O pop γιαπωνέζικος εξωτισμός του "Ikigai"

Μια πρώτη ματιά στο καινούργιο γιαπωνέζικο concept food store του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε. Pop ιδεογράμματα, ταξιδιάρικες γεύσεις, ιδιοσυγκρασιακά ποτά. Θα ξαναέρθουμε…

Ikigai © Δημήτρης Αντωνόπουλος

Στο δυτικό ημισφαίριο έχουμε τους Ιταλούς που κάνουν θαύματα στην προώθηση της γευστικής τους κουλτούρας ως καθημερινό life style. Στο ανατολικό, μετρ του είδους είναι οι Γιαπωνέζοι αν αναλογιστούμε το πόσο ευρύτατη είναι η διάδοση του sushi σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που δεν είναι διαδεδομένο εκτός εξαιρέσεων είναι η τεράστια ποικιλία ντελικατέσεν που παράγουν στην Ιαπωνία, και που εκτός από τα μαγειρεμένα εδώδιμα επεκτείνονται σε αρτύματα, σάλτσες, ντρέσινγκ, αξεσουάρ μαγειρικής, art de la table, και φυσικά σε ποτά. Έτσι, λοιπόν, μπαίνοντας στο "Ikigai", το ολοκαίνουργιο project του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε, ένιωσα κάπως την έκπληξη που είχα αισθανθεί μπαίνοντας στον παράδεισο των depachika, τα concept food store των πολυκαταστημάτων του Τόκυο, ή για να πέσω πιο κοντά των γιαπωνέζικων deli στο Παρίσι. 

Στα τελευταία πάντως δεν έχω συναντήσει για να είμαι ειλικρινής τόση ποικιλία. Χαζεύω τα ράφια και με εξάπτει αυτό το ξύδι sakura αρωματισμένο με άνθη κερασιάς που σκέφτομαι να το στάξω σε ωμές ή σωταρισμένες γαρίδες Κοιλάδος ή ψητές καραβίδες, ή εκείνο το άλλο με πολύ ώριμα δαμάσκηνα ume που μου λέει πάνω σε παντζάρια, ψητά κυδώνια ή μια πολίτικη σαλάτα λάχανο, και το furikake -άρτυμα από τριμμένο shiso και σουσάμι - που το φαντάζομαι με χούμους, μελιτζανοσαλάτα και λουκουμάδες μπακαλιάρου... Και δεν μιλάω βέβαια για τη γκάμα από διαφορετικές soya sauce, miso, και φύκια. Στα ράφια όμως υπάρχει και μια πολύ καλή συλλογή από γιαπωνέζικα malt ουίσκι και τζιν εκτός από τα sake, για τα οποία θα πεταρίσει η καρδούλα συλλεκτών και απλών fan του είδους, συμπληρωμένα από τα ανερχόμενα φυσικά κρασιά. Στο ένα κλειστό ψυγείο βλέπω καλάθια με ωραία μανιτάρια και στο δεύτερο εντυπωσιακά κομμάτια κρέας που απ' ότι έμαθα θα ακολουθούν τη φιλοσοφία της ιαπωνικής χασαπικής τέχνης για παραδοσιακές ράτσες της Ευρώπης, διεθνή και γιαπωνέζικα wagyu, αλλά και διάφορα signature burger blend κιμά. 

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Το ωραίο είναι ότι μέσα στον ίδιο χώρο υπάρχει το ανανεωμένο "Ekiben Kitchen"και οι σεφ του ψήνουν στη robata και μαγειρεύουν στα τηγάνια. Μπορείς να πάρεις για το σπίτι ή για το δρόμο τα εξαιρετικά birdman smash burger και Katsu sando που μας κέρδισαν στο lockdown, αλλά κάθισα στο μικρούλι μπαρ από λευκό μάρμαρο με πράσινα νερά. Δίπλα μου κάποιος ρουφούσε το ramen της ημέρας με κόκκορα, εγώ τσιμπολόγησα δαντελένια gyoza μανιταριών που τα καταευχαριστήθηκα και καθισμένος στο στουλ χαλάρωσα αφήνοντας τη γιαπωνέζικη γεύση να με ηρεμήσει χαζεύοντας το χώρο με το ωραίο του μωσαϊκό και αναλογιζόμενος ότι από εδώ θα μπορούσα να ψωνίσω πρωτότυπα δώρα για foodie φίλους μου.

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος


Σκούφου 15, Σύνταγμα | 10:00 – 23:30 | 2103250535

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
15/09/2025

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.