"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.

Σαρδελάκι © Λεωνίδας Τούμπανος

Το ψαροφαγικό πόστο-σημείο αναφοράς στα νότια παίζει σταθερά εδώ και χρόνια με δυνατά χαρτιά τη μαγευτική θέα προς τον Λαιμό και την πλάτη του Αστέρα, τη χαρούμενη εξοχικότητα και τις ποιοτικές, casual προτάσεις του βυθού, δίνοντας τη δυνατότητα για μια χαλαρή μεσημεριανή ή βραδινή έξοδο σε φιλικό περιβάλλον. Στο έμπα, οι φρέσκες ψαριές που φιγουράρουν στη βιτρίνα με τα μπλε καβούρια, τις γαρίδες, τις γλώσσες, τις τσιπούρες και τα φαγκριά, είναι ενδεικτικές της "ιωδιούχας" ταυτότητάς του μαγαζιού, ενώ η ευρύχωρη βεράντα που φιλοξενεί παρέες όλων των ηλικιών είναι ένας καλός λόγος για ένα "σκαστό" πρώτο χαμόγελο, αφού εκπέμπει μια πολύ ευχάριστη αύρα. 

Σαρδελάκι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι προτάσεις, σε πλήρη σύμπτωση με το όνομα του μαγαζιού, περιλαμβάνουν εύρος ψαριών και θαλασσινών, ενώ οι πρόσθετες αρτυματικές πινελιές σε κάθε πιάτο είναι πολύ διακριτικές, λεπτομέρεια σημαντική για την ανάδειξη της καλής πρώτης ύλης, "του πιο δύσκολου γρίφου που πρέπει να λύσουν", όπως μου τονίζει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Κιρμιζόγλου, ο οποίος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Στο πάσο, ψάρια και θαλασσινά από τα ελληνικά στην πλειονότητά τους νερά μεταφράζονται σε απαλό μαγειρικό χάδι που μοσχοβολά ιώδιο με το αέρινα τηγανισμένο γαυράκι και το μαριναρισμένο βραστό χταποδάκι να δίνουν τον τόνο στις μεζεδοκατανύξεις, σιγοντάροντας τις βούτες στην καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την ήπια καυτερή τυροσαλάτα και τη θρακιώτικη καρυδάτη σκορδαλιά. Δεν λείπουν τα καπνιστά ψάρια, όπως η λακέρδα και το χέλι, ιδανικό ταίρι για το τσίπουρο, αρκετά πιάτα ημέρας, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις ζυμαρικών νοτισμένες με τη γλύκα του ιωδίου. Από τις νέες αξιόλογες αφίξεις, ο ξινός τραχανάς με καπνιστό χέλι, σε κερδίζει με τη στακάτη, ευγενώς ρουστίκ γεύση και υφή του. Κατεβαίνοντας ακριβώς κάτω από την κεντρική σάλα, το "Σαρδελάκι… με θέα privé", που λειτουργεί αποκλειστικά με κρατήσεις, προσφέρει πιο προσεγμένη εκδοχή της κλασικής θαλασσοφαγίας σε ελάχιστα τραπέζια στημένα στη χερσόνησο δίπλα στο κύμα, στο ιστορικό εγκαταλειμμένο πυροβολείο πάνω στα βράχια. Την εμπειρία συμπληρώνει μια λίστα από συλλεκτικές αλλά και εμπορικές ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, η οποία ανανεώνεται τακτικά.

(+) Η εμπειρία της privé εκδοχής είναι ενδιαφέρουσα προσθήκη, που ολοκληρώνει το ήδη υψηλό αλλά προσιτό προφίλ του μαγαζιού.
(-) Το μαριναρισμένο χταποδάκι χρειαζόταν μια ελάχιστη επιπλέον ξιδάτη προσθήκη για να είναι λιγότερο "επίπεδο".

Περισσότερες πληροφορίες

Σαρδελάκι... με Θέα

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/12/2025

Τα Taco Bell πάνε και Πανόρμου

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, το νέο κατάστημα στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 73 ξεκινά τη λειτουργία του, φέρνοντας την αναγνωρίσιμη αισθητική και το μενού του brand σε μία ακόμη γειτονιά της πόλης.

Sunday Brunch στο "ORA": Η πιο εκλεπτυσμένη Κυριακάτικη συνήθεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Στο "One&Only Aesthesis", εκεί όπου η θάλασσα γίνεται καμβάς πολυτέλειας, οι Κυριακές αποκτούν δικό τους ρυθμό.

"Focal": Ρεβεγιόν με φόντο την Ακρόπολη

Για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κομψό rooftop εστιατόριο του ριζικά ανανεωμένου ξενοδοχείου "Electra Rhythm Athens", του ομίλου "Electra Hotels and Resorts", ανοίγει τις πόρτες του προσφέροντας ραφιναρισμένες γεύσεις με τη φινέτσα που αρμόζει στο πνεύμα των ημερών.

Στο Libertine Drinkery ζει ο μικρόκοσμος μιας γειτονιάς

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι που μας μαθαίνει τι σημαίνει all-day φιλοξενία.

"Meliá Athens": Ρεβεγιόν με γαστρονομία πολλών αστέρων

Σε "Sky Lounge Rooftop Bar" του "Meliá Athens", ο πολυβραβευμένο σεφ Έκτορας Μποτρίνι υπογράφει δύο εορταστικά μενού που υμνούν τη χειμερινή εποχή με γήινες πινελιές, γευστική φινέτσα και τεχνική αρτιότητα.

"Humain": Εκεί όπου η θεατρικότητα συναντά το γιορτινό dégustation

Κατά τη διάρκεια των εορτών, το "Humain" παρουσιάζει ένα festive dégustation menu που σερβίρεται καθημερινά από τις 23/12 έως τις 3/1, μια χειμωνιάτικη αφήγηση σε πράξεις.