
Ο οδηγός Michelin ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη επιλογή των εστιατορίων για το 2025 σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, σε μια λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Kelvingrove Art Gallery & Museum στη Γλασκόβη, το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου.
Με 1.147 εστιατόρια να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα -εκ των οποίων τα 220 είναι βραβευμένα με αστέρια Michelin- η φετινή επιλογή αναδεικνύει τη δυναμική της γαστρονομικής σκηνής στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης. Ξεχωρίζει το Moor Hall, το οποίο βραβεύτηκε με την ύψιστη διάκριση των τριών αστεριών ενώ παράλληλα τρία νέα εστιατόρια κέρδισαν δύο αστέρια Michelin και 22 εστιατόρια βραβεύτηκαν για πρώτη φορά με ένα αστέρι.
Η λίστα περιλαμβάνει επίσης 36 νέα Bib Gourmand, αναγνωρίζοντας εστιατόρια που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό σε προσιτές τιμές, καθώς και πέντε νέα Green Stars. Η σκηνή του Εδιμβούργου απέκτησε δύο νέα εστιατόρια με αστέρια κι εξίσου σημαντική είναι η διάκριση του Κάρντιφ, που αποκτά για πρώτη φορά αστέρι Michelin, αλλά και του Μπρίστολ, όπου ένα νέο εστιατόριο κέρδισε αστέρι, ενώ τρία επιπλέον προστέθηκαν στη λίστα Bib Gourmand.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στη διεύρυνση των γαστρονομικών επιρροών, καθώς για πρώτη φορά βραβεύεται με αστέρι Michelin ένα ελληνικό εστιατόριο, ενώ στη λίστα προστίθενται επίσης ένα κορεάτικο εστιατόριο και το πρώτο αμιγώς plant-based restaurant (που λαμβάνoυν αστέρι Michelin).
Η (περίπου) ελληνική έκπληξη
Προφανώς και η είδηση που άπτεται περισσότερο του ενδιαφέροντος για τα δικά μας γευστικά δρώμενα αφορά το ΟΜΑ. Το ελληνόστροφο εστιατόριο (που προσεγγίζει ασφαλώς γενικότερα τη μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα) στην άκρη του Borough Market έγινε το πρώτο του είδους που βραβεύεται με αστέρι Michelin εκτός Ελλάδος χάρη στα νόστιμα πιάτα του σεφ Jorge Paredes (ναι, ξέρω, υπάρχει η συγκυρία της έλλειψης του Έλληνα σεφ αλλά τι να κάνουμε).
Στο OMA λοιπόν, σύμφωνα πάντοτε με τους επιθεωρητές του οδηγού Michelin, ο επισκέπτης γεύεται αλείμματα και ψωμιά, τόνο σε διάφορες εκδοχές, άφθονο ψητό στα κάρβουνα και πιάτα όπως σπανακόπιτα και γιουβέτσι. Από έναν Λατίνο σεφ.
Moor Hall με τρία αστέρια
Στο Moor Hall, στο Aughton του Lancashire και τη δυτική Αγγλία, ο ταλαντούχος σεφ Mark Birchall και η ομάδα του συνεχίζουν να αγγίζουν νέα επίπεδα αριστείας. Τα υλικά – πολλά από τα οποία προέρχονται από τον ιδιόκτητο κήπο του εστιατορίου – είναι εντυπωσιακής ποιότητας, η τεχνική των σεφ εντυπωσιάζει, ενώ η ισορροπία των γεύσεων, με τη σωστή εναλλαγή απλότητας και πολυπλοκότητας, αποτελεί υπόδειγμα γαστρονομικής μαεστρίας, σύμφωνα πάντοτε με τους inspectors του κόκκινου οδηγού. Η εν λόγω τριάστερη προσθήκη ανεβάζει τον αριθμό των βραβευμένων εστιατορίων με την ανώτερη γαστρονομική διάκριση της "εξαιρετικής κουζίνας" στα 10.
