Στα εστιατόρια της Κρήτης για κορυφαία ελληνική κουζίνα

Τα γευστικά σημεία της Μεγαλονήσου που υπηρετούν κομψά την παραδοσιακή και σύγχρονη έκφανση της εθνικής μας γαστρονομίας.

Τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης για ελληνική κουζίνα © Πεσκέσι

Η ελληνική κουζίνα -σύγχρονη και παραδοσιακή, στεριάς και θάλασσας- παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, γίνεται και πάλι μόδα και, γενικότερα, αγαπιέται από κοινό και σεφ. Φροντίζουν γι' αυτό δεκάδες εστιατόρια της χώρας, που ξεχωρίζουν στη λίστα των κορυφαίων, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το Αθηνόραμα. Στην Κρήτη συναντάς πολλά εξ' αυτών, μέρη όπως τα παρακάτω: 


"Old Mill"

Το διαχρονικά καλό εστιατόριο του "Elounda Mare" απλώνει τα τραπέζια του σε κομψό περιβάλλον μέσα στους κήπους του ξενοδοχείου, ακριβώς απέναντι από τη θάλασσα. Η κουζίνα που προτείνει ο ταλαντούχος σεφ Δημήτρης Βεργάκης, υπό την επίβλεψη του executive chef Αντώνη Πετρέλη, κινείται σε μοντέρνα ελληνικά μονοπάτια, έχοντας στην καρδιά της την Κρήτη και τα προϊόντα της.

"Αλέκος"

Αλέκος

Δημοφιλές εστιατόριο στους Αρμένους του Ρεθύμνου, με κλασική κρητική κουζίνα και πιάτα που εναλλάσσονται σύμφωνα με τις εποχές. Τοπικές πρώτες ύλες και σπιτικά μαγειρέματα συνδυάζουν νοστιμιά και απλότητα σ’ αυτό το λιτό στέκι. Δοκιμάστε χοιρινό με ασκορδουλάκους, γαρδούμι (εντεράκι γεμιστό με κοιλίτσα), χοχλιούς κοκκινιστούς, κουνέλι κρασάτο.

"Apiri"

Κομψός χώρος με καθαρές, μίνιμαλ γραμμές και φωτεινά χρώματα στην ευήλια γωνιακή σάλα, αλλά και υπέροχη al fresco διάταξη στον ήσυχο πλακόστρωτο πεζόδρομο κάτω απ’ τις φυλλωσιές των δέντρων, προδιαθέτουν για τη δροσερή πνοή που έχει εμφυσήσει στο μενού ο chef-patron Στέφανος Λαυρενίδης. Η κουζίνα μιξάρει ελληνικές γεύσεις με σύγχρονα διεθνή φαβορί.

Διαβάστε Επίσης

"Avli"

Στεγασμένη εδώ και 30 χρόνια σ’ ένα βενετσιάνικο αρχοντικό του 1600 στα σοκάκια της παλιάς πόλης, με τα τραπέζια στρωμένα στη ρομαντική αυλή της σε επίπεδα, η "Avli" είναι ιδανική για ένα κομψό γεύμα με σέρβις επιπέδου. Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου μεταφράζει τις κρητικές γεύσεις με σύγχρονο τρόπο και μοντέρνα παρουσίαση, δίνοντας βάση στα τοπικά εποχικά υλικά και συνδυάζει κάθε πιάτο με ένα επιλεγμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επιμελημένη λίστα κρασιών.

"Elaia"

Ρομαντική αυλή με χαλαρή ατμόσφαιρα κάτω από δέντρα στο πέτρινο συγκρότημα "Kapsaliana Village", που αναβιώνει το παλιό ερειπωμένο χωριό Καψαλιανά. Σύγχρονη, ενδιαφέρουσα κουζίνα, που πατάει σε ελληνικές γεύσεις με κρητικά στοιχεία, με τις εμπνευσμένες συνθέσεις του executive chef Νίκου Θωμά, εκτελεσμένες από τον σεφ Αντώνη Μπατσίνη.

"Hasika"

Μικρό εστιατόριο φωλιασμένο σε γραφικό στενό της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Ο chef-patron Μιχάλης Χάσικος προτείνει μια σύγχρονα δοσμένη κρητική κουζίνα με αρκετά μικρασιατικά στοιχεία, ποικιλία κρεάτων στα κάρβουνα και πολλές δικές του παρασκευές με highlight τα δικά του αλλαντικά κρεάτων και ψαρικών.

"Ferryman"

Ferryman

Στο τέρμα της παραλιακής περαντζάδας της Ελούντας, η ανοιχτή κουζίνα του Ferryman και ο δημιουργός του Άκης Σφυρογιαννάκης σε υποδέχονται με τις κατσαρόλες να σιγοβράζουν πάνω στις παρασιές και τα φρέσκα κηπευτικά στα καλάθια. Με βάση εκλεκτά τοπικά υλικά, η ομάδα του σεφ Μιχάλη Ντουνέτα μαγειρεύει γεύσεις ατόφιας παράδοσης και άλλες με πιο σύγχρονη ματιά και παρουσίαση.

