Τα πιο ντηζαϊνάτα εστιατόρια του κόσμου

Από κρεμαστά δάση εσωτερικού χώρου και την αρχιτεκτονική μετάφραση εκπληκτικών instagramικών τοπίων μέχρι βιοφιλικούς σκελετούς ψαριών και φωτεινά νήματα της Αριάδνης, ιδού μερικά από τα εντυπωσιακότερα εστιατόρια στην Υφήλιο για το 2022.

Delta

Είναι φορές λοιπόν που μια έξοδος σε εστιατόριο μεταμορφώνεται σε μια μαγική, μοναδική  αισθητική εμπειρία. Άλλοτε είναι εξαιρετικό ,πρωτόγνωρο το φαγητό, άλλοτε την πρωτοκαθεδρία παίρνει το ντεκόρ και το ντηζάιν δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που σε στέλνει …. Σε ονειρεμένους συναισθητικούς ουρανούς, σε υλοποιημένα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σε παλάτια αλλοτινών εποχών οι αρχιτέκτονες και οι ντηζάινερ ακονίζουν τη δημιουργικότητά τους και σχεδιάζουν χώρους που εξάπτουν την ευζωία. Ο αναγνωρισμένος θεσμός των Τhe Restaurant and Bar Design Awards επιβραβεύει από το 2010 τα πιο ξεχωριστά δημιουργήματα επιστρατεύοντας influential προσωπικότητες  από τους χώρους του ντηζάιν, της φιλοξενίας και του lifestyle που κρίνουν εστιατόρια και μπαρ της υφηλίου. Φέτος ξεχώρισαν 39 χώρους ανάμεσα σε 1220 από 66 χώρες του κόσμου.  Και ιδού…

1111 Ones Restaurant & Lounge
"1111 Ones Restaurant & Lounge"

Ξεκινάμε από το κορυφαίο βραβείο εστιατορίου στην υφήλιο που το κέρδισε δικαίως το απίθανο "1111 Ones Restaurant & Lounge" στο Χονγκ – Κονγκ. Οι εκπληκτικές του καμπύλες διυλίζουν στο χρώμα της terracotta το μοναδικό και τόσο instagramικό Φαράγγι της Αντιλόπης στην Αριζόνα και ο ντηζάινερ Myron Kwan του M.R. Studio δημιουργεί μια αίσθηση καμπυλωτής ηρεμίας απελευθερωμένος από τις συμβάσεις. Το ίδιο κάνει και ο  σεφ Will Leung πριμοδοτώντας τα τοπικά υλικά και παίρνοντας ιδέες για το food styling από υπέροχες φωτογραφίες τοπίου του βραβευμένου Kelvin Yuen. Οι έννοιες διαίσθηση, ραφινάρισμα, εκπλήρωση, εκφράζουν τη δημιουργική διαδικασία και την υλοποίηση αυτού του αντισυμβατικού σχεδιασμού. Ανάμεσα στα βραβεία υπάρχουν 3 που παρουσιάζουν άμεσο γαλανόλευκο ενδιαφέρον. Πρώτο απ΄ όλα λοιπόν ξεκινάμε με το εστιατόριο που διακρίθηκε στην απίστευτη κατηγορία "In Another Space” ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκά ρεστοράν από Παρίσι , Λονδίνο, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Μαδρίτη. Δεν είναι άλλο από το "Delta" στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2άστερος θαυμαστός καινούργιος γαστρονομικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας, όπου το Kois Associated Architects δημιούργησε το ονειρικό καλλιτεχνικό σκηνικό του κρεμαστού δάσους των φίκων και το καταπληκτικό γλυπτό sci-fi μπαρ από μπρούτζο των Βουκένα-Πετρίδη.

