"Ortigia": Σικελία-Κηφισιά σημειώσατε Χ

Η καινούργια πρόταση της οικογένειας Βουλγαράκη μας ταξιδεύει νοερά στα νότια της Μπότας, με «καπετάνιο» τον Σικελό σεφ Pino Saccheri.

ortigia1

Στο μικρό νησάκι της Ορτυγίας απέναντι από τις Συρακούσες δεν έχει τύχει να βρεθώ, όμως μια χαλαρωτική μεσογειακή αύρα με τυλίγει κάθως μπαίνω στο καινούργιο φερώνυμο εστιατόριο της Νέας Κηφισιάς. Πρόκειται για τη νέα πρόταση της οικογένειας Βουλγαράκη, η οποία έδωσε εδώ και λίγο καιρό ιταλική ταυτότητα στον άνετο χώρο όπου παλαιότερα βρίσκαμε το "Άδολο". Η αγάπη της για την ιταλική κουλτούρα έχει ήδη εκφραστεί με το πολύ δημοφιλές "Il Trovatore" του Φαλήρου, γράφοντας έτσι με το "Ortigia" ένα τρόπον τινά sequel που εστιάζει στα ζυμαρικά και την πίτσα. Το μάτι στέκεται ούτως ή άλλως κατευθείαν στον εντυπωσιακό ψηφιδωτό φούρνο της Morello, τριγύρω από τον οποίο ο interior designer Στρατής Γλινός αναπλάθει το περιβάλλον μιας trattoria, με ράφια φορτωμένα με όλων των ειδών τα ιταλιάνικα καλούδια, τραπέζια και καρέκλες σε πατιναρισμένες αποχρώσεις, στόφες και μαξιλάρια στο χρώμα της ελιάς και φυτά εσωτερικού χώρου. 

ortigia2

Το μενού τώρα, έχει δημιουργήσει όπως και στο εστιατόριο του Φαλήρου, ο έμπειρος σεφ Pino Saccheri που αγαπά ιδιαίτερα τόσο τη Σικελία από την οποία κατάγεται όσο και τη χώρα μας που αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη δεύτερη πατρίδα του. Ο κατάλογος είναι κάτι παραπάνω από γενναιόδωρος, κάνοντας προτάσεις κλασικές και πιο πειραγμένες. Ξεκινώντας από τις δεύτερες, απολαύσαμε ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο ταρτάρ με φρέσκα μυρωδικά που παντρεύεται με κρεμώδη αφρό από πεκορίνο με λίγη τρούφα, όπως και τους χρυσαφένιους κεφτέδες ρυζιού arancini που σερβίρονται σε ροδαλή σάλτσα ντομάτας με σκόρδο και βασιλικό. Το vitello tonnato από την άλλη, με τρυφερότατες φέτες από μοσχαράκι γάλακτος, ελαφριά σάλτσα μαγιονέζας, κρεμμυδάκι τουρσί και τραγανή κάπαρη, ήρθε αρτυμένο με αρκετό λάδι που του έδινε μια λιπαρή διάσταση, την οποία δεν χρειαζόταν. 

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των ζυμαρικών, που φτιάχνονται επί παραγγελία σε οίκο της Σικελίας, οι επιλογές είναι αρκετές, καλοφτιαγμένες και με ως επί το πλείστον κλασικό πρόσημο, σαν την cacio e pepe και την καρμπονάρα με την αυθεντική κρεμώδη γοητεία. Δεν λείπει μάλιστα και μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα ενότητα με γεμιστή pasta fresca που ετοιμάζεται επί τόπου^ θαυμάσια τόσο τα στεγνοτηγανισμένα ravioli με ρικότα και σπανάκι, όσο και τα capelli που κρύβουν μέσα τους εξαιρετικό ραγού από τρεις διαφορετικούς κιμάδες (το βρίσκετε στον κατάλογο και με σπαγκέτι). 

ortigia3

Το αντίπαλον δέος, αυτό της pizza, ακολουθεί τα ναπολιτάνικα πρότυπα, και είναι ιδιαίτερα λεπτή στο κέντρο με πολύ φουσκωτό το στεφάνι της. Φτιάχνεται με προζύμι που ωριμάζει για 24 ώρες και καταφτάνει στο τραπέζι με μυρωδιά προκλητική, σε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς. Εμείς προτιμήσαμε την λιτή Margherita με βουβαλίσια μοτσαρέλα αντί για fior di latte, και εκτιμήσαμε το γεγονός πως το ζυμάρι κράτησε το τσαγανό του κόντρα στους χυμούς του τυριού που έλιωνε απολαυστικά επάνω του, παρέα με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και βασιλικό. Η κουζίνα κάνει ακόμα κάποιες προτάσεις για τους φίλους του ψαριού και του κρέατος, ενώ ο γλυκός επίλογος γράφεται σε μοτίβο κλασικό, με πολύ καλό τιραμισού, προφιτερόλ και ασφαλώς σιτσιλιάνικα κανόλι με κρέμα σοκολάτας, πορτοκάλι και καραμελωμένα φιστίκια. Σέρβις περιποιητικό και ευγενικό, και λίστα κρασιών με περίπου 70 ετικέτες από τον ελληνικό και τον ιταλικό αμπελώνα. 

Περισσότερες πληροφορίες

Ortigia

Εχίνου 1 & Ελαιών Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.