"La Bouillabaisse"

La Bouillabaisse restaurant

Σε υπερυψωμένη, open air αυλή με θέα στον γραφικό κόλπο, το à la carte εστιατόριο του "Minos Beach Art Hotel" προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα εκτελεσμένη από τον έμπειρο Κυριάκο Μυλωνά, με την εποπτεία του Γιάννη Μπαξεβάνη, κατανοητά δημιουργική και με έμφαση στα τοπικά υλικά. Συγχρόνως, προτείνεται ένα διαφορετικό menu dégustation με wine pairing. Πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών από την εντυπωσιακή κάβα του εστιατορίου.

"Ο Λεβέντης"

Μεγάλη βεράντα με καταπράσινη θέα στον Άνω Σταλό Χανίων και μενού που περιγράφει αποτελεσματικά την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής. Οι αδελφοί Χατζημανωλάκη υπηρετούν τη γαστρονομική παράδοση του νησιού, μαγειρεύοντας αυθεντικά κρητικά πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες, συχνά από το μποστάνι τους, καθώς και πολλές χειροποίητες παρασκευές (ξινόχοντρος, τυριά, καπνιστά). Δοκιμάστε δικό τους απάκι και λουκάνικο, κατσίκι τσιγαριαστό, κρεατότουρτα, κουνέλι σχάρας με φρέσκια ντομάτα και σκόρδο, αρνάκι αντικριστό και το περίφημο χταπόδι με αβρωνιές στην εποχή του.

"Ονήσιμος"

Στα Πεζά, λίγο έξω από το Ηράκλειο, ο Ονήσιμος Σαριδάκης και η σύζυγός του Ελένη Βαρδάκη διατηρούν, χρόνια τώρα, την παράδοση στην κρητική κουζίνα σε έναν ζεστό χώρο κλασικού εστιατορίου με τζάκι, αλλά και τραπέζια στην παρακείμενη πλατεία. Η Ελένη μαγειρεύει με μαεστρία τοπικές γεύσεις, αξιοποιώντας εκλεκτές πρώτες ύλες και ο Ονήσιμος διαχειρίζεται εξαιρετικά τα ψησίματα και το κρέας.

"Πεσκέσι"

Ο Παναγιώτης Μαγγανάς δημιούργησε ένα ξεχωριστό εστιατόριο σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, με πυρήνα ένα ατμοσφαιρικό οίκημα που περιβάλλεται από πεζοδρομημένα σοκάκια. Τα καλοφτιαγμένα πιάτα εμπνέονται από παραδοσιακές και συχνά ξεχασμένες κρητικές συνταγές, ενώ οι πρώτες ύλες είναι σχεδόν αποκλειστικά κρητικές και πολλές προέρχονται από το αγρόκτημα του εστιατορίου. Olive oil list με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από τον τοπικό ελαιώνα

"Taverna Daios Cove"

Taverna Daios Cove

Το casual εστιατόριο του πολυτελούς συγκροτήματος έχει θέα θάλασσα και μια κουζίνα φρέσκια, με ελληνικό άρωμα και δημιουργική ανανέωση. Δοκιμάστε το καλαμάρι σε ζωμό κρεμμυδιού, με φασολάκια edamame και πίκλα σταφίδας, τα dumplings γεμιστά με κουνέλι στιφάδο και κρέμα γραβιέρας, τη γλώσσα με βούτυρο αμυγδάλου και ντολμά από χόρτα αβγολέμονο.

Διαβάστε Επίσης

"The Yacht Club"

Μοιρασμένο σε δύο επίπεδα, που χαζεύουν τη γραφική μαρίνα και τα καταγάλανα νερά της παραλίας του ξενοδοχείου, κι αγκαλιασμένο απ’ το καταπράσινο σκηνικό του "Elounda Mare", το σταθερά βραβευόμενο εστιατόριο διατηρεί σαφές το σύγχρονο ελληνικό του πρόσημο, με τον σεφ Σταύρο Κοκκινάκη να ανασκευάζει κλασικές κρητικές συνταγές σε μοντέρνα πιάτα, με την καλή πρώτη ύλη για οδηγό.

"Χρυσόστομος"

Κοντά στο παλιό Ενετικό λιμάνι, ο "Χρυσόστομος" είναι ένα εστιατόριο-θεσμός στα Χανιά, με ρουστίκ διακόσμηση και ξυλόφουρνο, στον οποίο ψήνονται καθημερινά τα περισσότερα φαγητά τους. Σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από την περιοχή Σφακίων, οι συνταγές είναι απλές, αυθεντικές και καλομαγειρεμένες. Δοκιμάστε οφτό αρνί με πατάτες, προβατίνα στη λαδόκολλα, αρνί με σταμναγκάθι φρικασέ, κουνέλι κρασάτο, χορτοκαλίτσουνα, σφακιανή πίτα με δικό τους μέλι.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.