
Για ακόμη μια χρονιά, ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας ξεχώρισε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και τα βράβευσε σε μια ξεχωριστή τελετή. Οι Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν αλλά και μαζί με αυτούς και τα βραβεία Top Notch, σε εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν από τη γευσιγνωστική επιτροπή του "αθηνοράματος" με 14,75/20 έως 14,99/20. Εκείνα δηλαδή που βρίσκονται στα πρόθυρα –ανεβάζοντας στροφές και εξελίσσοντας τις επιδόσεις τους– να κατακτήσουν την ανώτατη γαστρονομική διάκριση, δηλαδή τον Χρυσό Σκούφο, για τον οποίο η μίνιμουμ βαθμολογία είναι 15/20.
Στην Αθήνα, 6 μέρη κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη διάκριση. Τα παρακάτω:
Bungalow 7


Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar-restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης, που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απω-ανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος και μια ξεχωριστή κάρτα για sushi ολοκληρώνουν την εικόνα.
Ex Machina
Απλό, φιλικό εστιατόριο σύγχρονης αντίληψης, με ανοιχτή κουζίνα μέσα στη μικρή του σάλα, πατάρι για πριβέ δείπνο και τραπεζάκια έξω στον καλά θερμαινόμενο εξωτερικό του χώρο. Ο σεφ πατρόν Άνταμ Κοντοβάς, μέσα από ένα μενού 24 πιάτων, αναδεικνύει όχι μόνο το ταλέντο του αλλά και τη γαστρονομική του "τρέλα", δημιουργώντας μια κουζίνα προσωπική, ανυπότακτη και σέξι, με ιδέες, γεύσεις και εικόνες χωρίς σύνορα.


Σέρβις φιλικό και εξυπηρετικό, οι περιποιητές περιγράφουν τις ιστορίες των πιάτων με κέφι, η λίστα κρασιών υπηρετεί αρκετά σωστά το στιλ της κουζίνας, η ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη και ευχάριστη.

Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του είναι οι γαρίδες ταρτάρ με μέντα, αμύγδαλο και παστουρμά, η πηχτή με χοιρινό καπνιστό χέλι, μήλο, φουαγκρά και μαγικό ψωμί, ο βιολογικός πετεινός, το κουνουπίδι με μαύρο σκόρδο, τηγανητό ψωμί και εσπρέσο. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση για να τα μοιράζονται όλοι και ετοιμάζονται "live" την ώρα της παραγγελίας.
The Zillers

Το κομψό εστιατόριο στην οροφή του μπουτίκ ξενοδοχείου "The Zillers", με την ατμοσφαιρική σάλα που αγαπούν ιδιαιτέρως οι ξένοι επισκέπτες της πόλης, έχει για πρώτο πιάτο τη συναρπαστική του θέα στην Ακρόπολη, αλλά και χορταστικές βίστες στη Μητρόπολη Αθηνών και την πλατεία της. Το κύριο θέμα, βέβαια, έρχεται από την ανακαινισμένη ανοιχτή κουζίνα, εντυπωσιακή από μόνη της, στην οποία την μπαγκέτα κρατά ο νεαρός σεφ Βασίλης Ρούσσος, από τη μεγάλη του Έκτορα Μποτρίνι σχολή.

Εδώ, η εξαιρετική πρώτη ύλη γίνεται βάση για πιάτα που προσεγγίζουν την ελληνική γεύση από δημιουργική σκοπιά, με προτάσεις που συνδυάζουν δημιουργική φινέτσα με comfort στρογγυλάδα.

Highlight στα δύο menu dégustation είναι οι κόκκινες γαρίδες με ντομάτα κονφί, κρέμα περγαμόντο και γλυκό κουταλιού κουμκουάτ, αλλά και το πιτσούνι (όταν διατίθεται) με υφές μανιταριών, ενώ εξαιρετικά επιδόρπια ετοιμάζει για το φινάλε ο chef pâtissier Χρήστος Παπαδογιάννης.
Sushimou
Sushi bar σε συσκευασία τσέπης, με τραπεζάκια έξω, αλλά και 12 stools γύρω από την κεντρική μπάρα, όπου ο Αντώνης Δρακουλαράκος (με θητεία και μαθητεία στο Τόκιο) κινείται σε omakase λογική ελληνικής νοοτροπίας, μετατρέποντας ψάρια εξαιρετικής φρεσκάδας σε sashimi, nigiri και άλλα καλούδια.



Το μπαρμπούνι, που σερβίρεται με δύο τρόπους (τα φιλέτα σε nigiri και η ραχοκοκαλιά με το κεφάλι τραγανισμένα σε αέρινο τηγάνι) αποτελεί πιάτο – υπογραφή, ενώ το χέλι καψαλισμένο στο φλόγιστρο είναι λιχουδιά που εθίζει. Η δουλεμένη winelist ενδείκνυται για απροσδόκητης ευστοχίας pairings.
VeriΤable
Ζεστός, κομψός χώρος στα πρότυπα γαλλικού bistrot με cosy πατάρι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα τραπέζια ∙ τοίχοι σε βαθύ μπλε, θέρμη από γυάλινη κάβα με τα περισσότερα κρασιά που φυλάσσονται εκεί να εισάγονται από το εστιατόριο.


Ο σεφ πατρόν Alain Parodi προτείνει υψηλού επιπέδου πιάτα που παρουσιάζουν την κλασική γαλλική κουζίνα όπως κανείς άλλος στην Αθήνα, χωρίς να λείπουν και άλλες αναφορές, σε ένα μενού που αλλάζει τακτικά, και το διαβάζεις σε μαυροπίνακα.

Ενδιαφέρουσα συλλογή γαλλικών τυριών που, όπως και τα περισσότερα κρασιά που φυλάσσονται στην γυάλινη κάβα. Ξεχωρίζουν: γαρίδες Κοιλάδας με αβοκαντο και passion, τερίνα φουαγκρά, ris de veau, μπουγιαμπέσα, περιστέρι, τάρτα λεμόνι, κρεπ σουζέτ, προφιτερόλ.
Vezené Athens
Σύγχρονο, κομψό μπιστρό με μητροπολιτική αύρα και ζωντανή ατμόσφαιρα, με φανατικό κοινό που κινείται στις ίδιες συχνότητες. Το μενού του Άρη Βεζενέ αλλάζει συχνά ακολουθώντας την αγορά και χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη οπτική του σεφ, που αγαπάει τις comfort γεύσεις και δίνει έμφαση στην προσεκτικά επιλεγμένη πρώτη ύλη.



Πιάτα με καίριες αναφορές στην ελληνική παράδοση, έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις χωρίς να λείπουν χαρακτηριστικά κρεατικά, ψησίματα στη θράκα και στον ξυλόφουρνο, χειροποίητα ζυμαρικά. Καλή λίστα κρασιών αλλά και ενδιαφέροντα κοκτέιλς, φιλικό σέρβις με γνώση.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.