EU Rice: Υπάρχει ελληνικό ρύζι και το θέλουμε (περισσότερο)

eurice5

Σίγουρα δεν τους βλέπεις παντού όπως τις ελιές. Ούτε είναι διάσπαρτοι και στα πιο άνυδρα μέρη σαν τις συκιές. Εκτός του ραντάρ των περισσοτέρων Ελλήνων και σε μειονεκτική θέση στην καθημερινή του διατροφή, το ρύζι που παράγεται στους πολλούς ορυζώνες της χώρας μας εξάγεται κατά 80% σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Και κάπου εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα που θα τα απαντήσουμε με την βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος "EU RICE – Balance in Nature", που υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ της Βαλένθια, σε συνεργασία με την NOVACERT. Άλλωστε ο στόχος του EU RICE είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών, σε σχέση με την ασφάλεια και την ποιότητα της καλλιέργειας του ρυζιού σε Ελλάδα και Ισπανία.

eurice1

Μα που υπάρχουν ορυζώνες στην Ελλάδα;

Μονάχα ιστορικά να το δει κανείς, η συστηματική καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν εισήχθη ως μία καινοτόμα καλλιέργεια, με την ιδιότητα να "ξεπλένει" το έδαφος και να βελτιώνει την ποιότητά του. Έκτοτε, το ελληνικό ρύζι διατηρεί δυναμική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Όσο για τους ορυζώνες, αυτοί βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στο Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, αλλά και στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Σπερχειού και Έβρου. Σήμερα το 70% καλλιεργείται στη δυτική Θεσσαλονίκη μεταξύ 240.000 – 280.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Χαλάστρας, γεγονός που το καθιστά ένα αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία. 

Και τι είδους ρύζι καλλιεργείται; 

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως οι μεσόσπερμες ποικιλίες τύπου Japonica, όπως Ronaldo, Carolina και Gloria CL, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στο κλίμα της Ελλάδας. Γενικά, το ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα έχει κόκκο σχήματος οβάλ, που "κλειδώνει" την υγρασία όταν μαγειρεύεται. Σχετικά με την κατηγοριοποίηση των τύπων ρυζιών, αυτή βρίσκεται σε διαδικασία θέσπισης.  

eurice3

Άραγε πόσο ρύζι καταναλώνουν οι Έλληνες σε σχέση με άλλους λαούς;

Όχι πολύ! Οι Έλληνες τρώνε 4 κιλά ρύζι το χρόνο όταν οι γείτονες Ιταλοί καταναλώνουν 8 και στις χώρες της Μέσης Ανατολής 14! Εύλογα, λοιπόν, το ελληνικό ρύζι εξάγεται σε ποσοστό 80% σε τρίτες χώρες αλλά και στην Ε.Ε. Παρότι είναι ένα κερδοφόρο προϊόν που έχει προοπτική και μέλλον, δεν έχει αποκτήσει ακόμη την δική του ταυτότητα στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα το ελληνικό καταναλωτικό κοινό δείχνει να συγκινείται περισσότερο με άλλου τύπου υδατάνθρακες, με σήμα- κατατεθέν τα ζυμαρικά και τις πατάτες, και λιγότερο με το ρύζι. Ωστόσο, το ρύζι αποτελεί ιδανικότερη τροφή για όλες τις ηλικίες, καθώς δεν περιέχει λίπος, νάτριο ή γλουτένη.

eurice2

Κατά πόσο η γαστρονομία μας εστιάζει στο ρύζι;

Η γρήγορη απάντηση ακούει στο όνομα γεμιστά! Σύμφωνα με τη δημοφιλή σεφ και food ambassador του προγράμματος EU RICE Ντίνα Νικολάου "Τα γεμιστά είναι αυτή η κατηγορία που μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του ελληνικού ρυζιού, γιατί εκτός από τις ντομάτες και τις πιπεριές, γεμιστά μπορεί να είναι και τα θαλασσινά (καλαμάρια, μύδια), το κρέας (ρολό κτλ.) αλλά και γλυκίσματα τα οποία σαν βάση και συστατικά έχουν το ρύζι". Κάπως έτσι και μέσα από διαφορετικές δράσεις, master class με πρωτότυπες συνταγές, τα σεμινάρια, τις live μαγειρικές σε εκθέσεις όπως στη ΔΕΘ, το ελληνικό ρύζι διεκδικεί τη θέση του στο γαστρονομικό καλειδοσκόπιο της Ελλάδας. Βασικό πλεονέκτημα του είναι ότι στο μαγείρεμα διατηρείται η σπυρωτή μορφή, ενώ ταυτόχρονα παραμένει η κρεμώδης και βελούδινη υφή του, και γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε πιάτα με γεμιστά, όπως ντομάτες, καλαμαράκια, πιπεριές και κολοκυθάκια.

Μάθετε περισσότερα για το περισσότερα για το "EU RICE – Balance in Nature" στα sustainablerice.eu, στο Facebook και το Youtube.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.