"Burgal": Vegan burger στέκι με τη σφραγίδα του Alain Ducasse

Ο πολυμήχανος Γάλλος σεφ στρέφει τους προβολείς ξανά στην χορτοφαγία με τη δημιουργία καντίνας που λανσάρει vegan burger στην Place de la Bastille στο Παρίσι.

Vegan Burger Alain Ducasse ©Pierre Lucet Penato

Μετά το "Sapid", το εστιατόριο με προτάσεις βασισμένες σε φυτικά προϊόντα, η προσθήκη στην ατζέντα του σεφ των 21 αστεριών Michelin είναι αντίστοιχου σκεπτικού, με επίσης casual μανδύα. Τον πρώτο ρόλο εδώ έχει το burger στην vegan εκδοχή του χωρίς ίχνος τεχνητού υποκατάστατου αφού εξάλλου ο σεφ έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του απέναντι σε προϊόντα των οποίων η προέλευση δεν είναι φυσική: "είναι φυτικό αλλά δεν έχει καμία σχέση με απομίμηση κρέατος", επισημαίνει η ομάδα του. 

Το μείγμα στο μπιφτέκι της νέας παριζιάνικης καντίνας φτιάχνεται από κολοκύθι, φακές, κρεμμύδια, κινόα, καρότα και παστινάκη ενώ το ψωμί είναι επίσης vegan λογικής χωρίς βούτυρο, γάλα ή αυγά. Η δε συνταγή, είναι έμπνευση από δημιουργία του σεφ Romain Meder, στενού συνεργάτη του Ducasse, ενός ψητού ψωμιού από δημητριακά με λαχανικά, η οποία παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ "Taste of Paris" το 2019. Το πρόσφατο αλλά ήδη περιζήτητο "Burgal" ακομπανιάρει ποικιλία από παρελκόμενα όπως χαβιάρι μελιτζάνας, πικάντικη vegan μαγιονέζα και πίκλες, τσιπς λαχανικών ή αρακά και τη φόρμουλα ολοκληρώνει μια vegan μους σοκολάτας. 

Το κίνημα της χορτοφαγικής και αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής με τα παρακλάδια τους επεκτείνεται σε διεθνές επίπεδο με εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών να περιορίζουν ή ακόμα και να εξοστρακίζουν το κρέας από τα μενού τους. Ο Ντικάς είναι από τους πρώτους που λανσάρισε την "φυσική" αντίληψη της γαστρονομίας με την "Naturalite", στο εστιατόριο "Le Luis XV", και μπορεί να μην υποστηρίζει προϊόντα "κρέατος" που κατασκευάζονται in vitro ωστόσο δεν είναι λίγοι οι star chefs που τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης ανερχόμενης βιομηχανίας. Ηχηρά παραδείγματα, ο David Chang που συνεργάστηκε με την "Impossible Burger" και η Dominique Crenn που συμπεριέλαβε στο μενού της πιάτα που οργανοληπτικά θυμίζουν "κρέας", χωρίς όμως ίχνος ζωικής προέλευσης υλικών. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.