Βόμβα Michelin σε 3άστερα της Γαλλίας

Σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την αφαίρεση αστεριού από δύο τριάστερα εστιατόρια.

Guy Savoy

"Μέχρι τώρα δεν είχα νιώσει παρά μόνο τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου. Αυτό το βράδυ οι σκέψεις μου είναι κοντά στους σεφ που δουλεύουν μαζί μου. Χάσαμε το μάτς αυτή τη χρονιά αλλά θα το ξανακερδίσουμε του χρόνου"∙ τάδε έφη Guy Savoy, ένας από τους καλύτερους σεφ του κόσμου με 3 (μέχρι πριν λίγο) αστέρια Michelin, αφού έμαθε τη Δευτέρα το βράδυ από τον διευθυντή του κόκκινου οδηγού ότι φέτος χάνει ένα αστέρι. Έγινε σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την ανακοίνωση αυτής της βόμβας μεγατόνων για έναν εμβληματικό σεφ της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας που είχε την ανώτατη γαστρονομική διάκριση επί 20 συναπτά έτη. Δεν τσαντίστηκε όπως ένας από τα πιο περίεργα παιδιά της υψηλής γαλλικής μαγειρικής, ο Marc Veyrat που έκανε μήνυση στον Michelin όταν έχασε το 3ο του αστέρι το 2019, ούτε έπεσε σε κατάθλιψη σαν τον Bernard Loiseau που δυστυχώς τελικά αυτοκτόνησε. Ο γλυκύτατος και χαμογελαστός Savoy αποδέχεται την θεσμική κρίση και βάζει στόχους με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η θριαμβευτική πορεία του.

Savoy

Ήταν ένα από τους γαστρονομικούς μου ήρωες, εκείνους τους σεφ που ανανέωναν με ορμή τη γαλλική κουζίνα στη δεκαετία του 1990. Και όταν πήγα στο πολύ art εστιατόριό του στο Παρίσι, το καταχάρηκα ως 3άστερο διαμάντι. "H κουζίνα είναι η τέχνη της στιγμιαίας μεταμόρφωσης σε χαρά προϊόντων φορτωμένων με ιστορία", ήταν και είναι το μότο του και θυμάμαι το σινεμασκόπ χαμόγελο που χαράχθηκε στο πρόσωπό μου τρώγοντας την περίφημη σούπα του αγκινάρας με τρούφες και βουτώντας μέσα της ένα καταπληκτικό μπριός γεμιστό με μανιτάρια και τρούφα. Ή το άλλο εμβληματικό του πιάτο στρείδια σε παγωμένη nage που στέλνει την ευγενώς ιωδιούχα γεύση της θάλασσας στον ουρανό. Ελπίζω να ξαναπάω στο εστιατόριο του και να τον χειροκροτήσω πρωταθλητή και πάλι, μια θέση που θα διεκδικήσει και πάλι όντας επί 6 χρόνια συνέχεια στο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης εστιατορίων La Liste.

Savoy

Εν τω μεταξύ ο φετινός Michelin της Γαλλίας αφαίρεσε ένα αστέρι από τον επίσης 3άστερο Christopher Coutanceau, που το θαλασσινό εστιατόριό του βρίσκεται στη La Rochelle της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Θυμίζουμε ότι μεταξύ 2019 και 2023 ο γαλλικός Michelin έχει αφαιρέσει ένα αστέρι από τα 3άστερα "L'Auberge de l'Il", "Maison des bois" του Marc Veyrat, "L'Astrance" του Pascal Barbot και το περίφημο "Paul Bocuse".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.