Τα νέα αστέρια Michelin της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Στο Τολέδο πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη παρουσίαση των εστιατορικών επιλογών του οδηγού Michelin Ισπανίας και Πορτογαλίας 2023 σε μια έκδοση με "βροχή" νέων αστεριών.

Cocina Hermanos Torres” © Cocina Hermanos Torres

Ο νέος οδηγός Michelin Ισπανίας και Πορτογαλίας ανακοινώθηκε χθες και περιλαμβάνει 2 νέες προσθήκες εστιατορίων που έλαβαν την υψηλότερη διάκριση των 3 αστεριών, 3 που ανέβηκαν στην κατηγορία των 2 αστεριών και 34 που κέρδισαν το πρώτο τους αστέρι. Επιπλέον, οι επιθεωρητές πρόσθεσαν στις επιλογές τους 38 νέα εστιατόρια στην κατηγορία "Bib Gourmand", επιβραβεύοντας την καλή σχέση ποιότητας- τιμής στις προτάσεις τους ενώ για την "πράσινη" πρακτική λειτουργίας τους επιβραβεύτηκαν 14 εστιατόρια λαμβάνοντας τη διάκριση του "Πράσινου αστεριού".

Συνολικά, ο Οδηγός 2023 παρουσιάζει 1.401 εστιατόρια σε όλη την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Πριγκιπάτο της Ανδόρας. Μεταξύ αυτών, 13 διαθέτουν τρία αστέρια, 41 έχουν δύο αστέρια, 235 συνολικά βραβεύονται με ένα αστέρι και 281 λαμβάνουν ένα Bib Gourmand. Τα "Atrio" και "Cocina Hermanos Torres" είναι τα εστιατόρια που έλαβαν την υπέρτατη διάκριση, ενώ τα "Deessa", "Pepe Vieira" και "El Rincón by Juan Carlos" συγκαταλέγονται στα 41 εστιατόρια του Οδηγού που "αξίζουν μια παράκαμψη", 7 από τα οποία βρίσκονται στην Πορτογαλία και 34 στην Ισπανία. Όσον αφορά την κατηγορία του ενός αστεριού, ήταν σαφώς μια σπουδαία χρονιά αφού η Ισπανία εξακολουθεί να αναπτύσσεται γαστρονομικά και μπορεί να υπερηφανεύεται για 29 νέα εστιατόρια που βρίσκονται σε όλη τη χερσόνησο και τα δύο αρχιπελάγη της. Στο μεταξύ, την πορτογαλική γαστρονομική σκηνή φωτίζουν με ένα αστέρι Michelin 5 νέα εστιατόρια.

Η αειφόρος γαστρονομία συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο με 14 νέα πράσινα αστέρια Michelin. Φέτος οι επιθεωρητές απένειμαν 13 εξ αυτών στην Ισπανία και 1 στην Πορτογαλία, ανεβάζοντας σε 42 τον αριθμό των εστιατορίων του συγκεκριμένου Οδηγού που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση ενώ με "Bib Gourmand" βραβεύτηκαν 38 νέες προτάσεις (31 στην Ισπανία και 7 στην Πορτογαλία). Απονεμήθηκαν επίσης τρία ειδικά βραβεία: "Young Chef", "Mentor Chef" και "Σέρβις": το "Βραβείο Michelin Young Chef Award 2023" απέσπασε ο 31 ετών Cristóbal Muñoz (Ambivium), που έχει εκπαιδευτεί δίπλα σε διάσημους σεφ όπως ο Francis Paniego, ο Dani García και ο Paco Pérez και, όπως περιγράφει ο Michelin, "αναζητά την τέλεια αρμονία μεταξύ φαγητού και ποτών, σε μια δημιουργική και καινοτόμο κουζίνα που δεν ξεχνά τις ρίζες της". Το "Βραβείο Michelin Chef-Mentor 2023" απονεμήθηκε στον Joan Roca (εστιατόριο "El Celler de Can Roca"), που μαζί με τα αδέλφια του Jordi και Josep, μετέτρεψε το τριάστερο εστιατόριο (και με πράσινο αστέρι Michelin), σε ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Πρόκειται για αναγνώριση του έργου του για την εκπαίδευση πολλών γενεών σεφ αφού όσοι θήτευσαν στο "El Celler de Can Roca" έχουν γίνει μάρτυρες της αγάπης του για το επάγγελμα και, δουλεύοντας στενά μαζί του, έμαθαν τόσο τις πιο πρωτοποριακές τεχνικές όσο και τις αξίες της αφοσίωσης. Τέλος, το βραβείο "Σέρβις Michelin 2023" απονεμήθηκε στον Toni Gerez (εστιατόριο "Castell Peralada", 1 αστέρι Michelin) ως αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς του ως διευθυντής του εστιατορίου και σομελιέ. 

Η επιλογή των εστιατορίων του οδηγού Michelin 2024 θα παρουσιαστεί σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, μία στην Ισπανία και μία στην Πορτογαλία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.