Τρία ακόμη διάστερα
Στην ίδια λίστα υπάρχουν ακόμη 3 νέα εστιατόρια που ανταμείφθηκαν με τη διάκριση των δύο αστέρων. Δύο από αυτά βρίσκονται στο Λονδίνο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της πόλης ως παγκόσμιο γαστρονομικό κέντρο: Το Humble Chicken του Angelo Sato, στο Σόχο, ανέβηκαν στα 2* μόλις 12 μήνες μετά την απόκτηση του πρώτου τους αστεριού ενώ η δεύτερη αντίστοιχη βράβευση στη βρετανική μητρόπολη ανήκει σε ένα πιο γνωστό όνομα, το The Ritz.
Εκτός Λονδίνου και κοντά στην ακτή του Κεντ, το δίδυμο των Allister Barsby και Alice Bussi πρόσθεσαν ένα ακόμα κεφάλαιο στην εντυπωσιακή τους πορεία, κερδίζοντας δύο αστέρια για το "εστιατόριο γειτονιάς", το hide and fox. Συνολικά, 29 εστιατόρια με δύο αστέρια συστήνονται από τους επιθεωρητές στην επιλογή του φετινού οδηγού.
22 καινούριες αστεράτες είσοδοι
Στη Σκωτία, δύο εστιατόρια απέκτησαν φέτος το πρώτο τους αστέρι, έτερα στο Εδιμβούργο. Το LYLA του έμπειρου σεφ και εστιάτορα Stuart Ralston, ο οποίος ήδη διαθέτει δύο Bib Gourmands στην πόλη και το AVERY, η τελευταία επέκταση του εστιατορίου από το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο μεταφέρθηκε στη σκωτσέζικη πρωτεύουσα από τον σεφ Rodney Wages, ο οποίος ερωτεύτηκε την πόλη.
Στην Ιρλανδία, το The Morrison Room, κοντά στο Μέινουθ, εντυπωσίασε τους επιθεωρητές του Michelin Guide. Το ίδιο έκανε, λίγο πιο δυτικά, ο Richard Picard-Edwards και η ομάδα του στο Ballyfin, που σερβίρουν εξαιρετικό φαγητό στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Ballyfin Demesne (τρία Michelin Keys). Στην κομητεία του Γκόλγουεϊ, το LIGИUM ανέβηκε στο επίπεδο του αστεριού χάρη στον Danny Africano και τις γεύσεις από ξυλόφουρνο, που αφήνουν την πρώτη ύλη να λάμψει πραγματικά.
Στο Κάρντιφ, το Gorse του Tom Waters άνοιξε νέους γαστρονομικούς δρόμους για την ουαλική πρωτεύουσα, κατακτώντας το πρώτο αστέρι Michelin της πόλης. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, το Μπρίστολ απέκτησε ένα ακόμη αστέρι με το Wilsons, όπου τα εποχιακά πιάτα του Jan Ostle χρησιμοποιούν υλικά που καλλιεργεί η σύζυγός του, Mary Wilson, στην αγροικία τους. Όχι μακριά από εκεί, το 33 The Homend είναι άλλη μια επιτυχία για τον James και την Elizabeth Winter, οι οποίοι προηγουμένως κατείχαν αστέρι στο The Butchers Arms, στο Έλντερσφιλντ.
Κατευθυνόμενοι ανατολικά προς το Esher, οι aficionados της υψηλής γαστρονομίας βρίσκουν το Starling. Το πρώτο προσωπικό εστιατόριο του Nick Beardshaw, ο οποίος καθιερώθηκε στο πλάι του Tom Kerridge, είναι ένα εστιατόριο με αδιαμφισβήτητα νόστιμο φαγητό. Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς το Caistor St Edmund του Νόριτς, το Mark Poynton at Caistor Hall φαντάζει ως το ιδανικό μπλεντ κλασικής μαγειρικής αντίληψης και ενός αρχοντικού της Γεωργιανής περιόδου, υπό την καθοδήγηση του εντρεπρενέρ Mark Poynton.
