"Burgal": Vegan burger στέκι με τη σφραγίδα του Alain Ducasse

Ο πολυμήχανος Γάλλος σεφ στρέφει τους προβολείς ξανά στην χορτοφαγία με τη δημιουργία καντίνας που λανσάρει vegan burger στην Place de la Bastille στο Παρίσι.

Vegan Burger Alain Ducasse ©Pierre Lucet Penato

Μετά το "Sapid", το εστιατόριο με προτάσεις βασισμένες σε φυτικά προϊόντα, η προσθήκη στην ατζέντα του σεφ των 21 αστεριών Michelin είναι αντίστοιχου σκεπτικού, με επίσης casual μανδύα. Τον πρώτο ρόλο εδώ έχει το burger στην vegan εκδοχή του χωρίς ίχνος τεχνητού υποκατάστατου αφού εξάλλου ο σεφ έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του απέναντι σε προϊόντα των οποίων η προέλευση δεν είναι φυσική: "είναι φυτικό αλλά δεν έχει καμία σχέση με απομίμηση κρέατος", επισημαίνει η ομάδα του. 

Το μείγμα στο μπιφτέκι της νέας παριζιάνικης καντίνας φτιάχνεται από κολοκύθι, φακές, κρεμμύδια, κινόα, καρότα και παστινάκη ενώ το ψωμί είναι επίσης vegan λογικής χωρίς βούτυρο, γάλα ή αυγά. Η δε συνταγή, είναι έμπνευση από δημιουργία του σεφ Romain Meder, στενού συνεργάτη του Ducasse, ενός ψητού ψωμιού από δημητριακά με λαχανικά, η οποία παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ "Taste of Paris" το 2019. Το πρόσφατο αλλά ήδη περιζήτητο "Burgal" ακομπανιάρει ποικιλία από παρελκόμενα όπως χαβιάρι μελιτζάνας, πικάντικη vegan μαγιονέζα και πίκλες, τσιπς λαχανικών ή αρακά και τη φόρμουλα ολοκληρώνει μια vegan μους σοκολάτας. 

Το κίνημα της χορτοφαγικής και αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής με τα παρακλάδια τους επεκτείνεται σε διεθνές επίπεδο με εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών να περιορίζουν ή ακόμα και να εξοστρακίζουν το κρέας από τα μενού τους. Ο Ντικάς είναι από τους πρώτους που λανσάρισε την "φυσική" αντίληψη της γαστρονομίας με την "Naturalite", στο εστιατόριο "Le Luis XV", και μπορεί να μην υποστηρίζει προϊόντα "κρέατος" που κατασκευάζονται in vitro ωστόσο δεν είναι λίγοι οι star chefs που τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης ανερχόμενης βιομηχανίας. Ηχηρά παραδείγματα, ο David Chang που συνεργάστηκε με την "Impossible Burger" και η Dominique Crenn που συμπεριέλαβε στο μενού της πιάτα που οργανοληπτικά θυμίζουν "κρέας", χωρίς όμως ίχνος ζωικής προέλευσης υλικών. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

24/10/2025

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

Τα αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ του George Calombaris στην Αθήνα

Ένας από τους διασημότερους Αυστραλούς σεφ έχει κυπριακές ρίζες και μεγάλη αγάπη για την πόλη. Ας δούμε τα μέρη που προτείνει στους followers του.