Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton»

Στο «Βυζαντινό» του «Hilton» δύο διακεκριμένοι σεφ ανοίγουν ένα πανόραμα της ισπανικής κουζίνας μέχρι τις 16/6. Ο Alvaro Villasante και ο Ager Urigüen εξηγούν στον Δημήτρη Αντωνόπουλο πού βαδίζουν οι σεφ και τα εστιατόρια της Ισπανίας σήμερα.

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton»

Φαίνεται περίεργο, όμως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο καθαρόαιμο ισπανικό εστιατόριο στην Αθήνα! Κι ας είναι η Ισπανία από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Ελλήνων, κι ας τρελαινόμαστε όλοι για tapas. Πριν από μερικά χρόνια ζήσαμε μια ωραία ισπανική άνοιξη, τώρα σιωπή. Ευτυχώς, το γαστρονομικό φεστιβάλ του «Hilton», που φέρνει την Ισπανία στο πιάτο μας, έρχεται να νοστιμίσει το τοπίο της Αθήνας, καθώς το επιμελούνται δύο πολύ καλοί σεφ, ο Γαλικιανός Alvaro Villasante και ο Βάσκος Ager Urigüen, διακεκριμένοι tapas masters. Μέχρι και την Κυριακή 16/6 στο «Βυζαντινό» στήνεται ένας ορεκτικός μπουφές με μια μεγάλη γκάμα ισπανικών σπεσιαλιτέ, που ξεκινούν από δροσιστικό ανδαλουσιανό γκασπάτσο φράουλας μέχρι marmitako καλαμαριού με πατάτες από τη Βόρεια Ισπανία.

«Στην Ισπανία food is in the air, μας αρέσει να μιλάμε για το φαγητό και στην κουζίνα μας υπάρχουν πολλές Ισπανίες», υπογραμμίζει ο Villasante. Κάποιες από αυτές θα τις δοκιμάσετε είτε στον καθημερινό μπουφέ είτε στα αλά καρτ πιάτα, στα οποία σας προτείνω να δώσετε προτεραιότητα. Στο λανσάρισμα της εκδήλωσης δοκιμάσαμε επίσης δύο πολύ επιτυχημένα tapas που εκφράζουν το συνδυασμό παράδοσης και μοντερνισμού, ο οποίος φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο εκφράζει όσο τίποτε άλλο τις εξελίξεις στην ισπανική εστιατορική σκηνή.

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton» - εικόνα 1

Ο Villasante έκανε αφρό με πολύ ντελικάτη γεύση τις περίφημες σαρδέλες τις Καντάμπρια και τον συνδύασε με μια ηλιόλουστη, ξινούτσικη σάλτσα ντομάτας με λάδι και φιστίκι. Ο Urigüen έχτισε έναν πύργο με διαδοχικά στρώματα sobrasada (το μαλακό κατακόκκινο λουκάνικο με πάπρικα από τη Μαγιόρκα), ψητής μελιτζάνας με μπαχαρικά και κατσικίσιου τυριού καραμελωμένου σαν κρεμ μπριλέ, βάζοντας στη βάση του μια σάλτσα από κόκκινες πιπεριές, αμύγδαλα, ξίδι και κύμινο.

Για τις σημερινές εξελίξεις στη μετα-Adrià φάση της ισπανικής κουζίνας ο Villasante μου λέει: «Ο Ferran Adrià άνοιξε το δρόμο για να εμφανιστεί στην Ισπανία μια πλειάδα νέων εξαιρετικών σεφ. Τώρα, λοιπόν, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε εξαιρετικά προϊόντα, σερβίροντας ας πούμε ένα εκπληκτικό φρέσκο ψάρι μόνο με λίγο λάδι και αλάτι, για να απολαύσουμε καθαρή τη δική του γεύση, και αμέσως μετά 20 υφές σοκολάτας με μοντέρνες τεχνικές! Αν σε ένα εστιατόριο οι προχωρημένες τεχνικές δεν συνδυάζονται με το άγγιγμα του χεριού που τους δίνει προσωπικότητα, τότε αυτό είναι κακό νέο… Αναζητούμε τη φυσικότητα της γεύσης, ενώ παράλληλα θέλουμε να βγάλουμε στο προσκήνιο τις γαστρονομικές μας ρίζες. Την ίδια στιγμή ανοιγόμαστε σε άλλες κουλτούρες, μέσα από τις πρώτες ύλες και τις γεύσεις του Περού λόγου χάρη». «Το να είσαι ανοιχτός είναι το κλειδί της εξέλιξης κι έτσι γινόμαστε καλύτεροι σεφ», συμπληρώνει ο Urigüen.

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton» - εικόνα 2

Όσον αφορά τα tapas, που οι Ισπανοί έχουν καταφέρει να δεσπόζουν παγκοσμίως στη λατρεία της μικρής μπουκιάς, και οι δύο συμφωνούν ότι το μυστικό της επιτυχίας τους «είναι η μοιρασιά με τους φίλους πολλών, πάρα πολλών γεύσεων. Εκτός από τα παραδοσιακά tapas bars, στην Ισπανία υπάρχουν πολλά gastro-bars που σερβίρουν πιο μοντέρνες γεύσεις χωρίς την επισημότητα των εστιατορίων. Κι επειδή οι τιμές τους είναι πολύ πιο προσιτές, ανταποκρίνονται και στα νέα δεδομένα που έβαλε η οικονομική κρίση. Ο κόσμος θέλει πάντα να απολαμβάνει τη ζωή».

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton» - εικόνα 3

Επιστροφή στις γεύσεις που θα βρείτε στο «Βυζαντινό». Μην παραλείψετε τα ορεκτικά τους αλλαντικά (lomo, chorizo, salchichon) και τα φανταστικά τυριά, όπως το torta del Casar. Από τα παραδοσιακά φαγητά ξεχώρισα την al dente παέγια με καλαμάρι, λουκάνικο και κουνέλι, οι πικάντικες κοκκινιστές πατάτες riojana με λουκάνικο και η βοδινή ουρά με πατάτες (αμφότερα μελωμένα) μαγειρεμένη με κρασί Rioja, μοβ σκόρδο και δάφνη. Από τα πιο έντεχνα αλά καρτ ο πολύ καλός μπακαλιάρος με αφρισμένη σάλτσα μαϊντανού και τηγανητό σκόρδο και η μοσχαρίσια ουρά με Rioja σε κανελόνι με ζεστή μαγιονέζα σκόρδου και ρόδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.