Αρμονίες στην αναρχία του "Line Athens"

Στο Nο 31 των World's 50 Best Bars και στο ανατρεπτικό του concept το εντελώς ιδιαίτερο απόσταγμα O/Purist γράφει σενάρια γευστικής αρμονίας.

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 9 © Λεωνίδας Τούμπανος

Το μυαλό μου ταξιδεύει με κινηματογραφική ταχύτητα έτσι όπως στέκομαι μπροστά στο μονόλιθο του "Line", που είναι εμπνευσμένος από τo περίφημο "2001: Οδύσσεια του Διαστήματος". Σ’ αυτό το τόσο προχώ, μοναδικό "wine" bar στα Κάτω Πετράλωνα (Αγαθοδαίμονος 37) συντελούνται κυριολεκτικά και μεταφορικά ζυμώσεις που δημιουργούν καινοφανή ποτά, σ’ αυτό το workshop in progress διαρκείας. Είμαι περιστοιχισμένος από μικρές δεξαμενές ζυμώσεων όπου δημιουργούνται πρωτοφανέρωτα κρασιά από φρούτα διαφορετικά των σταφυλιών και από μια συλλογή high tech αξεσουάρ (αποστακτήρας κενού, thermomix, κορεάτικη γάστρα Ocoo κ.ά.), τα νέα σέικερ των bartenders δηλαδή, σ’ ένα χώρο άκρως πειραματικό, που δουλεύει έξω απ το κουτί με τη μέθοδο της αναρχίας, όπως λέει το μότο του "Line". Το κέλυφος που το φιλοξενεί έχει μια μαγική βιομηχανική αύρα, παλιό εργοστάσιο που το γνωρίσαμε σαν ειδικό εκθεσιακό χώρο της γκαλερί Ζουμπουλάκη και είναι ιδανικό για να ξεδιπλωθούν τα σχέδια των δημιουργών του, Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη του "Clumsies" και Δημήτρη Νταφόπουλου της "Three Cents". 

Line Athens

Όλη αυτή η ανατρεπτική νοοτροπία που επικρατεί, δίνοντας έμφαση σε αναπάντεχα υλικά, ανορθόδοξες παρασκευές και ευφάνταστους συνδυασμούς, είναι το τέλειο πλαίσιο για το O/Purist, το ελληνικό απόσταγμα που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία δέκα κορυφαίων Ελλήνων bartenders. Εμπνέεται μεν από το τσίπουρο, με το αλκοόλ του να προέρχεται από την απόσταξη σταφυλιών (Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ugni Blanc), αλλά στη συνέχεια υιοθετεί τη λογική του τζιν με συναπόσταξη πολλών διαφορετικών φρούτων και βοτάνων. Ανάμεσα τώρα σε νεωτεριστικά "κρασιά" από φρούτα, microbeers, κλασικά κοκτέιλ με πολλά twists, ωραία προζυμένια ψωμιά και μια διάχυτη no waste αειφόρα λειτουργία, ο βραβευμένος σεφ Παύλος Κυριάκης προτείνει μια κουζίνα ζωηρή, με τη λογική του bar food και της μοιρασιάς. 

Must taste

O/Purist

Opurist

Πικάντικο απόσταγμα που μοσχοβολάει εσπεριδοειδή, εμπνέεται από το τσίπουρο, αλλά στη δεύτερη απόσταξή του συναποστάσσεται με κρεμμύδια, κούμαρα, μύρτιλα, γκόρτσο, κυδώνια, λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, χαρούπια, αρμπαρόριζα, ρίζα αγγελικής και μάραθο. Εξαιρετική βάση για κοκτέιλ.

O/Purist Gimlet - Λαχανοντολμάς

Opurist

Ο αποδομημένος λαχανοντολμάς εμφανίζεται σαν ταρτάρ με διαβολεμένα νόστιμο umami και ένα εξαιρετικό αφρό αβγολέμονο. Αυτό το σπέσιαλ Gimlet ντύνει κάθε μπουκιά με τη γλυκόξινη δύναμή του και την ελαφριά επίγευση μπλε τυριού.

O/Purist Pisco Sour - Πανσέτα 

Opurist

Αυτή η εξαιρετικά ισορροπημένη, κομψή και έντονα φρουτώδης παραλλαγή του αγαπημένου κοκτέιλ, ταιριάζει χέρι-γάντι μ’ ένα σάντουιτς σε μπριός με κρούστα από μαγιά και σησαμέλαιο γεμισμένο με σιγοψημένη πανσέτα με τραγανή και καραμελωμένη πέτσα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Line Athens

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.