Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο

Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται το μετα-καφενείο «Senios», βάζει Άδολο, Δεκαράκι και τα δικά τους κοκτέιλ δίπλα σε ωραίους μεζέδες και απολαμβάνει.

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο

Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται το μετα-καφενείο «Senios», βάζει Άδολο, Δεκαράκι και τα δικά τους κοκτέιλ δίπλα σε ωραίους μεζέδες και απολαμβάνει.

Λίγες ημέρες μετά την κραιπάλη της Τσικνοπέμπτης και ενόψει Καθαράς Δευτέρας στήνουμε αλλιώτικο σκηνικό στο μυαλό μας, καθώς το κρέας δίνει τη θέση του σε άλλες γευστικές συνήθειες. Δεν μιλάμε για αυστηρή νηστεία κατά το γράμμα του θρησκευτικού νόμου, αλλά για μια άλλη κατηγορία γεύσεων, πιο λιτών, με αρκετά θαλασσινά και λαχανικά, που έρχονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο προσκήνιο. Με τον ίδιο τρόπο που στο τραπέζι μας παίρνουν δυναμικά θέση το ούζο και το τσίπουρο, ανταποκρινόμενα στη διάθεση της εποχής.

Με όρεξη πειραματική, λοιπόν, διαλέξαμε δύο εκλεκτούς εκπροσώπους των εθνικών μας αποσταγμάτων, όπως το ούζο Άδολο και το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι από Μοσχάτο Τιρνάβου, και μαζί με την ομάδα του «Senios» ψάξαμε να βρούμε γοητευτικές αρμονίες με μεζέδες και νέους τρόπους σερβιρίσματός τους.

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο - εικόνα 1

Έτσι, λοιπόν, το perfect serve του Άδολου στο «Senios» ακολουθεί την ιδέα του γιαπωνέζικου κοκτέιλ Mizuwari και σερβίρεται νεο-παραδοσιακά, σε μίνι μπρούντζινο δίσκο καφενείου, με μυρωδάτο νερό στο οποίο έχουν εκχυλιστεί αγγούρι και κολοκύθι για να το αραιώσεις και με διάφορα τουρσάκια για μεζέ. Εμείς, πάντως, το ήπιαμε και συνοδεία μπρουσκέτας με ψητά παντζάρια, γαύρο μαρινάτο, σκορδαλιά και χρένο και πολύ το χαρήκαμε.

Στο «Senios», τώρα, φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο Martini με acid γλυκούς απόηχους, αναμειγνύοντας Δεκαράκι με πατρινό βερμούτ Χάχαλη και γλυκό κρασί Nopera από τη Σάμο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ωραία που πηγαίνει με τα αρβανίτικα ζυμαρικά γκόγκες με τριμμένη ξερή μυζήθρα. Στην κάβα τους, τέλος, παλαιώνουν τσίπουρο Δεκαράκι σε τέσσερα διαφορετικά βαρέλια διαδοχικά και κατόπιν το σερβίρουν με Three Cents tonic· σημειώστε ότι η σαρικόπιτα που βάλαμε δίπλα του του πηγαίνει τέλεια.

Τοπ συνδυασμοί

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο - εικόνα 2

Δεκαράκι tonic + σαρικόπιτα

Με την αιθέρια πικράδα του πάνω σε βελούδινο υπόστρωμα, αυτό το ποτό διψάει για πολύ αρωματικές γεύσεις. Τα αρώματα της τραγανής σαρικόπιτας σερφάρουν αεράτα μόλις συναντηθούν μαζί του.

Δεκαράκι Martini + γκόγκες

Αυτό το ωραίο Martini με τους acid γλυκούς απόηχους ταιριάζει χέρι γάντι με το παραδοσιακό ζυμαρικό, τα αρβανίτικα νιόκι της Ελλάδας. Λιτά σερβιρισμένα με βούτυρο και ξινομυζήθρα, είναι τέλειος μεζές.

Άδολο + γαύρος και παντζάρια

Ο μεζές πρέπει να αντιμιλάει σε αυτό το ποτό που καθιέρωσε την κατηγορία «premium» στο ούζο. Ο πικάντικος συνδυασμός σκορδαλιάς και χρένου με αέρνο γαύρο και βαθιά γλυκό παντζάρι κάνει στράκες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.