Ο Αργύρης Ζαννιάς δίνει τροφή για νέες αρχές

Μία κουβέντα με τον άνθρωπο που έστησε την Food On, μία από τις πιο συγκινητικά ελπιδοφόρες προσπάθειες στο σύμπαν της γεύσης.

Αργύρης Ζαννιάς Food On συνέντευξη

Μία από τις πιο συγκινητικές και ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες στον κόσμο της γεύσης εντός των ελληνικών τειχών, είναι η Food On. Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση και ακαδημία τοποθετεί την κουζίνα και τη μαγειρική στο επίκεντρο της δράσης της, προσφέροντας εφόδια σε ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται, έτσι ώστε να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους.

Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα της δημιουργίας της, Αργύρης Ζαννιάς, μιλά στο 'α' για την αποστολή του, τα καινούρια ξεκινήματα, τη δύναμη της γεύσης και της προσφοράς.

Ένα προσωπικό σου βίωμα οδήγησε στη δημιουργία της Food On. Πόσο έχει διαφοροποιηθεί η αποστολή της από την αρχή της έως σήμερα; 

Από την αρχή της δημιουργίας της Food On, η αποστολή της παραμένει η ίδια: μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς όπου ο καθένας να μπορεί να πατήσει γερά στα πόδια του και να ακολουθήσει το προσωπικό του όνειρο. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από το 2017 μέχρι σήμερα, ανέδειξαν τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος της εστίασης σε κάποιες ευάλωτες ομάδες, βοηθώντας τους να αλλάξουν τελείως τη ζωή τους και να κάνουν μια καινούρια αρχή.

Αργύρης Ζαννιάς Food On συνέντευξη 4

Έτσι, δημιουργήσαμε την πρώτη και μοναδική εντατική σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα, το Food On Academy στο κέντρο της Αθήνας, αποκλειστικά για οικονομικά ευάλωτες ομάδες που έχουν πάθος για τη μαγειρική. Μέσα από τη σχολή, δίνουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να περάσουν από συνέντευξη σε δημοφιλή και καταξιωμένα εστιατόρια της χώρας μας, με λειτουργικές συνθήκες εργασίας και δυνατότητα εξέλιξης, εάν βέβαια και οι ίδιοι το επιθυμούν. Στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση της σχολής να μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα στην αγορά εργασίας. 

Τροφή για νέα αρχή. Πόσο εφικτή είναι η πραγμάτωση του motto της Food On στη σύγχρονη Ελλάδα και την εστίαση του σήμερα;  

Πιστεύω  ότι είναι εφικτή, τόσο σε πρακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Ξεκινώντας από το δεύτερο, η ανάγκη είναι υπαρκτή και το πεδίο πολύ συγκεκριμένο. Μέσα από τη μαγειρική, βοηθάμε ανθρώπους να εξελιχθούν σε κάτι που τους αρέσει πραγματικά ή σε κάτι στο οποίο έχουν ταλέντο, δημιουργώντας σωστούς επαγγελματίες – αυτό είναι κάτι που η συγκεκριμένη αγορά έχει ολοένα και περισσότερο ανάγκη, ιδιαίτερα μετά τον Covid. Σε πρακτικό επίπεδο, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και καταγεγραμμένες ανάγκες για να μπορέσει αυτό το εγχείρημα να λειτουργήσει. Η θετική ανταπόκριση που έχουμε μέχρι σήμερα από τους σεφ και τις εταιρείες-δωρητές, μας δείχνει έμπρακτα ότι η τροφή για νέα αρχή είναι εφικτή. Ήδη ο πρώτος κύκλος μαθημάτων του Food On Academy έχει ολοκληρωθεί και 9 από τους συμμετέχοντες έχουν ήδη ξεκινήσει καριέρα στην εστίαση.

Ποια είναι τα εμπόδια που έχετε αντιμετωπίσει έως τώρα σαν Food On, πώς έχει αντιδράσει ο κλάδος στις πρωτοβουλίες σας αλλά και το κοινό στα social dining events;

Στη Food On είμαστε ιδιαίτερα ανυπόμονοι, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κοινού με αποτέλεσμα να "τρέχουμε" ταυτόχρονα σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουμε γρήγορα σαν Οργάνωση και να δημιουργούνται συνεχώς όλο και μεγαλύτερες ανάγκες για χορηγούς και χρηματοδότηση. Ο κλάδος της εστίασης μας έχει αγκαλιάσει πολύ ζεστά από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Σκεφτείτε ότι στην πιλοτική μας εκπαιδευτική δράση που έγινε τον Ιούνιο, μας υποστήριξαν καταξιωμένοι σεφ, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Γωγώ Δεληγιάννη, ο Χρόνης Δαμαλάς, ο Μιχάλης Νουρλόγλου, ο Γιώργος Τσούλης, ο Νίκος Θωμάς, o Πάνος Ιωαννίδης, ο Ηλίας Σκουλάς, ο Σπύρος Παυλίδης, ο Νίκος Αλμπαντίδης, ο Γιώργος Παπακώστας και ο Βασίλης Σπόρος.

