Τα νέα αστέρια Michelin της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Στο Τολέδο πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη παρουσίαση των εστιατορικών επιλογών του οδηγού Michelin Ισπανίας και Πορτογαλίας 2023 σε μια έκδοση με "βροχή" νέων αστεριών.

Cocina Hermanos Torres” © Cocina Hermanos Torres

Ο νέος οδηγός Michelin Ισπανίας και Πορτογαλίας ανακοινώθηκε χθες και περιλαμβάνει 2 νέες προσθήκες εστιατορίων που έλαβαν την υψηλότερη διάκριση των 3 αστεριών, 3 που ανέβηκαν στην κατηγορία των 2 αστεριών και 34 που κέρδισαν το πρώτο τους αστέρι. Επιπλέον, οι επιθεωρητές πρόσθεσαν στις επιλογές τους 38 νέα εστιατόρια στην κατηγορία "Bib Gourmand", επιβραβεύοντας την καλή σχέση ποιότητας- τιμής στις προτάσεις τους ενώ για την "πράσινη" πρακτική λειτουργίας τους επιβραβεύτηκαν 14 εστιατόρια λαμβάνοντας τη διάκριση του "Πράσινου αστεριού".

Συνολικά, ο Οδηγός 2023 παρουσιάζει 1.401 εστιατόρια σε όλη την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Πριγκιπάτο της Ανδόρας. Μεταξύ αυτών, 13 διαθέτουν τρία αστέρια, 41 έχουν δύο αστέρια, 235 συνολικά βραβεύονται με ένα αστέρι και 281 λαμβάνουν ένα Bib Gourmand. Τα "Atrio" και "Cocina Hermanos Torres" είναι τα εστιατόρια που έλαβαν την υπέρτατη διάκριση, ενώ τα "Deessa", "Pepe Vieira" και "El Rincón by Juan Carlos" συγκαταλέγονται στα 41 εστιατόρια του Οδηγού που "αξίζουν μια παράκαμψη", 7 από τα οποία βρίσκονται στην Πορτογαλία και 34 στην Ισπανία. Όσον αφορά την κατηγορία του ενός αστεριού, ήταν σαφώς μια σπουδαία χρονιά αφού η Ισπανία εξακολουθεί να αναπτύσσεται γαστρονομικά και μπορεί να υπερηφανεύεται για 29 νέα εστιατόρια που βρίσκονται σε όλη τη χερσόνησο και τα δύο αρχιπελάγη της. Στο μεταξύ, την πορτογαλική γαστρονομική σκηνή φωτίζουν με ένα αστέρι Michelin 5 νέα εστιατόρια.

Η αειφόρος γαστρονομία συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο με 14 νέα πράσινα αστέρια Michelin. Φέτος οι επιθεωρητές απένειμαν 13 εξ αυτών στην Ισπανία και 1 στην Πορτογαλία, ανεβάζοντας σε 42 τον αριθμό των εστιατορίων του συγκεκριμένου Οδηγού που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση ενώ με "Bib Gourmand" βραβεύτηκαν 38 νέες προτάσεις (31 στην Ισπανία και 7 στην Πορτογαλία). Απονεμήθηκαν επίσης τρία ειδικά βραβεία: "Young Chef", "Mentor Chef" και "Σέρβις": το "Βραβείο Michelin Young Chef Award 2023" απέσπασε ο 31 ετών Cristóbal Muñoz (Ambivium), που έχει εκπαιδευτεί δίπλα σε διάσημους σεφ όπως ο Francis Paniego, ο Dani García και ο Paco Pérez και, όπως περιγράφει ο Michelin, "αναζητά την τέλεια αρμονία μεταξύ φαγητού και ποτών, σε μια δημιουργική και καινοτόμο κουζίνα που δεν ξεχνά τις ρίζες της". Το "Βραβείο Michelin Chef-Mentor 2023" απονεμήθηκε στον Joan Roca (εστιατόριο "El Celler de Can Roca"), που μαζί με τα αδέλφια του Jordi και Josep, μετέτρεψε το τριάστερο εστιατόριο (και με πράσινο αστέρι Michelin), σε ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Πρόκειται για αναγνώριση του έργου του για την εκπαίδευση πολλών γενεών σεφ αφού όσοι θήτευσαν στο "El Celler de Can Roca" έχουν γίνει μάρτυρες της αγάπης του για το επάγγελμα και, δουλεύοντας στενά μαζί του, έμαθαν τόσο τις πιο πρωτοποριακές τεχνικές όσο και τις αξίες της αφοσίωσης. Τέλος, το βραβείο "Σέρβις Michelin 2023" απονεμήθηκε στον Toni Gerez (εστιατόριο "Castell Peralada", 1 αστέρι Michelin) ως αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς του ως διευθυντής του εστιατορίου και σομελιέ. 

Η επιλογή των εστιατορίων του οδηγού Michelin 2024 θα παρουσιαστεί σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, μία στην Ισπανία και μία στην Πορτογαλία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κανείς δε στρώνει κυριακάτικο τραπέζι όπως το "Mercato" του "Four Seasons"

Στη Βουλιαγμένη, για την πιο πληθωρική γευστική εμπειρία που έλαβε ποτέ χώρα στα αθηναϊκά εστιατορικά δρώμενα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
07/12/2022

"The Wine Barrel": Αυτά τα Χριστούγεννα θα γίνει του κουτιού!

Το "The Wine Barrel" δίνει ιδέες για τη wine list και το pairing με τα εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου ή του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού ανατρέποντας όλα όσα πίστευες για τα κρασιά που δεν βρίσκονται στη συνηθισμένη γυάλινη συσκευασία.

TGI Fridays™: To πιο fun χριστουγεννάτικο πνεύμα της Αθήνας

Με νέες χριστουγεννιάτικες γεύσεις σε ένα μεθυστικό γιορτινό σκηνικό μας υποδέχεται αυτές τις μέρες το TGI Fridays™, το γευστικό μας στέκι για 25 ολόκληρα χρόνια, που γιορτάζει την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου με Holiday Treats, αλλά και χριστουγεννιάτικα events σε όλα τα καταστήματά του.

Το cool fine dining του Δήμου Σαμουράκη στο "See/ds"

Από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του, ξεκινάει την προσωπική του πορεία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και πείθει.

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "ITALI.CO"

Το εστιατόριο-μπυραρία είναι η πρόσφατη άφιξη στα νότια που συνδυάζει την ιταλική κουζίνα με μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες draft.

"Κόλλιας" & "Ψαράκια και Θαλασσινά" γράφουν μαζί νέα σελίδα στη Γλυφάδα

Τα δύο δυνατά ονόματα της θαλασσινής γαστρονομίας εγκαινίασαν με δυναμισμό τη συνεργασία τους σ’ ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των νοτίων προαστίων.

Το "Pelagos" υποδέχεται τον Jan Konetzki

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ο πολυβραβευμένος σομελιέ ενισχύει ένα ξεχωριστό wine dinner του Luca Piscazzi.