Η "Hytra" αχνίζει σε άλλον τόπο

Το χρυσοσκουφάτο ρεστοράν παρουσιάζει φέτος τη δημιουργική κουζίνα του πολύ ταλαντούχου σεφ Γιώργου Φελεμέγκα στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης συγκατοίκησης με το αδερφό εστιατόριο «Fuga».

hytra1

Μου τυχαίνει πρώτη φορά να δοκιμάζω το φαγητό ενός εστιατορίου και δη γαστρονομικού στο χώρο κάποιου άλλου, με εντελώς άλλη λογική και στήσιμο, φαίνεται όμως πως η ανεύρεση στέγης ταλαιπωρεί αυτήν την εποχή κοινούς θνητούς και εστιατόρια εξίσου. Έτσι, η συγκατοίκηση της "Hytra" και της "Fuga" στο χώρο της δεύτερης που επρόκειτο να διαρκέσει αρχικά μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο παρατείνεται τελικά τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, οπότε και θα είναι έτοιμο, όπως πληροφορούμαι το νέο σπίτι της πρώτης σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Όσο ο καιρός φορούσε τα καλοκαιρινά του, η "Fuga" βρισκόταν στον όμορφο κήπο του Μεγάρου Μουσικής, όμως τώρα πλέον τα δύο εστιατόρια μοιράζονται αναγκαστικά τον ίδιο εσωτερικό χώρο, ο οποίος χωρίζεται νοητά στη μέση προκειμένου το καθένα να έχει τα τραπέζια και τον κόσμο του. 

Το βράδυ καθημερινής που τον επισκέπτομαι, ο κόσμος που κάθεται τριγύρω μου στα μαύρα γυαλιστερά τραπέζια με τις λευκές καρέκλες είναι λιγοστός οπότε δεν μπορώ να φανταστώ τι συμβαίνει πρακτικά τις ημέρες αιχμής ή για παράδειγμα μετά από κάποια παράσταση στο Μέγαρο που η "Fuga" έχει την τιμητική της. Μολονότι κατανοώ τις συνθήκες, οφείλω να πω πως σε αυτήν την προσωρινή της έδρα, η "Hytra" θυσιάζει το κομμάτι της ατμόσφαιρας από τη συνολική εμπειρία που καλούνται να προσφέρουν τα fine dining εστιατόρια στους επισκέπτες τους.  

hytra2

Από την άλλη βέβαια, ο Γιώργος Φελεμέγκας αποδεικνύεται ένας σεφ αξιώσεων και το μενού γευσιγνωσίας ζητά να του αφοσιωθείς προκειμένου να το απολαύσεις. Ήδη από το εξαίρετο ταρτάκι του καλωσορίσματος με αυγό, πράσο και ελληνική μαύρη τρούφα καταλαβαίνεις πως θέλει τις γεύσεις του να είναι αιχμηρές και μαζί απαλές σαν σύννεφο. Προσέχει ιδιαίτερα τις πρώτες ύλες του και με αυτές φτιάχνει μικρά τοπία γεμάτα αρώματα και αντιθέσεις, όπως οι υφές ντομάτας (ζελέ και αποξηραμένη) με καπνιστή πέστροφα, γαριδούλες, φράουλα τουρσί, βότανα και αφρό από πιπεριές Πέλλας που κρύβουν μέσα τους την αντίστιξη  καβουρδισμένου φιστικιού. 

hytra3

Το δίπολο γη και θάλασσα τον ιντριγκάρει. Παντρεύει τον αστακό και τα χτένια μέσα σε κρέμα αχινού και την ίδια στιγμή τα ανακαλεί στη στεριά με baby αρακά και ζωηρό αφρό από κόκκινο λάχανο. Σκεπάζει την καραβίδα του κάτω από τρυφερά φύλλα βασιλικού παρέα με μαγιονέζα καραβίδας, μπισκ και πιπεριά Φλωρίνης, όμως κάπου εκεί το θαλασσινό ξεγλιστρά κι έρχεται στο τραπέζι υπέρ του δέοντος αλμυρό. Η κουζίνα του χρησιμοποιεί πολλές και διαφορετικές τεχνικές που δεν δηλώνουν απαραίτητα την παρουσία τους, και είναι σύγχρονη και ελεύθερη από γεωγραφικούς προσδιορισμούς. 

hytra4

Δοκιμάζοντας ωστόσο το μπαρμπούνι του, με χόρτα τσιγαριαστά και αφρό οφτής πατάτας που έρχεται "ασφυκτιώντας" σχολιαστικά μέσα σε ένα βρώσιμο πλαστικό από άμυλο πατάτας, ανακαλύπτω μια βαθιά και πολυεπίπεδη νοστιμιά, άμεσα αναγνωρίσιμη και εξαιρετικά φίνα που με κάνει να πιστεύω ότι θα μπορούσε να διαπρέψει και στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, εφόσον φυσικά το επιθυμούσε. Είναι ίσως και η "προτομή" του Μεγάλου Αλεξάνδρου φτιαγμένη με crémeux από γιαούρτι Καλαβρύτων με αγριοκέρασα και μαρμελάδα λουΐζας που μου ενισχύει αυτήν την πεποίθηση και σφυρίζει το γλυκό φινάλε, μαζί με τις πολύ εκφραστικές σφαίρες κανέλας με σορμπέ μανταρίνι-βερίκοκο, ζελέ τριαντάφυλλο και ροζ πιπέρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Hytra

Πέτρου Κόκκαλη 1, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/12/2025

Το "Brisk" προτείνει ελληνική δημιουργική κουζίνα

Σοφιστικέ comfort dining με επτανησιακό χρώμα από τον chef patron Σπύρο Βαραγγούλη.

Εορταστική fusion umaminess στο "Garum"

Το νεοσύστατο εστιατόριο του Χρήστου Γλωσσίδη φορά τα γιορτινά του έτοιμο να μας υποδεχτεί για ρεβεγιόν με γεύσεις φουλ umami-κές.

Η Αθήνα του Ανατέλλοντος Ηλίου: Η νέα ιαπωνική γεύση της πόλης

4 νέες προσθήκες στον αθηναϊκό χάρτη ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την εξ' Ιαπωνίας νοστιμιά σε πιάτα και ποτήρια.

Το Athens Gastronomic Forum έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.