Αργύρης Ζαννιάς Food On συνέντευξη 6

Μάλιστα κάποιοι από τους μαθητές μας, άρχισαν να εργάζονται άμεσα στις ομάδες των καθηγητών τους, όπως πχ του Πάνου Ιωαννίδη, του Ηλία Σκουλά και του Μιχάλη Νουρλόγλου. Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των σεφ και για τα Social Dinings που οργανώνουμε πλέον στο εστιατόριό μας. Ήδη συνεργαστήκαμε με τον Βαγγέλη και Σπύρο Λιάκο, τον Νίκο Καραθάνο και τον Σπύρο Παυλίδη και ακολουθεί η Ελένη Ψυχούλη με την Ιωάννα Σταμούλου, αλλά και πολλοί ακόμη σεφ τους οποίους θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σταδιακά το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε Επίσης

Το κοινό αντιδρά με χαρά και ενθουσιασμό για τα Social Dinings, καθώς πρόκειται για μια πρωτότυπη δράση: άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή και γνωρίζονται γύρω από ένα φιλόξενο τραπέζι, για περίπου 2 ώρες. Μέσα από τις γαστρονομικές πινελιές των καλεσμένων σεφ, γνωρίζονται, ξεχνιούνται και κοινωνικοποιούνται.

Λίγο πριν τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων της Food On Academy, τι είναι αυτό που κρατάς από τον πρώτο; Πιστεύεις πως τέτοιου είδους ενέργειες αρκούν ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν μία ευκαιρία για να βρεθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας; 

Αυτό που σίγουρα κρατάω είναι η δίψα αρκετών ανθρώπων να εκπαιδευτούν και να βρουν εργασία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τα χρήματα να πάνε σε μια ιδιωτική σχολή, αλλά ούτε και τον χρόνο για να μπορέσουν να αφιερώσουν 2 έτη στη σχολή, καθώς το ζήτημα είναι καθαρά βιοποριστικό. Κρατάω, επίσης, την απλόχερη προσφορά των σεφ που βοήθησαν με κάθε τρόπο και είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να βοηθήσουν και στον επόμενο κύκλο.
Πιστεύω ότι αυτή η πρώτη και μοναδική εντατική σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα αποτελεί μια αρχή και μια πολύ γερή  βάση για να κάνουν το πρώτο βήμα και να ξεκινήσουν σε μια κουζίνα. 

Αργύρης Ζαννιάς Food On συνέντευξη 2

Και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Food On restaurant;

Το εστιατόριο της Food On βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημίας 42, στον 7ο όροφο, μαζί με την ακαδημία μαγειρικής της Food On. Η θέα από το εστιατόριο αγκαλιάζει την πόλη και έχει θέα την Ακρόπολη. Πέρα από τα Social Dinings που γίνονται μια φορά την εβδομάδα, στον χώρο του εστιατορίου μπορούν να πραγματοποιηθούν και εταιρικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες , catering κ.α. ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Κάνοντας μια εκδήλωση στον χώρο της Food On, ουσιαστικά βοηθάτε έναν άνθρωπο να κτίσει το μέλλον του κι ένα καλύτερο αύριο!

Υπήρξαν στιγμές που θεώρησες ότι ο κόσμος του φαγητού γενικά είναι απόλυτα συμπεριληπτικός; Ή και καθόλου; 

Το φαγητό από τη φύση του ενώνει τους ανθρώπους κι έχει έντονο το στοιχείο του μοιράσματος γεύσεων, συζητήσεων, εμπειριών. Πάνω σε αυτή τη λογική στήθηκαν και τα κοινωνικά δείπνα. Αξίζει να έρθει κανείς σε ένα από τα επόμενα, για να ζήσει μία εμπειρία που δεν περιγράφεται με λέξεις. Όσοι την έχουν ζήσει, θέλουν να τη μοιραστούν με ακόμα περισσότερο κόσμο και να τη ζήσουν ξανά και ξανά. 

Αργύρης Ζαννιάς Food On συνέντευξη 1

Αργύρης Ζαννιάς Food On συνέντευξη 5

Αργύρης Ζαννιάς Food On συνέντευξη 3

Ποιο θα ήταν για σένα το ιδανικό μελλοντικό σενάριο για τη Food On και τη δράση της;

Το ιδανικό σενάριο για μένα δεν είναι παρά να αρχίσουμε να βλέπουμε ότι εκπληρώνεται το όραμα που θέσαμε εξαρχής, το οποίο είναι: να ενεργοποιήσουμε τη δύναμη που έχει το φαγητό να αλλάξει τις ζωές κάποιων ανθρώπων προς το καλύτερο, μέσω της προσωπικής ενδυνάμωσης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, αλλά και να κάνουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους μέρος αυτής της αλλαγής. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.