Γιατί κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη βγάζουν το κρέας από το μενού τους;

Κορυφαίοι 3άστεροι σεφ καταργούν το κρέας από τα εστιατόριά τους, θέλοντας να μας εμπνεύσουν σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για να αποφύγουμε τις δραματικές επιπτώσεις της δραματικής αλλαγής.

Γιατί κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη βγάζουν το κρέας από το μενού τους;

Ε λοιπόν κάτι τρέχει στον πλανήτη, και η πανδημία με τα αλλεπάλληλα lockdown που προκάλεσε ήταν ο καταλύτης. Μακραίνει συνεχώς η λίστα των κορυφαίων εστιατορίων του πλανήτη που αφαιρούν οριστικά το κρέας από τα μενού τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το «Geranium» στην Κοπεγχάγη, 3άστερο και νο 2 στα World’s 50 Best Restaurants το οποίο από 15 Ιανουαρίου του 2022 θα είναι πλέον meatless, σερβίροντας vegetarian, vegan και μενού που περιλαμβάνει και ψάρια . «Δεν είχαμε ούτως ή άλλως ποτέ πολύ κρέας στο μενού του «Geranium» και εγώ το έχω βγάλει από τη ζωή μου τα τελευταία 5 χρόνια. Θέλω το εστιατόριό μου να με εκφράζει αλλιώς δεν θα είναι αυθεντικό» δήλωσε ο σεφ και εκ των ιδιοκτητών Rasmus Kofoed. «Ο ρόλος μου σαν σεφ είναι να εμπνέω σε νέες κατευθύνσεις. Δεν λέω σε κανέναν να μη τρώει κρέας, τον παροτρύνω όμως να τρώει περισσότερα λαχανικά».

Γιατί κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη βγάζουν το κρέας από το μενού τους; - εικόνα 1
Dominique Crenn


Αίσθηση βέβαια είχε κάνει η ανακοίνωση του Daniel Humm, σεφ του 3άστερου «Eleven Madison Park» στη Ν. Υόρκη που το 2017 ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο στον Κόσμο, τον περασμένο Μάιο, να βγάλει από την κουζίνα του το κρέας αλλά και κάθε ζωική πρώτη ύλη. « Μετά από πολλή σκέψη στη διάρκεια της πανδημίας για το πώς το διατροφικό μας σύστημα έχει καταρεύσει, αποφάσισα ότι ήρθε η στιγμή να επανακαθορίσουμε την έννοια της πολυτέλειας έτσι ώστε να υπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό. Γι αυτό και μας εξάπτει η ιδέα μοιραστούμε με τον κόσμο τις ατελείωτες δυνατότητες μιας γαστρονομίας που στηρίζεται στον εδώδιμο φυτικό κόσμο εμβαθύνοντας στη σχέση με τα σπίτια μας, την πόλη, τον πλανήτη μας. Για μένα το μέλλον θα έχει σαν βάση τα φυτά, δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο ότι ο κόσμος αλλάζει και μαζί του πρέπει ν αλλάξουμε κι εμείς».

Η αποφασιστική στάση του Humm είχε σαν αποτέλεσμα και τη διακοπή της συνεργασίας του με το πιο εμβληματικό ίσως ξενοδοχείο του Λονδίνου, το Claridge’s, όπου ο σεφ είχε ανοίξει το 2019 το «Davies and Brook» ∙ αίτια ο vegetarian προσανατολισμός του σεφ που δεν συμβαδίζει με την πολιτική του ξενοδοχείου. Διευρύνοντας την ακτιβιστική του πλευρά ο σεφ του «Eleven Madison Park» συμμετείχε στο COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη όπου δήλωσε ότι έχει κάνει σκοπό της ζωής του να αναδείξει τις vegetarian γεύσεις «σε μια απολαυστική, μαγική και πολυτελή γαστρονομία». Η 3άστερη Dominique Crenn, καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο το 2016, πάλι, έχει καταργήσει το κρέας και τα γαλακτομικά από όλα τα εστιατόρια της διότι όπως μου είπε στην Αμβέρσα στην απονομή των World’s 50 Best Restaurants αρχές Νοεμβρίου « οι βιομηχανίες του κρέατος και των γαλακτοκομικών είναι οδοστρωτήρες πού καταστρέφουν τον πλανήτη, πρέπει να σταματήσει αυτό».

Γιατί κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη βγάζουν το κρέας από το μενού τους; - εικόνα 2
Daniel Humm © Francesco Tonelli

Την κίνηση αυτή είχε ξεκινήσει από το 2014 ο μεγάλος Alain Ducasse ανακατεύοντας ξανά την τράπουλα της γαλλικής κουζίνας με το τελευταίο του βιβλίο «Naturalité» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά . «Λαχανικά, ψάρια, δημητριακά. Αυτό ήταν το φύλλο πορείας που έδωσα στον εαυτό μου το 2014, όταν γεννήθηκε η Naturalité. Με ανησυχία για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και με τη συνειδητοποίηση της υπερκατανάλωσης των πόρων αυτών, εμπνεύστηκα από την επιθυμία, που από πάντα υπαγόρευε την έκφραση της μαγειρικής μου: να βρω την ουσία και να επανασυνδεθώ με την αρχική γεύση των προϊόντων». Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις του βιβλίου του, και εξηγεί το μανιφέστο της νέας του μαγειρικής «Είμαι, όσο ποτέ άλλοτε, πεπεισμένος από αυτήν την προσέγγιση: μία υγιεινή μαγειρική, συνδεδεμένη με τη φύση, χωρίς ζάχαρη, λιπαρά και με αυξημένη ανησυχία για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Το μέλλον του επαγγέλματός μας παίζεται εδώ. Για να φροντίσουμε την κοινωνία και να προστατέψουμε τον άνθρωπο από τις υπερβολές του, στρατεύομαι υπέρ της culinothérapie, της γαστροθεραπείας δηλαδή που σημαίνει να είμαστε σε αρμονία με ό,τι τρώμε, αποδίδοντας μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην ηθική διαχείριση των βιώσιμων πηγών. Ο πλανήτης υποφέρει από τις ακρότητές μας και χάνει τον δρόμο του ανάμεσα στην υπερπαραγωγή, την υπεραλίευση, το κυνήγι της παραγωγικότητας και της εμμονής για χαμηλές τιμές».

Γιατί κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη βγάζουν το κρέας από το μενού τους; - εικόνα 3
Søren Ledet & Rasmus Kofoed © Claes Bech-Poulsen

Οι μεγάλοι σεφ του κόσμου μας παροτρύνουν όχι κατ ανάγκη να βγάλουμε το κρέας από τις συνήθειές μας , αλλά να το περιορίσουμε μειώνοντας δραστικά την κατανάλωσή του, εφ όσον το τρώμε να έχει βιώσιμη προέλευση, και να στραφούμε αποφασιστικά στα λαχανικά και τα φρούτα, και στα καλούδια της θάλασσας φροντίζοντας όμως για την βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών. Είναι νομίζω η ώρα και για τους Έλληνες σεφ να αναλάβουν δράση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".