"Μαρίκα": Μια Ιταλίδα στο Χαλάνδρι

Κλασικές ιταλικές γεύσεις σερβίρει το καινούργιο στέκι του Χαλανδρίου τόσο στην όμορφη σάλα του με το ρετρό ντεκόρ όσο και στην «κρυμμένη» αυλή του.

marika1

Ζεστασιά τρατορίας σε τυλίγει με το μπαίνεις στην όμορφη χαλανδριώτικη μονοκατοικία που στεγάζει εδώ και λίγο καιρό την "Μαρίκα" επί της πολύβουης Αγίας Παρασκευής. Ανοικτή κουζίνα, σκούρο ξύλο σε ωραίο πάντρεμα με βαθύ πετρόλ στους τοίχους, τραπέζια στρωμένα με καρό τραπεζομάντιλα που διαχέονται στα ενωμένα πλέον δωμάτια του παλιού σπιτιού, ξεκινώντας από το καθιστικό με το τζάκι, ντυμένο ολόγυρα με ράφια γεμάτα βιβλία και παλιά αντικείμενα. Έχει μια πειστική ρουστίκ αύρα το ντεκόρ που στοιχεία της ανιχνεύεις και στη... θεία της, την μοντέρνα ταβέρνα "Μπεμπέκα" που κατοικεί σε μια άλλη μονοκατοικία του Χαλανδρίου, όχι πολύ μακριά από εδώ. 

marika2

Το έχει επιμεληθεί η ιδιοκτήτρια και των δύο μαγαζιών Γεωργία Κατσαρά, η οποία θέλησε με τη νέα της πρόταση να παρουσιάσει την οικεία πλευρά της ιταλικής κουζίνας σε περιβάλλον χαλαρό και προσιτό. Όπου και να κοιτάξεις, από το παλιό τηλέφωνο στο τραπεζάκι της εισόδου ως το ξύλινο σκρίνιο φορτωμένο κολωνάτα ποτήρια, κάθε γωνιά του χώρου έχει τη δική της ιστορία να διηγηθεί, αν και μαντεύω πως όσο ανοίγει ο καιρός, η δράση θα μεταφερθεί στα μετόπισθεν, δηλαδή στην πολύ μεγάλη αυλή με το μπαράκι που αγκαλιάζει ολόκληρη την πίσω μεριά του μαγαζιού. Έχετε την στα υπόψην και για brunch, μια και η "Μαρίκα" ανοίγει εδώ και λίγες ημέρες καθημερινά από νωρίς, σερβίροντας pinsa, μπρουσκέτες, panini, αυγά και άλλες ιδέες με ιταλιάνικο χρώμα. 

Ήσυχο πάντως το μαγαζί το βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε, με λίγες παρέες τριγύρω, οπότε αφοσιωθήκαμε στον κατάλογο που φέρνει μια γύρα στα κλασικά της Ιταλίας, με σαλάτες, ορεκτικά, πίτσα και ζυμαρικά, ενώ δεν λείπουν και προϊόντα της γειτονικής χώρας που αναγράφονται ονομαστικά. Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο ήρθε κομμένο σωστά και καλοαρτυμένο με χειροποίητη μαγιονέζα, πίκλες και βινεγκρέτ λεμονιού. Η all time classic σαλάτα Caprese με μοτσαρέλα fior di latte και pesto ήταν δροσερή και με έξτρα γλύκα που της χάριζαν τα γινωμένα ντοματίνια. 

marika3

Για το ωραίο χειροποίητο ζυμάρι της κουζίνας μας είχε προϊδεάσει νωρίτερα το κουβέρ, αλλά το επιβεβαιώσαμε και στην καλή πίτσα του μαγαζιού. Οι επιλογές είναι ως επί το πλείστον "κόκκινες" όπως εκείνη με σάλτσα ντομάτας, προσούτο San Michele, μοτσαρέλα και φρέσκια ρόκα, αν και τις εντυπώσεις έκλεψε εντέλει η πιο πληθωρική και συνάμα ευγενική Bianca με ρικότα, μανιτάρια, σκόρδο και καπνιστή πανσέτα. 

Η ενότητα των ζυμαρικών περιλαμβάνει περί τις 15 προτάσεις που σερβίρονται βρασμένα με σωστό al dente, κρίνοντας από την καρμπονάρα που ακολουθεί την κλασική οδό με αυγό, guanciale και πεκορίνο (υπάρχει και η μάλλον αθάνατη "ελληνική" βερσιόν με κρέμα γάλακτος για όσους την αγαπούν ακόμη) καθώς και τις πολύ καλές παπαρδέλες με γκοργκοντζόλα και καβουρδισμένο φουντούκι. Την εικόνα συμπληρώνουν κάποια πιάτα με κρέας και φυσικά επιδόρπια όπως το συμπαθητικό τιραμισού που σερβίρεται σε μπιρπιλωτό ποτήρι από τα παλιά. 

( + ) Η φιλική ατμόσφαιρα του χώρου και η ωραία αυλή – αντίδοτο για τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού. 

( - ) Το ριζότο με κίτρινη κολοκύθα και καπνιστή πανσέτα θέλει περισσότερη δουλίτσα στο τηγάνι προκειμένου να ομογενοποιηθούν καλύτερα τα υλικά του.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Marika Trattoria.

Αγίας Παρασκευής 109, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.