Βόμβα Michelin σε 3άστερα της Γαλλίας

Σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την αφαίρεση αστεριού από δύο τριάστερα εστιατόρια.

Guy Savoy

"Μέχρι τώρα δεν είχα νιώσει παρά μόνο τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου. Αυτό το βράδυ οι σκέψεις μου είναι κοντά στους σεφ που δουλεύουν μαζί μου. Χάσαμε το μάτς αυτή τη χρονιά αλλά θα το ξανακερδίσουμε του χρόνου"∙ τάδε έφη Guy Savoy, ένας από τους καλύτερους σεφ του κόσμου με 3 (μέχρι πριν λίγο) αστέρια Michelin, αφού έμαθε τη Δευτέρα το βράδυ από τον διευθυντή του κόκκινου οδηγού ότι φέτος χάνει ένα αστέρι. Έγινε σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την ανακοίνωση αυτής της βόμβας μεγατόνων για έναν εμβληματικό σεφ της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας που είχε την ανώτατη γαστρονομική διάκριση επί 20 συναπτά έτη. Δεν τσαντίστηκε όπως ένας από τα πιο περίεργα παιδιά της υψηλής γαλλικής μαγειρικής, ο Marc Veyrat που έκανε μήνυση στον Michelin όταν έχασε το 3ο του αστέρι το 2019, ούτε έπεσε σε κατάθλιψη σαν τον Bernard Loiseau που δυστυχώς τελικά αυτοκτόνησε. Ο γλυκύτατος και χαμογελαστός Savoy αποδέχεται την θεσμική κρίση και βάζει στόχους με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η θριαμβευτική πορεία του.

Savoy

Ήταν ένα από τους γαστρονομικούς μου ήρωες, εκείνους τους σεφ που ανανέωναν με ορμή τη γαλλική κουζίνα στη δεκαετία του 1990. Και όταν πήγα στο πολύ art εστιατόριό του στο Παρίσι, το καταχάρηκα ως 3άστερο διαμάντι. "H κουζίνα είναι η τέχνη της στιγμιαίας μεταμόρφωσης σε χαρά προϊόντων φορτωμένων με ιστορία", ήταν και είναι το μότο του και θυμάμαι το σινεμασκόπ χαμόγελο που χαράχθηκε στο πρόσωπό μου τρώγοντας την περίφημη σούπα του αγκινάρας με τρούφες και βουτώντας μέσα της ένα καταπληκτικό μπριός γεμιστό με μανιτάρια και τρούφα. Ή το άλλο εμβληματικό του πιάτο στρείδια σε παγωμένη nage που στέλνει την ευγενώς ιωδιούχα γεύση της θάλασσας στον ουρανό. Ελπίζω να ξαναπάω στο εστιατόριο του και να τον χειροκροτήσω πρωταθλητή και πάλι, μια θέση που θα διεκδικήσει και πάλι όντας επί 6 χρόνια συνέχεια στο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης εστιατορίων La Liste.

Savoy

Εν τω μεταξύ ο φετινός Michelin της Γαλλίας αφαίρεσε ένα αστέρι από τον επίσης 3άστερο Christopher Coutanceau, που το θαλασσινό εστιατόριό του βρίσκεται στη La Rochelle της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Θυμίζουμε ότι μεταξύ 2019 και 2023 ο γαλλικός Michelin έχει αφαιρέσει ένα αστέρι από τα 3άστερα "L'Auberge de l'Il", "Maison des bois" του Marc Veyrat, "L'Astrance" του Pascal Barbot και το περίφημο "Paul Bocuse".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/10/2025

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

Τα αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ του George Calombaris στην Αθήνα

Ένας από τους διασημότερους Αυστραλούς σεφ έχει κυπριακές ρίζες και μεγάλη αγάπη για την πόλη. Ας δούμε τα μέρη που προτείνει στους followers του.

Στο Ovio για την World Pasta Day

Το δημοφιλές εστιατόριο προσκαλεί τους λάτρεις των ζυμαρικών σε μια μοναδική εμπειρία γεύσης και ατμόσφαιρας.

Ιταλική κουζίνα με ανατρεπτική ματιά στο νέο εστιατόριο της πλατείας Αγίας Ειρήνης

Στην πλέον δημοφιλή πλατεία του ιστορικού κέντρου, το 'Brera' έχει μιλανέζικο αέρα και πολυπρόσωπη νοστιμιά.