Hiro Bay
"Hiro Bay"

Στην ιστορική Οδησσό της Ουκρανίας το "Nikos Greek Bistro" εντυπωσιάζει με τον δραματικό πολυεπίπεδο "ουρανό" του όλο φυλλόδεντρα από διάφορες πέτρες που σε προτρέπουν να αγγίξεις την πυκνή φυλλωσιά τους και να ανακαλύψεις τα μυστικά της. Κέρδισε το βραβείο  Europe Cafe με το καλύτερο ντηζάιν εσωτερικού χώρου σχεδιασμένο από το Belenko Design. Το "Imperfecto" στην Ουάσινγκτον ονομάστηκε το πιο όμορφο εστιατόριο της Αμερικής κερδίζοντας το βραβείο Americas Surface Interiors σχεδιασμένο από το ελληνο-σουηδικό OOAK Architects. Η Μαρία Παπαφίγκου σχεδίασε ένα κομψό χώρο σύγχρονο αλλά με πολλά κλασσικά στοιχεία εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο και μαζί με τον φωτογράφο και art director Γιώργο Κορδάκη σχεδίασαν ένα πούπλευρο χώρο (μπαρ, εστιατόριο, chef’s table) όλο ντεκό δύναμη.

Imperfecto
"Imperfecto"

Από τα υπόλοιπα βραβεία τώρα ξεχωρίσαμε κάποια που δείχνουν το εύρος της γκάμας του σύγχρονου σχεδιασμού. Το "Hiro Bay" στο Βουκουρέστι κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία "Alfresco & Biophilic Design” εκπλήσσοντας με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική που σχεδίασε το ρουμάνικο studio Metropolis Architecture. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που επιπλέει στο κανάλι του Πάρκου του Βασιληά Μιχαήλ και που η δομή του το κάνει να μοιάζει με σκελετό τεράστιου ψαριού φτιαγμένον σαν ένα γλυπτό από κρεμαστές ξύλινες αψίδες γεμάτον φυσικές ίνες και φυτά.

Casa Silencio
"Casa Silencio"

Το βραβείο "Καλύτερου Φωτισμού" κέρδισε το "God of Teppanyaki" στο Χονγκ – Κονγκ. Ανάμεσα σε σκοτεινές αποχρώσεις και φωτεινούς τονισμούς που ταιριάζουν όπως το sashimi με το wasabi μεταφέρεσαι στην ατμόσφαιρα της Ιαπωνίας σ ένα λαβύρινθο από πριβέ δωμάτια φαγητού , sake και sushi bar, αίθουσες γευσιγνωσίας κρασιού και sake. Ο δυναμικός tailored made ατμοσφαιρικός φωτισμός καταφέρνει να ενοποιεί την εικόνα του χώρου σαν το νήμα της Αριάδνης και να δείχνει το δρόμο στους φιλοξενούμενους αυτού του μυστηριώδους χώρου. Για φανταστείτε ένα ατμοσφαιρικό ρεστοράν μέσα σ έναν παληό ιστορικό ναό τώρα. Δύσκολο να το σκεφτείς να συμβαίνει στην Ελλάδα, στον υπόλοιπο κόσμο όμως δεν είναι σπάνιο. Το εστιατόριο "Kuansan Town" φιλοξενείται μέσα στον ταοϊστικό ναό του Qingyang Palace στην πόλη Chengdu στην Κίνα, και το πρότζεκτ που σχεδίασαν οι MUDA- Architect προσθέτει στον ξύλινο σκελετό του παληού κτιρίου σπιράλ σκάλες από κόκκινο γυαλί σε πολύ καμπύλες, οργανικές φόρμες που μιμούνται τη φύση. Εντυπωσιακό το κοντράστ παληού - νέου και παγκόσμιο βραβείο Heritage Building. Το βραβείο Αειφορίας πήγε στο Μεξικό και στο εστιατόριο "Casa Silencio" του ομώνυμου ξενοδοχείου στην Xaaga καταφέρνοντας να συνδυάσει αβάν - γκαρντ σχεδιασμό με eco-friendly κόνσεπτ. Γήινη ρουστίκ αύρα, ξύλο και τούβλο , σ αυτό το χώρο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την παραδοσιακή παραγωγή του mescal και χειροκρότημα για το Taller de Arquitectura Contextual La Turbia που το σχεδίασε.

.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.