Ανηφορίζοντας την Ιπποκράτους βρίσκεις φθηνό (και καλό) street food για όλα τα γούστα

Σταματήσαμε σε πέντε στέκια πίσω από την Αθηναϊκή Τριλογία και βρήκαμε τους καλύτερους low budget συνδυασμούς για να γευτείς συνταγές «στο πόδι», πέρα από το γνωστό σουβλάκι.

Ανηφορίζοντας την Ιπποκράτους βρίσκεις φθηνό (και καλό) street food για όλα τα γούστα

Από την Πανεπιστημίου και μέχρι τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οδός Ιπποκράτους δε μένει ποτέ σε ησυχία. Αμέτρητοι Αθηναίοι πάνω σε μηχανάκια, μέσα σε αυτοκίνητα ή ακόμα και πεζοί την διασχίζουν καθημερινά με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, όσο ανάμεσά τους συναντάς τουρίστες –που έχουν μπερδέψει τον λόφο της Ακρόπολης με εκείνον του Λυκαβηττού– και κατοίκους μαζί με καταστηματάρχες της τοπικής εμπορικής πιάτσας (που θα βρεις από το υπόγειο οπλουργείο του Πουλάκη μέχρι «θησαυροφυλάκια» μοντελιστών) να πιάνουν ψιλό κους κους για τα καθέκαστα της γειτονιάς.

Φυσικά, σε αυτή την ορίτζιναλ μεικτή χρήση του αστικού ιστού της Ιπποκράτους και των κοντινών της στενών, τα φαγάδικα και τα street food μαγαζιά έχουν κερδίσει τη δική τους θέση, ειδικότερα στην αρχή της οδού –στο τμήμα κοντύτερα της Αθηναϊκής Τριλογίας που πρόσφατα άλλωστε προστέθηκε και το The Salty Pig.

Ψάχνοντας αυτή την περιοχή, βρήκαμε μερικές low budget επιλογές, που φέρνουν συνταγές από «τσουκάλια» διαφορετικών πολιτισμών και αξίζει να δοκιμάσετε.

#1 Μακεδονικόν

Ανηφορίζοντας την Ιπποκράτους βρίσκεις φθηνό (και καλό) street food για όλα τα γούστα - εικόνα 1

Αφού είχε ανοίξει φύλλα σε μπόλικα μπουγατσατζίδικα της συμπρωτεύουσας, ο μάστορας κύριος Κώστας αποφάσισε τη δεκαετία του ’70 να έρθει στην Αθήνα και να φέρει τις αυθεντικές σαλονικιώτικες αλχημείες στο δικό του εργαστήρι. Κάτω από την ρετρό ταμπέλα, το γωνιακό στέκι στη Σόλωνος μοιάζει αναλλοίωτο στον χρόνο και αποτελεί καθημερινή στάση πλέον για αμέτρητους Αθηναίους που κινούνται βιαστικά προς τις δουλειές τους, φοιτητές του κέντρου, γραφιάδες και νομικάριους της περιοχής αλλά και διαχρονικούς πελάτες τριακονταετίας (και βάλε). Οι φουρνιές ξεκινούν από νωρίς το πρωί και διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι τις απογευματινές ώρες, με τις μπουγάτσες γεμιστές με τυρί/κρέμα/κιμά/σπανάκι (€ 2) και τις μικρές φουσκωτές τυρόπιτες με γενναιόδωρη γέμιση (€ 1,10) να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.

i Ιπποκράτους & Σόλωνος, 2130256153


#2 Sumsum

Ανηφορίζοντας την Ιπποκράτους βρίσκεις φθηνό (και καλό) street food για όλα τα γούστα - εικόνα 2

Όταν πριν από μερικά χρόνια είχε πρωτοξεκινήσει η τάση του στριτφουντάδικου φαλάφελ στην πόλη, ο Αχμέντ –Σύριος σεφ με εμπειρία και οικογενειακή παράδοση στην τέχνη του μαγειρέματος– μπήκε πίσω από τους πάγκους του μικρού ρεστοράν Sumsum (ή ελληνιστί σουσάμι) και έφερε πρώτος στην περιοχή τα ορίτζιναλ αραβικά εδέσματα. Συνεχίζοντας μέχρι σήμερα αποκλειστικά με μάγειρες από την χώρα της Μέσης Ανατολής, τα τυλιχτά χρυσαφένια και σουσαμάτα φαλάφελ (€ 3), η δροσερή σαλάτα ταμπουλέ (€ 3.50) και το αϊράνι με δυόσμο, σκόρδο και αγγούρι (€ 2.50) είναι ο πιο must συνδυασμός για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και προσεγμένο «βρώμικο» με μακρινή καταγωγή.

i Σόλωνος 86, 2103642804


#3 The Salty Pig

Ανηφορίζοντας την Ιπποκράτους βρίσκεις φθηνό (και καλό) street food για όλα τα γούστα - εικόνα 3

«Το σκεπτικό μας είναι να επαναπροσδιορίσου- με την ιδέα του αμερικανικού street food στην Ελλάδα.»

