"Zurbaran" by Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

H σεφ του «Funky Gourmet » που μας λείπει, επιμελείται με ωραίες ιδέες την κουζίνα του πάντα εντυπωσιακού στεκιού της Πατριάρχου Ιωακείμ.

Zurbaran

Μπορεί στην περίοδο της πανδημίας η δράση στο εντυπωσιακό μαγαζί να μεταφέρθηκε από το εσωτερικό στα εξωτερικά τραπέζια κυρίως, όμως όλα τα λεφτά στο "Zurbaran" είναι ο πολυεπίπεδος εσωτερικός του χώρος ο οποίος όσο  χαλαρώνουν τα μέτρα ζωντανεύει περισσότερο. Ντηζαϊνιά μεν,  αλλά συνδυάζει μοντέρνο με το οικείο, το αγριωπό  με το καλομανικιουραρισμένο , το εξπρεσιονιστικό βιομηχανικό αρτιφισιέλ με τη γλυκειά δρυ και το γυαλισμένο πράσινο μάρμαρο.  Και στο βάθος κήπος, πυκνός, αστικός  με έξυπνα  "γκράφιτι" πάνω στην  κρήνη και τα αγάλματά ενός ζωγραφισμένου αναγεννησιακού κήπου.

Zurbaran

Τις γεύσεις του   "Zurbaran", εκτός από τα σούσι, επιμελούνται από την αρχή της σεζόν η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος  με την πρώτη να το τρέχει,  βάζοντας ένα πνεύμα "Funky Gourmet " στην πιο comfort λογική της μοντέρνας κουζίνας του .  Να   λ.χ. σαν το σούπερ εντυπωσιακό κουνουπίδι∙ το ημιθόλιό του  ψήνεται στο φούρνο και έρχεται  με μια κρούστα από macademia  και εξωτικά μπαχαρικά έχοντας μπροστά  του μια λίμνη μαγιονέζας γιαουρτιού με κουρκουμά που του ταιριάζει απίθανα. Τα ωμά παίζουν δυνατά και σε διαφορετικές εκδοχές  στο μενού. Η  σφυρίδα carpaccio κινείται μεσογειακά με ντομάτα και κάπαρη, το carpaccio του σολομού συνδυάζει πετυχημένα την Ανατολή με τη Δύση έχοντας σάλτσα kabayaki  (σόγια, μιρίν, ζάχαρη) και  γαλλικό βούτυρο noisette,  ενώ το ταρτάρ τόνου με τζίντζερ, κορίανδρο, λάιμ και μαγιονέζα με wasabi   και τσίλι, είναι κρυμμένο σε μια  πεντατράγανη σφαίρα από ελαφροτηγανισμένο φύλλο  ντάμπλινγκ.

Αξίζει να βάλετε στα υπ όψιν τα ψητά παντζάρια στον ξυλόφουρνο για την καπνιστή γλύκα τους,  που συνδυάζονται με ψητά άγρια χόρτα, μια σκορδαλιά καρυδιού με το σκόρδο σαν υποψία, όσο πατάει η γάτα, και μια "μαρμελάδα"  φτιαγμένη από χυμό παντζαριού που έχει συμπυκνωθεί πολύ. Τα ζυμαρικά είναι άλλο ένα από τα δυνατά κεφάλαια της κουζίνας και εμφανίζονται με διάφορα στυλ.  Είχα δοκιμάσει gyoza  με γαρίδες, αλλά τώρα τα ντάμπλινγκ γεμίζονται με το αλλοιώτικο  παστίτσιο που έφτιαχναν παλιότερα στο  "Funky Gourmet ",  τα βουτάς σε μπεσαμέλ και έχουν μεγάλο σουξέ.  

Zurbaran

Τα λιγκουίνι με σφυρίδα ακολουθούν μεσογειακούς δρόμους με σάλτσα από ντοµατίνια κονφί, εσπεριδοειδή και μια νότα lemongrass∙ στα σπαγγέτι με αυγοτάραχο ο εμβληματικός "Funky Gourmet " συνδυασμός  με λευκή σοκολάτα αντικαθίσταται πετυχημένα με λίγη ζάχαρη ισοροπώντας τη θαλασσινή πικράδα του∙ στα αρμονικά  casarecce με κρέμα κουνουπιδιού οι καψαλισμένες φετούλες που το στολίζουν μοιάζουν με ιχνογραφημένη πυρογραφία. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα  homemade gluten-free Gnocchi με φρέσκια τρούφα και σάλτσα παρμεζάνας, τόσο ανάλαφρα που μοιάζουν με σύννεφο.  

Το φινάλε των γλυκών είναι ζόρικο περιλαμβάνοντας και   δημιουργίες του  ζαχαροπλάστη Μπάμπη Ζηντίλη – παλιότερου συνεργάτη του  "Zurbaran" και του "Funky Gourmet",  και το μιλφέιγ με κρέμα από ταχίνι, μέλι, καβουρδισμένο σουσάμι και παγωτό μαύρου σουσαμιού φυσσάει, αλλά και των Χιλιαδάκη - Ρούσσου με χαρακτηριστικό το εξαιρετικό mont blanc.

Περισσότερες πληροφορίες

Zurbaran

Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Athens Gastronomic Forum έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/12/2025

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.