Κάτι "τρέχει" με τα ζαχαροπλαστεία

Η Managing Director της «La Liste», Helene Pietrini, μιλά στο «α» για το παρόν και το μέλλον της ζαχαροπλαστικής με αφορμή την πρώτη διεθνή λίστα – οδηγό για ζαχαροπλαστεία.

Greek pastries

Ζαχαροπλαστεία νέας γενιάς, dessert pastries και café με έμφαση στο καλό γλυκό τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ανεβαίνουν σταθερά στις προτιμήσεις των φίλων της γαστρονομίας διεθνώς. Δεδομένου αυτού δεν αποτελεί έπληξη το ότι τον περασμένο μήνα, στο καθιερωμένο ετήσιο Garden Party της ομάδας της "La Liste", που πραγματοποιήθηκε στο La Maison de l'Amérique Latine στο Παρίσι, ανακοινώθηκε μια νέα -και η πρώτη στο είδος της παγκοσμίως- λίστα που περιλαμβάνει 700 σημεία σε 60 χώρες που προτείνονται για την ποιότητα των γλυκών που προσφέρουν, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ανανεωμένης εφαρμογής της La Liste για κινητά.

Σημειωτέον, η La Liste συγκεντρώνει 30.000 -και πλέον- εστιατόρια από τα οποία μόνο τα κορυφαία 1.000 βαθμολογούνται και εντάσσονται σε μία λίστα που προκύπτει με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου και αρκετού φιλτραρίσματος πληροφοριών από έγκριτα διεθνή μέσα με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Στην ίδια λογική κινείται και η νέα λίστα με τα πιο αξιόλογα ζαχαροπλαστεία διεθνώς, με την προοπτική ανάδειξης της δουλειάς των ζαχαροπλαστών και ώθησης του χώρου που εκπροσωπούν, κανένα όμως από αυτά προς το παρόν δεν έχει βαθμολογηθεί. Ο κορυφαίος Γάλλος patissier Pierre Hermé μάλιστα, σχολιάζοντας την άρτι αφιχθείσα αυτή λίστα, επιβεβαιώνει την άνοδο της ζαχαροπλαστικής στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή επισημαίνοντας ότι όντως κερδίζει έδαφος και ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Παρίσι, αναζητούν καλά ζαχαροπλαστεία με τη ίδια συχνότητα που αναζητούν καλά εστιατόρια, κάτι που δεν ίσχυε πριν από μερικά χρόνια. "Δεν υπάρχει κάποιος παγκόσμιος οδηγός για ζαχαροπλαστεία, κάτι που αν το καλοσκεφτείς, είναι "τρελό", οπότε βρήκαμε χώρο για να λανσάρουμε μια καινοτόμο ιδέα που αφενός θα διευκολύνει τον ταξιδιώτη αλλά επί της ουσίας είναι μια σημαντική αναγνώριση για τους ζαχαροπλάστες", μου λέει η Helene Pietrini, Managing Director της "La Liste", στο ξεκίνημα της κουβέντας μας.

"Δεν είναι κάτι νέο η στροφή του ενδιαφέροντος προς τη ζαχαροπλαστική που είναι πολύ της μόδας τελευταία, όχι όμως επειδή τα γλυκά είναι ινσταγκραμικά αλλά γιατί όσοι ασχολούνται με τη γαστρονομία, foodies, γκουρμέ ταξιδιώτες ή δημοσιογράφοι γεύσης, στις εξερευνήσεις τους συμπεριλαμβάνουν τα πάντα, όχι μόνο εστιατόρια, στο πλαίσιο μιας πιο ολιστικής γνωριμίας με τη γαστρονομία ενός τόπου. Δεν σταματούν λοιπόν μόνο σε εστιατόρια για γεύμα αλλά και σε αρτοποιεία, café, ζαχαροπλαστεία, σημεία για πρωινό ή "afternoon tea", γεμίζοντας τη μέρα τους με στάσεις ποικιλόμορφου γαστρονομικού χαρακτήρα. Η δημιουργία λοιπόν αυτής της λίστας έρχεται να συμπληρώσει την εστιατορική "La Liste” και αποσκοπεί μέσω της εφαρμογής "La Liste app" να τους καθοδηγήσει σε μερικούς από τους καλύτερους προορισμούς όπου η ζαχαροπλαστική έχει τον πρώτο λόγο. Η δέσμευση εξάλλου των pastry chefs στην τέχνη τους είναι εξίσου ισχυρή με αυτή των μαγείρων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του εστιατορίου ανοίγοντας ζαχαροπλαστεία υψηλών προδιαγραφών όπου ξεδιπλώνουν φρέσκες ιδέες σε νέα concept. "Afternoon tea" χώροι ξενοδοχείων, boutique ζαχαροπλαστεία ή ακόμα και επιλεγμένα "click & collect" σημεία είναι μερικές μόνο περιπτώσεις και δεδομένου του ότι ο κόσμος των γλυκών επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, διόλου απίθανο να δούμε και περισσότερα εξειδικευμένα στα επιδόρπια εστιατόρια (dessert restaurants). Μπορεί προς το παρόν να μην είναι πολλά αλλά δεν παύουν να αποτελούν μέρος μιας ανερχόμενης και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αβάν γκαρντ τάσης που "θολώνει" τα σύνορα ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό ενισχύοντας την αντίληψη που θέλει τους pastry chefs να εμπνέονται από τους σεφ και αντίστροφα."