Έχοντας επ’ ώμου τις σπουδές του στο Σικάγο, τις γευστικές αναζητήσεις στις πολιτείες της Αμερικής και τις πολύπειρες γνώσεις του στην τέχνη της μαγειρικής, ο Δημήτρης Παντελεάκης γύρισε στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε –τα Εξάρχεια– και έφερε λίαν προσφάτως μαζί με τον Φίλιππο Δημόπουλο και τον Βασίλη Ακριβό το Αλατισμένο Γουρούνι: ένα αμερικανικής κοπής στριτφουντάδικο-ωδή στην γοητεία του καλομαγειρεμένου κρέατος. Η Pan American γκάμα ξεκινά από τον Καναδά και φτάνει μέχρι την Χιλή, με συνδυασμούς από κρέατα, λαχανικά και σπιτικές σάλτσες στα ορίτζιναλ τάκος (€ 3.50), χοιρινή «τραβηχτή» σπάλα (€ 6) που σιτεύει με διάφορα μπαχαρικά προτού μαγειρευτεί –όπως γράφει η συνταγή της Βοστόνης– και μαριναρισμένες μουφουλέτες γεμισμένες με αλλαντικά, τυριά γκρεμολάτα και ελιές, να σερβίρονται με το μέτρο (€ 6/10 εκ.) και να φέρνουν το κλασικό κολατσιό των Ιταλών μεταναστών της Ορλεάνης στην πόλη μας.

i Ιπποκράτους 36, 2103647445


#4 Καλίνκα Μαλίνκα

Ανηφορίζοντας την Ιπποκράτους βρίσκεις φθηνό (και καλό) street food για όλα τα γούστα - εικόνα 4

Εμπνευσμένο από το γνωστό καλτ ρωσικό τραγούδι των ’80s και την ελληνική μετάφρασή του σε κράνα και μούρα, το γωνιακό μαγαζάκι με τις μικρές και μεγάλες μπάμπουσκες σαν σήμα κατατεθέν διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του και συνεχίζει να μεγαλώνει το φανατικό κοινό του. Ο λόγος; Ο Ευγένιος και η Πωλίνα έχουν φέρει στο κέντρο της πόλης την παραδοσιακή συνταγή των πιροσκί της Ρωσίας, απ’ όπου και κατάγονται, με μπόλικες μεσογειακές νότες βέβαια για να ταιριάζουν στους ουρανίσκους του τόπου μας. Πατροπαράδοτο πιροσκί με λουκάνικο ή πατάτα, παντρέματα με φέτα, μοσχαρίσιο κιμά ή λάχανο-καρότο και γλυκές σπεσιαλιτέ με φρέσκα μούρα (€ 1.50 - 1.70) δελεάζουν καθημερινά περαστικούς και κατοίκους, με αφράτες ή τραγανές, γλυκές ή αλμυρές, τηγανητές ή φούρνου ζύμες, να ψήνονται η μία μετά την άλλη και να ανανεώνουν την μυρωδάτη βιτρίνα.

i Σόλωνος & Μαυρομιχάλη 210338835


#5 Κιματοθραύστης

Ανηφορίζοντας την Ιπποκράτους βρίσκεις φθηνό (και καλό) street food για όλα τα γούστα - εικόνα 5

«Τότε που το ξεκινήσαμε για εμάς ήταν ο κυματοθραύστης στη γευστική παρακμή που υπήρχε, την υψηλή κοστολόγηση δηλαδή σε απλά πιάτα εστιατορίων.»

Αυτή η σπιτική γωνιά με τα πολύχρωμα τραπεζάκια, που για πάνω από μία δεκαετία μοσχοβολά φρεσκομαγειρεμένο μαμαδίστικο φαγητό, έχει θρέψει γενιές και γενιές φοιτητών του αθηναϊκού κέντρου, που ανάμεσά τους πλέον θα συναντήσεις και αρκετούς τουρίστες να στήνονται καθημερινά στην ουρά για να πάρουν μία γεύση από την τοπική κουζίνα και τις παραλλαγές της. Με τους σεφ του μπουφέ-ρέστοραν να ανάβουν το τσουκάλι τους δύο φορές την ημέρα, η μακρόστενη τζαμαρία με τα αχνιστά φαγητά δεν γίνεται να σε αφήσει ποτέ ασυγκίνητο, όσο δεκάδες μεσογειακές συνταγές –από το πατροπαράδοτο παστίτσιο, το πρασόριζο με κιμά και τον πουρέ κόκκινης φάβας- σε περιμένουν να τις παντρέψεις κατά το δοκούν και να τις χωρέσεις στο πιάτο σου (€ 4 μικρό, € 7 μεγάλο), ενώ ο νέος σεφ με εμπειρία ταϊλανδέζικης κουζίνας φέρνει αέρα Ανατολής τα απογεύματα με παέγια, νουντλς και άλλες μπαχαράτες αλχημείες.

i Χαρ. Τρικούπη 49, 2130308274


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.