Πώς ορίζεται η κουλτούρα της γαστρονομίας;

Στην 30ή επέτειο των Χρυσών Σκούφων, γιορτάζουμε την εκρηκτική ανάπτυξη της γαστρονομίας της Ελλάδας και εστιάζουμε στον πολιτισμό του καλλιεργημένου ανθρώπου, που μόνο αυτός ξέρει να τρώει.

Χρυσοι σκουφοι 2023

Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας με τη γαστρονομία δεν έχει προηγούμενο. Ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του 21ου αιώνα και σήμερα έχει πάρει διαστάσεις τσουνάμι που ξεπερνάει το κύριο θέμα της –τις γεύσεις, τα φαγητά και την ίδια την τροφή στην πιο βασική της εκδοχή– και επεκτείνεται σε μια πολύ ευρύτερη σφαίρα δραστηριοτήτων. Η γαστρονομία έχει πλέον εκδημοκρατιστεί και η δημοφιλία της μετριέται σε εκατομμύρια likes, πετυχαίνοντας να βρίσκεται στα στόματα όλων· όχι μόνο ως φαγητό, αλλά και για να τη συζητήσεις, να τη διερευνήσεις επιστημονικά, να τη σχολιάσεις και να την κριτικάρεις, όπως το θέατρο και τον κινηματογράφο, να μελετήσεις την ιστορία της και φυσικά να τη φωτογραφίσεις.

Αποτελεί πλέον ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης, για να το κατανοήσουμε και να το βιώσουμε ουσιαστικά. Το πιο προφανές είναι ότι η γαστρονομία έχει εξελιχθεί σ’ ένα τεράστιο επικοινωνιακό φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας, που μεγεθύνεται από τα social media. Στο Instagram υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια φωτογραφίες φαγητού, ενώ η γαστρονομία έχει εξελιχθεί σε τηλεοπτικό show με εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς.

Χρυσοι σκουφοι 2023
Ulva millefeuille by @nikos.pal

Γι' αυτό ακριβώς έχει πολύ δίκιο ο κορυφαίος Βραζιλιάνος σεφ Alex Atala, όταν ισχυρίζεται ότι πιο σημαντικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ούτε το Instagram ούτε το Facebook, αλλά το φαγητό! Αλλά και στα πιο υψηλά της δώματα, η γαστρονομία έχει εξελιχθεί σ’ έναν από τους πιο καινοτόμους τομείς της ανθρώπινης δημιουργίας, όπου οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και νέες τάσεις εμφανίζονται συχνά. Τόσο, που, όσο παράξενο και αν φαίνεται, η τέχνη του ευ τρώγειν θα είχε πεθάνει της πείνας αν ήταν καταδικασμένη να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Ενώ τώρα, ακμάζει και λάμπει!

Χρυσοι σκουφοι 2023
Pollen cream waiting for the butterfly by @nikos.pal

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να ξεκαθαρίσουμε το πρίσμα μέσα από το οποίο την αντιμετωπίζουμε. Στο "αθηνόραμα" πιστεύαμε πάντα ότι η γαστρονομία είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού. Όχι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια που απονέμουμε τους Χρυσούς Σκούφους, αλλά και από την ίδρυση του περιοδικού το 1976, όταν πρώτοι συμπεριλάβαμε στις σελίδες του κριτική εστιατορίων. Υπάρχει ένα κορυφαίο απόφθεγμα του Γάλλου γαστρονόμου και φιλόσοφου Brillat-Savarin, που ορίζει τη νοοτροπία μας και υπογραμμίζει ότι "τα ζώα απλώς διατρέφονται· ο άνθρωπος τρώει· μόνο ο καλλιεργημένος άνθρωπος ξέρει να τρώει".

Χρυσοι σκουφοι 2023

Βάζαμε πάντοτε την κουζίνα των εστιατορίων πέρα από την αναπόφευκτη ανάγκη κατανάλωσης θερμίδων για τη συντήρηση του σαρκίου μας, θεωρώντας ότι η έννοια της γαστρονομίας ήταν πάντα συνυφασμένη με την έξαψη της ανακάλυψης, τη βαθιά ικανοποίηση της εμπειρίας, τη χαρά της γευσιγνωσίας, γι' αυτό ποτέ στα γραπτά μας δεν περιοριζόμαστε σ' ένα απλουστευτικό "μ' αρέσει ή δεν μ' αρέσει". Διερευνούμε τη βαθύτερη ουσία της γαστρονομικής δημιουργίας, μας αρέσει να αναλύουμε το στιλ και την αισθητική της κουζίνας, να βρίσκουμε τις ιστορικές αναφορές που τη συνδέουν με τις αναμνήσεις μας. Νιώθουμε έντονα συναισθήματα όταν τρώμε γκουρμέ φαγητό που συνήθως ερεθίζει και τις πέντε αισθήσεις μας.

Χρυσοι σκουφοι 2023

Και όταν μιλάμε για υψηλή γαστρονομία, τότε κινούμαστε στη σφαίρα των καλών τεχνών: Πολλές φορές στην εμπειρία του γεύματος η γεύση συναντά τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την πρωτοποριακή περφόρμανς, εμπλέκοντας πολύ συχνά από ανθρωπολογία και λαογραφία μέχρι ψυχολογία και φυσικές επιστήμες. Εκεί όπου το φαγητό είναι μοναδικό· όχι απλώς νόστιμο αλλά συγκινητικά εύγεστο, πρωτότυπο, τέλεια μαγειρεμένο και αισθητικά ερεθιστικό, με πιάτα πολυσύνθετα ή απλούστερα, έργα εφήμερης εδώδιμης τέχνης, που δεν παύει να είναι υψηλή.

Χρυσοι σκουφοι 2023

Γι' αυτό επιβραβεύουμε τους σεφ, τους δημιουργούς της γεύσης και τα καλύτερα εστιατόρια, που στηρίζουν τη δουλειά τους στην έμπνευση και εξελίσσονται παίρνοντας δύναμη από αυτή την αναγνώριση. Με λίγα λόγια, για μας η γαστρονομική απόλαυση είναι μια ευγενής πράξη, η οποία δεν έχει σχέση με τη νεοπλουτίστικη επίδειξη και τη βουλιμία, αλλά με την αναζήτηση του γευστικού κάλλους. Και είναι ακόμη η γαστρονομία, από την πιο απλή έως την πιο πολυσύνθετη εκδοχή της, έκφανση της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας κάθε λαού, που στις μέρες μας καταλήγει σε μια από τις πιο ανερχόμενες βιωματικές ταξιδιωτικές αναζητήσεις, οι οποίες εκφράζονται στη δυναμική του γαστρονομικού τουρισμού. Χαιρόμαστε πολύ που στην Ελλάδα αυτή η τάση έχει ανάπτυξη εκρηκτική.

Χορηγοί / Υποστηρικτές Χρυσών Σκούφων 2023:
S.PELLEGRINO - ACQUA PANNA
NESPRESSO PROFESSIONAL
KAISER PILSNER
THE MART
ΔΩΔΩΝΗ
BOUTARI

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.