Βόμβα Michelin σε 3άστερα της Γαλλίας

Σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την αφαίρεση αστεριού από δύο τριάστερα εστιατόρια.

Guy Savoy

"Μέχρι τώρα δεν είχα νιώσει παρά μόνο τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου. Αυτό το βράδυ οι σκέψεις μου είναι κοντά στους σεφ που δουλεύουν μαζί μου. Χάσαμε το μάτς αυτή τη χρονιά αλλά θα το ξανακερδίσουμε του χρόνου"∙ τάδε έφη Guy Savoy, ένας από τους καλύτερους σεφ του κόσμου με 3 (μέχρι πριν λίγο) αστέρια Michelin, αφού έμαθε τη Δευτέρα το βράδυ από τον διευθυντή του κόκκινου οδηγού ότι φέτος χάνει ένα αστέρι. Έγινε σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την ανακοίνωση αυτής της βόμβας μεγατόνων για έναν εμβληματικό σεφ της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας που είχε την ανώτατη γαστρονομική διάκριση επί 20 συναπτά έτη. Δεν τσαντίστηκε όπως ένας από τα πιο περίεργα παιδιά της υψηλής γαλλικής μαγειρικής, ο Marc Veyrat που έκανε μήνυση στον Michelin όταν έχασε το 3ο του αστέρι το 2019, ούτε έπεσε σε κατάθλιψη σαν τον Bernard Loiseau που δυστυχώς τελικά αυτοκτόνησε. Ο γλυκύτατος και χαμογελαστός Savoy αποδέχεται την θεσμική κρίση και βάζει στόχους με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η θριαμβευτική πορεία του.

Savoy

Ήταν ένα από τους γαστρονομικούς μου ήρωες, εκείνους τους σεφ που ανανέωναν με ορμή τη γαλλική κουζίνα στη δεκαετία του 1990. Και όταν πήγα στο πολύ art εστιατόριό του στο Παρίσι, το καταχάρηκα ως 3άστερο διαμάντι. "H κουζίνα είναι η τέχνη της στιγμιαίας μεταμόρφωσης σε χαρά προϊόντων φορτωμένων με ιστορία", ήταν και είναι το μότο του και θυμάμαι το σινεμασκόπ χαμόγελο που χαράχθηκε στο πρόσωπό μου τρώγοντας την περίφημη σούπα του αγκινάρας με τρούφες και βουτώντας μέσα της ένα καταπληκτικό μπριός γεμιστό με μανιτάρια και τρούφα. Ή το άλλο εμβληματικό του πιάτο στρείδια σε παγωμένη nage που στέλνει την ευγενώς ιωδιούχα γεύση της θάλασσας στον ουρανό. Ελπίζω να ξαναπάω στο εστιατόριο του και να τον χειροκροτήσω πρωταθλητή και πάλι, μια θέση που θα διεκδικήσει και πάλι όντας επί 6 χρόνια συνέχεια στο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης εστιατορίων La Liste.

Savoy

Εν τω μεταξύ ο φετινός Michelin της Γαλλίας αφαίρεσε ένα αστέρι από τον επίσης 3άστερο Christopher Coutanceau, που το θαλασσινό εστιατόριό του βρίσκεται στη La Rochelle της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Θυμίζουμε ότι μεταξύ 2019 και 2023 ο γαλλικός Michelin έχει αφαιρέσει ένα αστέρι από τα 3άστερα "L'Auberge de l'Il", "Maison des bois" του Marc Veyrat, "L'Astrance" του Pascal Barbot και το περίφημο "Paul Bocuse".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
12/12/2025

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.

Η 'Ζιγκοάλα' μόλις ήρθε στην Ομόνοια και είναι υπέροχη

Το επόμενο εστιατορικό ντάρλινγκ της Αθήνας άνοιξε πριν λίγα 24ώρα και έχει άποψη, απλότητα και νοστιμιά.

Ένα κομψό εστιατόριο με γαλανόλευκο συνταγολόγιο στην Κηφισιά

Σε ένα ταξίδι στο γευστικό παρελθόν της χώρας, ο σεφ Γαβριήλ Κουβαράς φέρνει την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο, εμπλουτίζοντάς τη με δημιουργικές πινελιές.

"Διόνυσος": Τοπική κουζίνα με χαρακτήρα στην Αριδαία

Στην Όρμα της Αλμωπίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ξακουστά ιαματικά λουτρά Πόζαρ, ο "Διόνυσος" στέκει εδώ και τρεις δεκαετίες ως αυθεντικός πρεσβευτής της τοπικής αλλά και ευρύτερα μακεδονίτικης γαστρονομίας.