Πιο βόρεια, το Skof ήταν από τις πιο αναμενόμενες αφίξεις της χρονιάς και δεν απογοήτευσε. Ο Tom Barnes (πρώην σεφ του L’Enclume) φέρνει μια προσωπική πινελιά στο εστιατόριό του, στο κέντρο του Μάντσεστερ. Ο Jake Jones, νικητής του 2024 Young Chef Award, επιβεβαιώνει τις προσδοκίες με επιδέξια μαγειρική του στο sustainably προσανατολισμένο Forge, στο Middleton Tyas του βόρειου Yorkshire.
Τέλος, το Λονδίνο είχε και πάλι μια εντυπωσιακή γαστρονομική χρονιά, με μια σειρά από φρέσκα αστέρια που αντικατοπτρίζουν την εντυπωσιακή ποικιλία της γαστρονομικής σκηνής της πόλης. Πέρα από το προαναφερθέν OMA, ήταν η ταϊλανδέζικη κουζίνα του AngloThai που συγκίνησε. Εκεί ο John Chantarasak αξιοποιεί την ταϊλανδο-βρετανική κληρονομιά του με ενθουσιασμό και νοστιμιά. Παραμένοντας στην Ασία, το DOSA είναι το εστιατόριο που περίμεναν οι λάτρεις της κορεατικής κουζίνας: Σερβίροντας στο μαρμαρένιο counter του Mandarin Oriental Mayfair, τα πιάτα του Jihun Kim διαθέτουν κομψότητα και τεχνική.
Σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας, τα λαχανικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των σεφ. Το Plates London έγινε το πρώτο πλήρως vegetarian εστιατόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία που απέκτησε αστέρι Michelin, με τον σεφ Kirk Haworth να προσαρμόζει την κλασική του μαγειρική παιδεία σε μη καρνοβορικά πιάτα. Στο Mauro Colagreco at Raffles London at The OWO, το κρέας και το ψάρι αποτελούν μέρος του μενού, αλλά η όμορφη ποικιλία φυτών είναι αυτή που παρουσιάζεται ως το κύριο συστατικό κάθε πιάτου από τον σεφ Leonel Aguirre.
Οι φίλοι των μικρών εστιατορίων σίγουρα θα ένιωσαν έναν κάποιον ενθουσιασμό, καθώς το 64 Goodge Street κέρδισε το πρώτο αστέρι του χάρη στην αυτοαποκαλούμενη "γαλλική κουζίνα από την οπτική ενός ξένου”. Επιπλέον κλασικά πιάτα με σύγχρονη ματιά σερβίρονται στο Cornus, όπου ο πρώην σεφ του Angler, Gary Foulkes, δείχνει και πάλι το ταλέντο του με κορυφαία θαλασσινά της Κορνουάλης και δυναμικά πιάτα με μεγάλη καθαρότητα γεύσης.
Λίγο πιο δυτικά, στην ανερχόμενα γαστρονομική γειτονιά του Notting Hill, το εστιατόριο Caractère των Diego Ferrari και Emily Roux κέρδισε αστέρι για την τεχνικά άρτια μαγειρική του. Εν τω μεταξύ, στο Marylebone, ο Luke Ahearne ακολουθεί την τάση του ξυλόφουρνου και των έντονων γεύσεων με το Lita. Τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό από τα προηγούμενα, υπάρχει το πιο πρόσφατο opening μεταξύ των νέων αστεριών: το Row on 5. Το νέο σημείο αναφοράς του Jason Atherton έχει ξεκινήσει δυναμικά με τον Spencer Metzger στην κουζίνα, προσφέροντας στον επισκέπτη ποιοτική πρώτη ύλη, άψογα σερβιρισμένη.
Μαζί με τα εστιατόρια που διατήρησαν τη διάκρισή τους από πέρυσι, υπάρχουν συνολικά 181 εστιατόρια με ένα αστέρι Michelin στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, 36 με Πράσινο Αστέρι (με 5 new entries), 150 Bib Gourmands (36 νέα). Τα τριάστερα είναι 10, τα διάστερα 29.
Μπορείς να δεις την πλήρη λίστα στο επίσημο σάιτ του οδηγού Michelin.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.