"Ergon Bakehouse Athens": Δοκιμάσαμε τον νέο φούρνο της πόλης που έχει και δωμάτια

Με σύνθημα "rest and rise" ζυμώνεται και ξεκινάει το καινούριο πρότζεκτ του "Ergon", ένα ξενοδοχείο - φούρνος.

Ergon Bakehouse Athens

"Αν θέλεις μια πολύ συνοπτική και ουσιαστική περιγραφή είναι ένας φούρνος με δωμάτια" μου λέει αφοπλιστικά ο Θωμάς Δούζης για το καινούργιο τους δημιούργημα το "Ergon Bakehouse Athens" στο εκλεκτικιστικό Μέγαρο Ευσταθιάδη του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή από τη δεκαετία του 1920, που συνδυάζει την art deco με νεοκλασικά στοιχεία. Εστιατόριο με λίγα δωμάτια έχω συναντήσει στα ταξίδια μου αλλά φούρνο – ξενοδοχείο… ποτέ. Στη γωνία Μητροπόλεως και Πατρώου λίγο πιο κάτω από το αδερφάκι του, το "Ergon House", το ισόγειο καταλαμβάνει η πολύ instagramική βιτρίνα του 72H Artisanal Bakery, γεμάτη καρβέλια, μπαγκέτες, σάντουιτς και viennoiserie, που την  περιγραφή τους  τη γράφουν χειρόγραφα σαν σελίδα περιοδικού πάνω στο τζάμι.

Ergon Bakehouse Athens

Την πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει το προζυμένιο καρβέλι με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών (βαφτίζει τον φούρνο άλλωστε) στη Θεσσαλονίκη, απόλαυσα την κρακελαριστή του  κόρα και την αφράτη κυψελωτή του ψίχα με την ωραία υπόξινη γεύση που προβάλλεται ακόμη πιο νόστιμα με αλειμμένη πάνω της την απαλή γλύκα ωραία βουτύρου. Τώρα με όλη τη γκάμα των άρτων αναπτυγμένη, χαίρομαι ιδιαιτέρως και την πεντατράγανη εξαιρετική μπαγκέτα, και το κουρκουμά, και το πολύσπορο.

Ergon Bakehouse Athens

Ergon Bakehouse Athens
Νίκος Χανδόλιας

Ως φούρνος νέας γενιάς στηρίζεται στην παράδοση αλλά καινοτομεί με νέα concept προϊόντων. Όλα τα viennoiserie εκτός από τα ψωμιά ζυμώνονται αφού η ζύμη τους ωριμάσει 72 ώρες που είναι ο γενικός τους κανόνας, με αποτέλεσμα η γεύση τους να αποκτά βάθος. Μπορείς να τα πάρεις μαζί σου αλλά μπορείς να τα φας και στο Cafe Eatery του ξενοδοχείου. Ο executive chef των" Εργον" Παναγιώτης Ξάνθης μαζί με τον αρτίστα αρτοποιό Νίκο Χανδόλια και τον pastry chef Μάρτιν Κιτάν, έχουν δουλέψει συστηματικά τις τεχνικές και τις ιδέες και μπορείς να τις χαρείς τόσο παίρνοντας καλούδια για το σπίτι όσο και τρώγοντάς τα στο "72H Eatery", το καφέ – ρεστοράν του "Ergon Bakehouse Athens".

Ergon Bakehouse Athens
Παναγιώτης Ξάνθης

Ergon Bakehouse Athens

Μη χάσετε σίγουρα το πάντρεμα του croissant roll με το ελληνικό dna φέτα – μέλι πασπαλισμένο με μαυροσούσαμο, αλλά ούτε  κι εκείνη τη θεϊκή "βρωμιά" με βαρύ τοσταρισμένο με άπειρο βούτυρο ψωμί κατά το εγγλέζικο συνήθειο, με ζαμπόν, γραβιέρα, τηγανητό αυγό και τρούφα. Ούτε κι εκείνον τον πολύ πετυχημένο συνδυασμό σούπας μπρόκολου που μέσα της βουτάς τοστ προζυμένιου ψωμιού με blue stilton και τριμμένο κολοκύθι. Το biga ζυμάρι της προζυμένιας πίτσας ακολουθεί κι αυτό την αργή ωρίμαση 72 ωρών για να καταλήξει σ ένα στυλ που συνδυάζει τη ρουστίκ κόρα της ναπολιτάνικης με το ιδιαιτέρως αφράτο. Όσο για γεύσεις δοκιμάστε σίγουρα την Εγγύς Ανατολή με baba ganoush, fior di latte και μυρωδάτο zaatar. 

Ergon Bakehouse Athens

Πηγαίνοντας στα γλυκά "πρέπει" είναι το pain Suisse με φουλ της σοκολάτας και η "εφεύρεση" του φυλλοποιημένου σαν κρουασάν μαχλεπάτου τσουρεκιού με την ωραία καραμελωμένη κρούστα∙ το τελευταίο δοκιμάστε το καραμελωμένο και στην "new age παπάρα" με κρεμ ανγκλέζ αρωματισμένη με καφέ. Yπ’ όψιν ότι τα ελκυστικά κοκτέιλ τα επιμελείται το βραβευμένο μπαρ της Θεσσαλονίκης "Vogatsikou 3", και ότι περίπου σε ένα μήνα θα ανοίξει το "+2Η Rooftop Restaurant" στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου.

Ergon Bakehouse Athens

Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Κέντρο, 2160006770

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.