό, φιλικό εστιατόριο σύγχρονης αντίληψης, με ανοιχτή κουζίνα μέσα στη μικρή του σάλα, πατάρι για πριβέ δείπνο και τραπεζάκια έξω στον καλά θερμαινόμενο εξωτερικό του χώρο. Ο σεφ πατρόν Άνταμ Κοντοβάς, μέσα από ένα μενού 24 πιάτων, αναδεικνύει όχι μόνο το ταλέντο του αλλά και τη γαστρονομική του "τρέλα", δημιουργώντας μια κουζίνα προσωπική, ανυπότακτη και σέξι, με ιδέες, γεύσεις και εικόνες χωρίς σύνορα.

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Ex Machina 3

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Ex Machina 1

Σέρβις φιλικό και εξυπηρετικό, οι περιποιητές περιγράφουν τις ιστορίες των πιάτων με κέφι, η λίστα κρασιών υπηρετεί αρκετά σωστά το στιλ της κουζίνας, η ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη και ευχάριστη.

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Ex Machina 2

Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του είναι οι γαρίδες ταρτάρ με μέντα, αμύγδαλο και παστουρμά, η πηχτή με χοιρινό καπνιστό χέλι, μήλο, φουαγκρά και μαγικό ψωμί, ο βιολογικός πετεινός, το κουνουπίδι με μαύρο σκόρδο, τηγανητό ψωμί και εσπρέσο. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση για να τα μοιράζονται όλοι και ετοιμάζονται "live" την ώρα της παραγγελίας.

The Zillers

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_The Zillers 3

Το κομψό εστιατόριο στην οροφή του μπουτίκ ξενοδοχείου "The Zillers", με την ατμοσφαιρική σάλα που αγαπούν ιδιαιτέρως οι ξένοι επισκέπτες της πόλης, έχει για πρώτο πιάτο τη συναρπαστική του θέα στην Ακρόπολη, αλλά και χορταστικές βίστες στη Μητρόπολη Αθηνών και την πλατεία της. Το κύριο θέμα, βέβαια, έρχεται από την ανακαινισμένη ανοιχτή κουζίνα, εντυπωσιακή από μόνη της, στην οποία την μπαγκέτα κρατά ο νεαρός σεφ Βασίλης Ρούσσος, από τη μεγάλη του Έκτορα Μποτρίνι σχολή.

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_The Zillers 2

Εδώ, η εξαιρετική πρώτη ύλη γίνεται βάση για πιάτα που προσεγγίζουν την ελληνική γεύση από δημιουργική σκοπιά, με προτάσεις που συνδυάζουν δημιουργική φινέτσα με comfort στρογγυλάδα.

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_The Zillers 1

Highlight στα δύο menu dégustation είναι οι κόκκινες γαρίδες με ντομάτα κονφί, κρέμα περγαμόντο και γλυκό κουταλιού κουμκουάτ, αλλά και το πιτσούνι (όταν διατίθεται) με υφές μανιταριών, ενώ εξαιρετικά επιδόρπια ετοιμάζει για το φινάλε ο chef pâtissier Χρήστος Παπαδογιάννης.

Sushimou

Sushi bar σε συσκευασία τσέπης, με τραπεζάκια έξω, αλλά και 12 stools γύρω από την κεντρική μπάρα, όπου ο Αντώνης Δρακουλαράκος (με θητεία και μαθητεία στο Τόκιο) κινείται σε omakase λογική ελληνικής νοοτροπίας, μετατρέποντας ψάρια εξαιρετικής φρεσκάδας σε sashimi, nigiri και άλλα καλούδια. 

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Sushimou 1
© Μαργαρίτα Νικητάκη

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Sushimou 2
© Μαργαρίτα Νικητάκη

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Sushimou 3
© Μαργαρίτα Νικητάκη

Το μπαρμπούνι, που σερβίρεται με δύο τρόπους (τα φιλέτα σε nigiri και η ραχοκοκαλιά με το κεφάλι τραγανισμένα σε αέρινο τηγάνι) αποτελεί πιάτο – υπογραφή, ενώ το χέλι καψαλισμένο στο φλόγιστρο είναι λιχουδιά που εθίζει. Η δουλεμένη winelist ενδείκνυται για απροσδόκητης ευστοχίας pairings.

VeriΤable

Ζεστός, κομψός χώρος στα πρότυπα γαλλικού bistrot με cosy πατάρι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα τραπέζια ∙ τοίχοι σε βαθύ μπλε, θέρμη από γυάλινη κάβα με τα περισσότερα κρασιά που φυλάσσονται εκεί να εισάγονται από το εστιατόριο.

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Veritable 3

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Veritable 1

Ο σεφ πατρόν Alain Parodi προτείνει υψηλού επιπέδου πιάτα που παρουσιάζουν την κλασική γαλλική κουζίνα όπως κανείς άλλος στην Αθήνα, χωρίς να λείπουν και άλλες αναφορές, σε ένα μενού που αλλάζει τακτικά, και το διαβάζεις σε μαυροπίνακα.

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Veritable 2

 Ενδιαφέρουσα συλλογή γαλλικών τυριών που, όπως και τα περισσότερα κρασιά που φυλάσσονται στην γυάλινη κάβα. Ξεχωρίζουν: γαρίδες Κοιλάδας με αβοκαντο και passion, τερίνα φουαγκρά, ris de veau, μπουγιαμπέσα, περιστέρι, τάρτα λεμόνι, κρεπ σουζέτ, προφιτερόλ.

Vezené Athens

Σύγχρονο, κομψό μπιστρό με μητροπολιτική αύρα και ζωντανή ατμόσφαιρα, με φανατικό κοινό που κινείται στις ίδιες συχνότητες. Το μενού του Άρη Βεζενέ αλλάζει συχνά ακολουθώντας την αγορά και χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη οπτική του σεφ, που αγαπάει τις comfort γεύσεις και δίνει έμφαση στην προσεκτικά επιλεγμένη πρώτη ύλη. 

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Vezene 2

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Vezene 3

Τα Top Notch 2025 εστιατόρια της Αθήνας_Vezene 1

Πιάτα με καίριες αναφορές στην ελληνική παράδοση, έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις χωρίς να λείπουν χαρακτηριστικά κρεατικά, ψησίματα στη θράκα και στον ξυλόφουρνο, χειροποίητα ζυμαρικά. Καλή λίστα κρασιών αλλά και ενδιαφέροντα κοκτέιλς, φιλικό σέρβις με γνώση.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Sushimou

Σκούφου 6, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

VeriTable

Άγγ. Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Bungalow 7

Λεωφ. Ποσειδώνος 58, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".