
Ήταν σαν να έλειπε ένα μέρος τέτοιο από τον Πειραιά. Ξέρεις, κάθε εμπορικό κέντρο που γειτνιάζει με τη θάλασσα, χρειάζεται ένα μητροπολιτικό σημείο συνάντησης που απευθύνεται σε όλους και τους περιποιείται με ποιότητα, δίχως όμως να μοιάζει παράταιρο με τον λιμανίσιο χαρακτήρα αλλά παράλληλα να διατηρεί το φινίρισμά του σε κάθε συνθήκη. Το Yaboo, που από το περασμένο φθινόπωρο έκανε την εμφάνισή του στην Ακτή Κονδύλη είναι ακριβώς τέτοιο.



Τι ακριβώς εννοώ; Το εν λόγω μπαρ-εστιατόριο είναι κομψό και ζεστό. Αλλά όχι 'βαρύ'. Γήινο αλλά και φινετσάτσο. Ο χώρος του είναι εξαιρετικά καλαίσθητος, με ανοιχτή κουζίνα, εντυπωσιακή μπάρα -από τις πιο ιδιαίτερες της πόλης- και ένα touch από σοβαρά αντίστοιχα σποτ της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου ή της Σιγκαπούρης. Διατηρεί όμως την επαφή με το χωροταξικό περιβάλλον αλλά και τις ρίζες του δημιουργού του.


Στην πρώτη συνθήκη, από τις μεγάλες τζαμαρίες ατενίζεις τον πειραιώτικο ορίζοντα, τα πήγαινε-έλα στα πέριξ του λιμανιού. Ακόμη και από το εξαιρετικά διαμορφωμένο πατάρι δε χάνεις την επαφή με το υπόλοιπο σκηνικό, εξασφαλίζοντας ωστόσο μία μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τα του βασικού dining room χώρου, μπροστά από τη σε διαρκή κίνηση open kitchen.
Η δεύτερη, σχετίζεται με την καταγωγή του Κώστα Λαγού, του ανθρώπου που το εμπνεύστηκε και, τελικά, το έκανε πράξη. "Ξέρεις, ένιωθα ανέκαθεν πολύ όμορφα στα εστιατόρια, σε κάθε σημείο του κόσμου που έχω βρεθεί" μου λέει ο ίδιος, που διανύει μία πολλή σημαντική πορεία στο σύμπαν του shipping. Ξεκίνησε όμως από τη Χίο. Από εκεί προέρχεται και η λέξη γιαμπού: στη διάλεκτο της βόρειας πλευράς του νησιού, έτσι λέγεται το μέρος του χωριού -στην περίπτωσή μας στην Πισπιλούντα- όπου μαζεύονται οι παρέες για αυτοσχέδια παρεΐστικα τσιμπούσια.
Το Yaboo ενδείκνυται προφανώς για κάτι περισσότερο από τα τελευταία. Πολύ περισσότερο όταν τη γευστική επιμέλεια έχει αναλάβει η σημαντική σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. Μεριμνά για μία κάρτα μοντέρνας μεσογειακής προσέγγισης, με στοιχεία ελληνικότητας αλλά και πινελιές που ξεφεύγουν γεωγραφικά από τα δικά μας. Καθημερινά βρίσκεις εδώ, επικεφαλής της απολαυστικής διεργασίας, τον ταλαντούχο Άγγελο Κοτσύρη, που εκτελεί με ακρίβεια και συνέπεια όσα λανσάρει η κάρτα.


Κάνεις δυνατή αρχή με ένα έξοχα κομμένο λαβράκι σασίμι, που αποκτά ένταση και βάθος από τη σάλτσα jalapeno και τη μαγιονέζα kosho, πριν επανέρθεις σε πιο οικείες γεύσεις όπως ο κλασικός μουσακάς ή το πεϊνιρλί-παστίτσιο με την πολύ ωραία ζύμη και τον πληθωρικό κιμά.
Το ψάρι ημέρας (στην περίπτωσή μας λαβράκι) καταφθάνει με ψήσιμο στην εντέλεια και πολύ καλά χόρτα ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η cacio e pepe α λα γκρεκ με χυλοπίτες, φέτα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου.



Αν αναζητάς λίγη Χίο στο μενού, θα τη βρεις στο μαστέλο με χειροποίητη μαρμελάδα λεμονιού που παίζει το ρόλο top σαγανακίου, με ιδανική ισορροπία αλμυρού-γλυκού-πικρού.

Γκραν φινάλε με ένα 'εστιατορικό' γαλακτομπούρεκο με παγωτό βανίλιας Μαδαγασκάρης, κρέμα σιμιγδάλι και κανέλα. Παράλληλα, αξιοπρόσεκτη η δουλειά στο μπαρ με twisted εκδοχές κλασικών cocktails και δυνατά bites. Ηχηρή υπογραφή όμως υπάρχει και στην οινική επιμέλεια, με τον Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW να δομεί μία άκρως ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.


Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως προσοχή έχει δοθεί εδώ και στον ήχο και τη μουσική, με τον γνωστό δημοσιογράφο, newscaster και DJ Προκόπη Δούκα να είναι εκείνος που φροντίζει για οτιδήποτε ακούγεται. Συχνά, τον βρίσκεις να παίζει μουσική εδώ, όπως επίσης και άλλους αγαπημένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.