Στις "Αλυκές" της θαλασσινής νοστιμιάς

Νέα άφιξη στο Παλαιό Φάληρο από ανθρώπους με εμπειρία στο τερέν της ψαροφαγίας και καλοφτιαγμένες θαλασσινές γεύσεις για κάθε διάθεση.

alykes1

Όταν το ονομαστό θαλασσινό ρεστοράν του Παλαιού Φαλήρου "Μπουγιαμπές" ολοκλήρωσε τον κύκλο του, τα αδέρφια Βασίλης και Παναγιώτης Μάσσιος που θήτευσαν σε αυτό για περίπου 25 χρόνια αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να δημιουργήσουν μαζί με τον ανιψιό τους, Γιάννη Λιώλη, το δικό τους εστιατόριο. Κάπως έτσι, οι "Αλυκές" γεννήθηκαν πριν δυο μήνες σε ένα κάθετο στενό της Ζησιμοπούλου, πολύ κοντά στην παλιά τους έδρα. Ο χώρος, γωνιακός και φωτεινός, ξεδιπλώνει τη δράση στη στεγασμένη εξωτερική βεράντα που είναι διακοσμημένη σε ύφος μοντέρνας ταβέρνας, με λευκά τραπεζοκαθίσματα και φωτιστικά-κιούρτους, αλλά και στην κύρια σάλα που παραπέμπει σε εστιατόριο ψαριού με μεγάλες καλοστρωμένες ροτόντες και τραπέζια με διπλά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, ενυδρεία και ναυτικούς χάρτες στους τοίχους.

alykes2

Αυτή η έξυπνη συνύπαρξη του χαλαρού και του πιο επίσημου βρίσκει τη συνέχεια της και στον κατάλογο που σου επιτρέπει να κινηθείς ανάλογα με τη διάθεση σου, είτε ακολουθώντας την οδό του θαλασσινού τσιμπολογήματος είτε βουτώντας στα πιο βαθιά νερά της ψαροφαγίας. Σε κάθε περίπτωση το ξεκίνημα αξίζει να έχει τη γεύση της μπουγιαμπέσας που έρχεται άκρως ορεκτική και σαφρανάτη, αποτίνοντας φόρο τιμής στο παλιό μαγαζί. Ο ντάκος θαλασσινών με γαύρο ξιδάτο, χταποδάκι, γαρίδα και ωραίο λευκό ταραμά επάνω σε "χώμα" από χοντροσπασμένη κριθαροκουλούρα είναι σπεσιαλιτέ sui generis, δροσιστική και απολαυστική. Τα όστρακα ημέρας, κυδώνια και γυαλιστερές στην περίπτωση μας, ήρθαν πάνω σε τριμμένο πάγο και μας χάρισαν σε κάθε μπουκιά την ωμή θαλασσινή τους γλύκα. 

alykes3

Το τηγάνι, από το μαριδάκι και τις γαριδούλες ως την καραβιδόψυχα, μεταχειρίζεται την πρώτη ύλη με γνώση (τραγανή και χρυσαφένια κρούστα, χυμώδες εσωτερικό), το ίδιο και η σχάρα. Το χταπόδι κατεβαίνει από πάνω της μαστιχωτό και νόστιμο, και σερβίρεται είτε σκέτο με λαδόξιδο, είτε στον κλασικό συνδυασμό με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια που αφρατεύεται όμως με μπόλικο καρότο χάνοντας έτσι τη χαρακτηριστική της γήινη γεύση. Από τις πολλές και διαφορετικές προτάσεις σε θαλασσινή pasta τιμήσαμε τα σωστά βρασμένα linguini με γαρίδες σε καλή μπισκ,  ενώ από τη σχάρα χαρήκαμε ακόμα μπαρμπούνια ζουμερά και με εκείνο το ερεθιστικό άρωμα που απελευθερώνει το σωστό ψήσιμο.

Αν αγαπάτε το μεγάλο ψάρι, αξίζει πάντως να ρίξετε μια ματιά στην ψαριέρα του μαγαζιού που γεμίζει καθημερινά με όλων των ειδών τα καλούδια που προμηθεύονται ως επί το πλείστον από συνεργαζόμενους ψαράδες και τους φημισμένους πάγκους του Ροκάκη, και θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε. Το γλυκό φινάλε είναι περιποιημένο, επιφυλάσσοντας από πορτοκαλόπιτα ελαφρώς στακάτη μέχρι ανατολίτικα σεκέρ παρέ μπουκιά και συχώριο. 

Κων/νου Παλαιολόγου 1, Π. Φάληρο, 2109888700, τιμή: € 30 – 45

( + ) Η φροντίδα στη λεπτομέρεια, από τα βάζα με φρέσκα λουλούδια στα τραπέζια ως το αξιόλογο δικό τους εμφιαλωμένο κρασί που φιγουράρει στην ενημερωμένη wine list με δημοφιλείς ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα και αρκετά αποστάγματα.

( - ) Το αλάτι ενίοτε ξεφεύγει και ειδικά στα τηγανιτά μικρόψαρα. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Alykes

Κων/νου Παλαιολόγου 1, Π. Φάληρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
05/11/2025

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.