Η Ελλάδα και η διαρκώς αναπτυσσόμενη γευστική σκηνή της γιορτάζουν στο γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς. Σπάνε τα τηλέφωνα για τραπέζι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, που προσφέρουν ειδικά μενού στο 50% της τιμής τους. Αν δεν έχετε κάνει κράτηση, σπεύσατε...
Είναι κατά κάποιον τρόπο πανηγυρική η φετινή χρονιά για τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, αφού για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνουν εστιατόρια δύο θεσμών. Εκτός από τους Χρυσούς Σκούφους, το πιο γευστικό και πολυαναμενόμενο χάπενινγκ έχει στους κόλπους του και τα επίλεκτα εστιατόρια των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, που απονεμήθηκαν φέτος στη Θεσσαλονίκη, σε μια αυτόνομη τελετή που έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη.
Φέτος, λοιπόν, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας είναι μια συναρπαστική τεράστια γευσιγνωσία απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, που περιλαμβάνει περισσότερα εστιατόρια από κάθε άλλη φορά – 72 για την ακρίβεια. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στις 22/5 στην Αθήνα και στις 25/5 στα εστιατόρια της περιφέρειας. Το event θα συνεχιστεί για τα αθηναϊκά εστιατόρια τα διήμερα 29-30/5, 5-6 και 12-13/6 και στην περιφέρεια 1-2, 8-9 και 15-16/6 αντιστοίχως.
Περιττό να τονίσουμε ότι, αν δεν έχετε κάνει ήδη κρατήσεις, θα πρέπει να σπεύσετε, διότι τα τηλέφωνα πήραν φωτιά με το που δημοσιεύτηκε η λίστα των εστιατορίων και κινδυνεύετε να χάσετε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και τα σπέσιαλ μενού τους στο 50% τις τιμής που θα πληρώνατε κανονικά. Επίσης, όπως ξέρουμε από τα προηγούμενα χρόνια, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας είναι για πολλούς αφορμή να χαρούν τις πρώτες καλοκαιρινές εξορμήσεις στα νησιά αλλά και σε ωραία μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας με τον πιο γκουρμέ τρόπο, οπότε και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βιαστείτε να κλείσετε θέση στα εστιατόρια της επιλογής σας.
Από την πρώτη ημέρα του event, πάντως, ο κόσμος συμμετέχει ενεργά, συχνά δε με τρόπους απρόσμενους. «Τις πρώτες δύο ημέρες δεν έπεφτε καρφίτσα και ήδη είναι κλεισμένο το 50% των θέσεων για τις υπόλοιπες εβδομάδες», μας λέει ο Θανάσης Βασίλαινας του ομώνυμου εστιατορίου. Η φράση «να το κάνετε πιο συχνά» έχει γίνει μόνιμη επωδός. Ειδικά στον «Βασίλαινα», όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ιδιοκτήτης του, «ένας πελάτης ήρθε με τη γυναίκα του την πρώτη ημέρα και του άρεσε τόσο πολύ το μενού, που έκλεισε τραπέζι και για την επομένη, προσκαλώντας τους φίλους του.
Δύο ζευγάρια ήρθαν αργά, 11.00-11.30 το βράδυ, και ζήτησαν να φάνε το μενού μας χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως κράτηση. Δύο νέα παιδιά μάλιστα πέρασαν τόσο καλά, που επιτόπου έκαναν το τραπέζι δώρο στους γονείς της κοπέλας για την επόμενη ημέρα!» Ο σεφ του εστιατορίου «Όμικρον» Μίλτος Αρμένης επισήμανε ότι «η κίνηση ανεβαίνει διαρκώς... Τη δεύτερη ημέρα είχαμε διπλάσιο κόσμο από την πρώτη. Ξεχώρισαν δε ιδιαίτερα το σοφρίτο και το μπουρδέτο στο μενού». «Είναι πολύ ωραίο να ακούς ενθουσιώδη σχόλια από τον κόσμο που εκτιμά ένα ειδικό μενού φτιαγμένο από τα καλύτερα πιάτα του εστιατορίου. Νιώθεις να ανταμείβεσαι ηθικά», μας εκμυστηρεύεται η σεφ του «Zillers» Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Σε κάποια εστιατόρια μάλιστα οι ρυθμοί των κρατήσεων τρέχουν με χίλια αν κρίνουμε από αυτά που μας λέει ο σεφ του «CTC» Αλέξανδρος Τσιοτίνης: «Έχουν κλείσει ήδη οι Τρίτες και οι Τετάρτες, προσθέσαμε τις Πέμπτες, που έκλεισαν και αυτές, και τώρα σκέφτομαι να επεκτείνουμε το event για άλλη μία εβδομάδα»...
Στο «Botrini’s» οι κρατήσεις έχουν διευρυνθεί πέρα από τις Τρίτες και τις Τετάρτες και στις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, διότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. «Έρχεται κυρίως νέος κόσμος », μου λέει ο chef de cuisine του εστιατορίου Νίκος Μπίλης. «Η συντριπτική πλειονότητα είναι κάτω των 40 κι έχουμε πολλές μεγάλες παρέες που θέλουν να χαρούν μαζί τη βραδιά. Γι’ αυτό, εκτός από τα πιάτα του ειδικού μενού, παραγγέλνουν κι έξτρα πιάτα στη μέση, για να ενισχύσουν την εμπειρία».