Κάπου εδώ την ρωτώ για το αν και πόσο "αδικημένους" θεωρεί τους ζαχαροπλάστες: "Νομίζω ότι κάποτε μάλλον ήταν γιατί στα περισσότερα εστιατόρια, μετά το κρέας δεν υπήρχε περιθώριο για επιδόρπιο. Ωστόσο, (στα καλά εστιατόρια) πλέον διατηρούνται οι ισορροπίες ανάμεσα στα στάδια των μενού, αφήνοντας χώρο απόλαυσης και για το γλυκό κομμάτι, που δεν είναι τόσο γλυκό αφού τα επιδόρπια περιέχουν μετρημένη ζάχαρη και είναι πιο ανάλαφρα. Ο pastry chef είναι ένας από τους πυλώνες της κουζίνας γι’ αυτό και τον βλέπουμε να βγαίνει στη σάλα για να χαιρετήσει τους θαμώνες σχεδόν εξίσου συχνά με τον σεφ. Το ενδιαφέρον για την γλυκιά του τέχνη κλιμακώνεται, ο κόσμος θέλει να μάθει περισσότερα για τον επίλογο του γεύματος και το δημιουργό του."

Κεντρική φωτογραφία: Γλυκά από το "Ourse" και το "Souit".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέα πλάνα για τον Θάνο Στασινό

Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει τον σεφ σε νέα πόστα, ρόλο συμβουλευτικό αλλά και ενεργό στην κουζίνα, αλλά και με δικό του χώρο στα σκαριά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
02/12/2022

"Τρεις λαλούν": Vegan κουζίνα με ουσία

Ένα ακόμα πόστο, στο Γκάζι, που προσφέρει μια αξιόλογη γκάμα προτάσεων για κάθε ώρα της ημέρας, αποδεικνύει ότι η αυστηρά χορτοφαγική κουζίνα πέρα από ιδεολογικό έχει και γευστικό ενδιαφέρον.

Sushimou

Για να απολαύσεις τη χάρη εξαιρετικών ψαριών, ο Αντώνης Δρακουλαράκος κεντάει sashimi και nigiri σε ένα αμίμητο one man show.

Ρέθυμνο: Μια ιστορία οίνου και γαστρονομικού πλούτου

Με αγροτικά project που προσεγγίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά και διαμαντάκια της κρητικής γης που διεκδικούν θέση στις καρδιές και τα πιάτα μας, το τοπίο του Ρεθύμνου γίνεται ολοένα πιο ελκυστικό.

Αν ο foodie δεν πάει στον σεφ, πάει o σεφ στον foodie…

Γιατί οι σεφ "ξεσπιτώνονται" μαγειρεύοντας ως φιλοξενούμενοι σε κανονικές ή αυτοσχέδιες ενίοτε κουζίνες; Βρεθήκαμε σε μια σειρά γαστρονομικά happening στο εξωτερικό και καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για την αμεσότητα κουζίνας-σάλας που θέλει τους μάγειρες να βγαίνουν από το "καβούκι" τους.

Casserole

Ένα χαριτωμένο ελληνικό μπιστρό στην ευρύτερη διοίκηση πρωτευούσης, που θα έλεγαν κι οι παλιότεροι, είναι από τις καλύτερες προτάσεις στην πέρα ανατολική πλευρά των Αθηνών.

Θamõn

Ένα cool και στιλάτο μικρό ρεστοράν συντονίζει εδώ και λίγους μήνες τα Γιάννενα στους ρυθμούς μιας "γαλανόλευκης" μπιστρονομίας, ιδιαίτερα γοητευτικής και καλοβαλμένης.