Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Αηδάνι Κτήμα Αργυρού

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 1

Το άρωμά του πλούσιο, διάχυτα εξωτικό, μοσχοβολάει ώριμο πεπόνι, λευκά λουλούδια, φλούδες πορτοκαλιού, βανίλια. Διαθέτει ωραιότατη δομή και όγκο, αλλά και μια αστραφτερή οξύτητα. Το φρούτο περισσεύει, η minralit του σερφάρει πάνω σε φλούδα του λάιμ. Αναμφιβόλως πολύ ωραίο στιλ. Βγαίνει από δύο αμπελοτόπια της Επισκοπής κοντά στο οινοποιείο του Αργυρού.

Ροζακί Τσικρικώνη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 2

Η οινοποιία Τσικρικώνη στο Μυρτόφυτο Καβάλας διαθέτει έναν αμπελώνα 60 και πλέον χρόνων αυτής της ποικιλίας επιτραπέζιων σταφυλιών που δίνουν έναν πολύ ξεχωριστό οίνο. Ασυνήθιστη κομψή συνύπαρξη λευκών (λεμονάτα ροδάκινα) και κόκκινων φρούτων (κεράσι) μαζί με λουλούδια στο άρωμα. Μεστό κρασί φαγητού που ισορροπεί ανάμεσα στο εκφραστικά ρουστίκ και την κομψότητα.

Τινακτορώγος Κτήμα Μπριντζίκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 3

Αυτή η σπάνια ποικιλία, γνωστή ήδη από τα ομηρικά χρόνια, οφείλει το όνομά της στον μεγάλο αριθμό λουλουδιών που ρίχνει την περίοδο της άνθησης. Χαίρεσαι να μυρίζεις τη βαθιά και κομψή του μύτη (σιρόπι δυόσμου, χαμομηλιού, εσπεριδοειδή κίτρινα φρούτα). Στόμα ισορροπημένο, με καλή οξύτητα, γεύση πορτοκαλιού και βοτάνων με λεμονάτο δροσερό φινάλε.

Κυδωνίτσα Τσιμπίδη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 4

Ποικιλία παμπάλαια και σπάνια, ένα από τα συστατικά του θρυλικού κρασιού Malvasia. Στο ποτήρι στροβιλίζονται φλούδες εσπεριδοειδών προεξάρχοντος του λεμονιού, που δίνουν σκυτάλη στον γλυκόξινο πλούτο του ανανά για να καταλήξουν σ’ ένα φόντο από πλούσιες μυρωδιές γιαρμά και ώριμου μάνγκο. Νιώθεις μια ωραία πληρότητα και θέλεις να το μυρίζεις ξανά και ξανά.

Μεθυμναίος Orange

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 5

Το σπάνιο κόκκινο σταφύλι της Λέσβου (Χυδηριώτικο) οινοποιείται εξαιρετικά σε αυτό το πορτοκαλί κρασί. Ρουστίκ εκ πρώτης όψεως, αλλά εντέλει κομψό. Οινοποίηση χωρίς κανέναν έλεγχο θερμοκρασίας. Το άρωμα, μεταξύ κόκκινων φρούτων, φλούδας πορτοκαλιού confit και βαλσαμικής καραμέλας, γοητευτικά αλλιώτικο. Κομψή οξειδωμένη γεύση, με μπόλικο φρούτο, αστεράτη οξύτητα και ασυνήθιστη ορυκτότητα.

Βιδιανό Αλεξάκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 6

Το Βιδιανό είναι σαφώς από τις ανερχόμενες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, και η εκδοχή του οινοποιείου Αλεξάκη εκφράζεται πολύ παραστατικά στη λεπτοκεντημένη πολυχρωμία της ετικέτας του. Μοσχοβολάει άγουρο ροδάκινο, μυρώνια και δυόσμο και έχει σαν σήμα κατατεθέν μια ορεκτική μεταλλικότητα στη μύτη και στο στόμα. Ωραία οινοποίηση και αιχμηρή γευστική φρεσκάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.