O pop γιαπωνέζικος εξωτισμός του "Ikigai"

Μια πρώτη ματιά στο καινούργιο γιαπωνέζικο concept food store του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε. Pop ιδεογράμματα, ταξιδιάρικες γεύσεις, ιδιοσυγκρασιακά ποτά. Θα ξαναέρθουμε…

Ikigai © Δημήτρης Αντωνόπουλος

Στο δυτικό ημισφαίριο έχουμε τους Ιταλούς που κάνουν θαύματα στην προώθηση της γευστικής τους κουλτούρας ως καθημερινό life style. Στο ανατολικό, μετρ του είδους είναι οι Γιαπωνέζοι αν αναλογιστούμε το πόσο ευρύτατη είναι η διάδοση του sushi σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που δεν είναι διαδεδομένο εκτός εξαιρέσεων είναι η τεράστια ποικιλία ντελικατέσεν που παράγουν στην Ιαπωνία, και που εκτός από τα μαγειρεμένα εδώδιμα επεκτείνονται σε αρτύματα, σάλτσες, ντρέσινγκ, αξεσουάρ μαγειρικής, art de la table, και φυσικά σε ποτά. Έτσι, λοιπόν, μπαίνοντας στο "Ikigai", το ολοκαίνουργιο project του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε, ένιωσα κάπως την έκπληξη που είχα αισθανθεί μπαίνοντας στον παράδεισο των depachika, τα concept food store των πολυκαταστημάτων του Τόκυο, ή για να πέσω πιο κοντά των γιαπωνέζικων deli στο Παρίσι. 

Στα τελευταία πάντως δεν έχω συναντήσει για να είμαι ειλικρινής τόση ποικιλία. Χαζεύω τα ράφια και με εξάπτει αυτό το ξύδι sakura αρωματισμένο με άνθη κερασιάς που σκέφτομαι να το στάξω σε ωμές ή σωταρισμένες γαρίδες Κοιλάδος ή ψητές καραβίδες, ή εκείνο το άλλο με πολύ ώριμα δαμάσκηνα ume που μου λέει πάνω σε παντζάρια, ψητά κυδώνια ή μια πολίτικη σαλάτα λάχανο, και το furikake -άρτυμα από τριμμένο shiso και σουσάμι - που το φαντάζομαι με χούμους, μελιτζανοσαλάτα και λουκουμάδες μπακαλιάρου... Και δεν μιλάω βέβαια για τη γκάμα από διαφορετικές soya sauce, miso, και φύκια. Στα ράφια όμως υπάρχει και μια πολύ καλή συλλογή από γιαπωνέζικα malt ουίσκι και τζιν εκτός από τα sake, για τα οποία θα πεταρίσει η καρδούλα συλλεκτών και απλών fan του είδους, συμπληρωμένα από τα ανερχόμενα φυσικά κρασιά. Στο ένα κλειστό ψυγείο βλέπω καλάθια με ωραία μανιτάρια και στο δεύτερο εντυπωσιακά κομμάτια κρέας που απ' ότι έμαθα θα ακολουθούν τη φιλοσοφία της ιαπωνικής χασαπικής τέχνης για παραδοσιακές ράτσες της Ευρώπης, διεθνή και γιαπωνέζικα wagyu, αλλά και διάφορα signature burger blend κιμά. 

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Το ωραίο είναι ότι μέσα στον ίδιο χώρο υπάρχει το ανανεωμένο "Ekiben Kitchen"και οι σεφ του ψήνουν στη robata και μαγειρεύουν στα τηγάνια. Μπορείς να πάρεις για το σπίτι ή για το δρόμο τα εξαιρετικά birdman smash burger και Katsu sando που μας κέρδισαν στο lockdown, αλλά κάθισα στο μικρούλι μπαρ από λευκό μάρμαρο με πράσινα νερά. Δίπλα μου κάποιος ρουφούσε το ramen της ημέρας με κόκκορα, εγώ τσιμπολόγησα δαντελένια gyoza μανιταριών που τα καταευχαριστήθηκα και καθισμένος στο στουλ χαλάρωσα αφήνοντας τη γιαπωνέζικη γεύση να με ηρεμήσει χαζεύοντας το χώρο με το ωραίο του μωσαϊκό και αναλογιζόμενος ότι από εδώ θα μπορούσα να ψωνίσω πρωτότυπα δώρα για foodie φίλους μου.

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος


Σκούφου 15, Σύνταγμα | 10:00 – 23:30 | 2103250535

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To Nobu Food Festival είναι και πάλι εδώ

Το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ γεύσης επιστρέφει και φέτος με μία ξεχωριστή διαδρομή που ενώνει τρεις κοσμοπολίτικους ελληνικούς προορισμούς: την Αθήνα, την Πάρο και τη Μύκονο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/06/2025

Gajah: Το μυστικό νησί της Αθήνας είναι και πάλι εδώ

Το εξωτικό bar restaurant στη σκιά του ΣΕΦ επιστρέφει για ένα ακόμη θέρος και σερβίρει νέα πιάτα με έμπνευση από την Ιταλία.

Σε αυτή την ταβέρνα του 1930, οι Αθηναίοι πηγαίνουν ξανά και ξανά

Γεύσεις χωρίς μυστικά, κρασιά που θα έβρισκες σε γκραν ρεστοράν, έργα τέχνης αλλά, κυρίως, μία μόνιμη αίσθηση διακοπών κάνουν τη διαφορά.

Πού θα φας σήμερα ένα από τα καλύτερα παγωτά της Ελλάδας

Μία ξεχωριστή μέρα αυθεντικής γεύσης σε ένα απροσδόκητο σημείο.

Στη Μαργαρώ ζει ακόμα η παλιά ψαροταβέρνα της γειτονιάς

Ξεκίνησε σαν ταβερνάκι για τον κόσμο του λιμανιού, έφτασε να είναι προορισμός. Η Μαργαρώ προσφέρει εκείνη την απλή, καθημερινή "έξοδο για ψαράκι" που έχει λείψει καιρό τώρα από την πόλη, Κι αυτό στηρίζει τη διαχρονική επιτυχία της.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Sissitio Rhodes Fine Art, Taste & Culture"

Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, το ανανεωμένο στέκι-σημείο αναφοράς στο νησί των Ιπποτών για την ολιστική εμπειρία εξόδου που προσφέρει, ανοίγει διάπλατα και φέτος τη γαστρονομική του βεντάλια, πλήρως συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς.