O pop γιαπωνέζικος εξωτισμός του "Ikigai"

Μια πρώτη ματιά στο καινούργιο γιαπωνέζικο concept food store του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε. Pop ιδεογράμματα, ταξιδιάρικες γεύσεις, ιδιοσυγκρασιακά ποτά. Θα ξαναέρθουμε…

Ikigai © Δημήτρης Αντωνόπουλος

Στο δυτικό ημισφαίριο έχουμε τους Ιταλούς που κάνουν θαύματα στην προώθηση της γευστικής τους κουλτούρας ως καθημερινό life style. Στο ανατολικό, μετρ του είδους είναι οι Γιαπωνέζοι αν αναλογιστούμε το πόσο ευρύτατη είναι η διάδοση του sushi σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που δεν είναι διαδεδομένο εκτός εξαιρέσεων είναι η τεράστια ποικιλία ντελικατέσεν που παράγουν στην Ιαπωνία, και που εκτός από τα μαγειρεμένα εδώδιμα επεκτείνονται σε αρτύματα, σάλτσες, ντρέσινγκ, αξεσουάρ μαγειρικής, art de la table, και φυσικά σε ποτά. Έτσι, λοιπόν, μπαίνοντας στο "Ikigai", το ολοκαίνουργιο project του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε, ένιωσα κάπως την έκπληξη που είχα αισθανθεί μπαίνοντας στον παράδεισο των depachika, τα concept food store των πολυκαταστημάτων του Τόκυο, ή για να πέσω πιο κοντά των γιαπωνέζικων deli στο Παρίσι. 

Στα τελευταία πάντως δεν έχω συναντήσει για να είμαι ειλικρινής τόση ποικιλία. Χαζεύω τα ράφια και με εξάπτει αυτό το ξύδι sakura αρωματισμένο με άνθη κερασιάς που σκέφτομαι να το στάξω σε ωμές ή σωταρισμένες γαρίδες Κοιλάδος ή ψητές καραβίδες, ή εκείνο το άλλο με πολύ ώριμα δαμάσκηνα ume που μου λέει πάνω σε παντζάρια, ψητά κυδώνια ή μια πολίτικη σαλάτα λάχανο, και το furikake -άρτυμα από τριμμένο shiso και σουσάμι - που το φαντάζομαι με χούμους, μελιτζανοσαλάτα και λουκουμάδες μπακαλιάρου... Και δεν μιλάω βέβαια για τη γκάμα από διαφορετικές soya sauce, miso, και φύκια. Στα ράφια όμως υπάρχει και μια πολύ καλή συλλογή από γιαπωνέζικα malt ουίσκι και τζιν εκτός από τα sake, για τα οποία θα πεταρίσει η καρδούλα συλλεκτών και απλών fan του είδους, συμπληρωμένα από τα ανερχόμενα φυσικά κρασιά. Στο ένα κλειστό ψυγείο βλέπω καλάθια με ωραία μανιτάρια και στο δεύτερο εντυπωσιακά κομμάτια κρέας που απ' ότι έμαθα θα ακολουθούν τη φιλοσοφία της ιαπωνικής χασαπικής τέχνης για παραδοσιακές ράτσες της Ευρώπης, διεθνή και γιαπωνέζικα wagyu, αλλά και διάφορα signature burger blend κιμά. 

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Το ωραίο είναι ότι μέσα στον ίδιο χώρο υπάρχει το ανανεωμένο "Ekiben Kitchen"και οι σεφ του ψήνουν στη robata και μαγειρεύουν στα τηγάνια. Μπορείς να πάρεις για το σπίτι ή για το δρόμο τα εξαιρετικά birdman smash burger και Katsu sando που μας κέρδισαν στο lockdown, αλλά κάθισα στο μικρούλι μπαρ από λευκό μάρμαρο με πράσινα νερά. Δίπλα μου κάποιος ρουφούσε το ramen της ημέρας με κόκκορα, εγώ τσιμπολόγησα δαντελένια gyoza μανιταριών που τα καταευχαριστήθηκα και καθισμένος στο στουλ χαλάρωσα αφήνοντας τη γιαπωνέζικη γεύση να με ηρεμήσει χαζεύοντας το χώρο με το ωραίο του μωσαϊκό και αναλογιζόμενος ότι από εδώ θα μπορούσα να ψωνίσω πρωτότυπα δώρα για foodie φίλους μου.

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος


Σκούφου 15, Σύνταγμα | 10:00 – 23:30 | 2103250535

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.