Το «Ψ...art» έχει ασυνήθιστες γεύσεις

Ρεμβάζοντας τα τρένα που περνούν και... τη Σαντορίνη, ο Αρτέμης Δαρζέντας φτιάχνει ωραίους μεζέδες και πρωτότυπες θαλασσινές γεύσεις.

Το «Ψ...art» έχει ασυνήθιστες γεύσεις

Αν έπρεπε να διαλέξω το πιάτο που θα με έκανε να πηγαίνω ξανά και ξανά στο «Ψ…art», αυτό θα ήταν το μπαρμπούνι. Είναι γνωστή η παροιμία που λέει ότι «οι γάτες το ’χουν καημό που δεν τρώνε το κεφάλι του μπαρμπουνιού διότι το τρώνε οι άνθρωποι». Ε, λοιπόν, ο Αρτέμης Δαρζέντας τη μεταφράζει πολύ γαστριμαργικά και ασυνήθιστα. Ψήνει τα φιλέτα του ψαριού στη σχάρα και τα σερβίρει ζουμερά και πεντανόστιμα, με το κεφάλι, το ψαροκόκαλο και την ουρά, ανάμεσά τους, τηγανισμένα ολόκληρα, σαν τεμπούρα που τραγανίζει με τη σαν ιώδιο και σαφράν μαζί γεύση τους (οι Γιαπωνέζοι κάνουν τέτοια ωραία κόλπα, αλλά ο κ. Δαρζέντας μου είπε ότι το συνηθίζουν και στην Κάλυμνο).

Έχει μια αύρα αστικής αρχοντιάς το «Ψ…art», με ωραίο vintage μωσαϊκό πλακάκι και καρέκλες καφενείου σε βιενέζικο στιλ, αλλά με την ασπρόμαυρη γιγαντοφωτογραφία της Οίας να καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο η Σαντορίνη μπαίνει μέσα σου. Το μαγαζί έχει τους τακτικούς του πελάτες, που το τιμούν και τις καθημερινές και χάρη στις προσιτές του τιμές είναι ό,τι πρέπει για τους νεότερους. Αλλά έχει κι επιπλέον ένα ατού, τουλάχιστον για εμένα, που μου αρέσουν τα μαγαζιά στα οποία μπορείς να χαζεύεις τα τρένα να περνούν, όπως μέσα από την τζαμαρία του «Ψ…art».

Το «Ψ...art» έχει ασυνήθιστες γεύσεις - εικόνα 1

Συνέχεια με τις γεύσεις, όπως ο πολύ νόστιμος «παστουρμάς» από το σχετικά άγνωστο μανάλι (δεν είναι άλλο από το μικρό μαγιάτικο), που η αλαβάστρινη χυμώδης σάρκα του μαρινάρεται με τσιμένι και άλλα μπαχαρικά, δημιουργώντας έναν πολύ ωραίο μεζέ για ούζο και τσίπουρο. Σε αυτό το γήπεδο βεβαίως παίζει πολύ δυνατά και το homemade καπνιστό σκουμπρί, με τον ορεκτικό καπνό να γράφει ερεθιστικά επάνω του, που σερβίρεται με μαριναρισμένο σε μπαχαρικά φρέσκο τραγανό κρεμμύδι.

Ωραίο το λαβράκι σεβίτσε σε ελληνική εκδοχή, αφού μέσα στο νοστιμότατο λεμονάτο ζουμάκι του κολυμπούν κρουστό αγγου­ράκι, φρέσκος κορίανδρος και ψητή πιπεριά. Στην μπαρμπουνο-μακαρονάδα τα al dente λινγκουίνι μαγειρεύονται στο φινάλε μαζί με την ελαφριά κόκκινη σάλτσα και τα φιλέτα του ψαριού, κερδίζοντας έτσι σε γεύση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πολλά εδέσματα, από γαρίδες και καραβίδες μέχρι όστρακα, μαλάκια και, φυσικά, τα στάνταρ μικρά ψάρια, όπως και μια φάβα που την καλλιεργεί ο ιδιοκτήτης κι έχει γραμμένη γήινη γεύση. Σημειώστε, τέλος, ότι εδώ μπορείτε να πιείτε και τη σπάνια Σαντορίνη Δασκαλή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.